Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNY ONLINE V Bruseli sa začal druhý deň summitu EÚ: Lídri sa zaoberajú podporou Ukrajiny

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Omar Havana)

WASHINGTON - Washington má informácie, že Rusko popravuje vojakov, ktorí neplnia rozkazy v ofenzíve na východe Ukrajiny. Vo štvrtok to uviedol hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Informuje agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 610

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 610 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:52 Ruský útok na Cherson zranil 7 ľudí. Ruský útok na centrum mesta Cherson večer 27. októbra zranil sedem obyvateľov a poškodil alebo zničil viac ako tucet domov, informoval guvernér Oleksandr Prokudin.

21:22 Nemecko dodalo Ukrajine tretí systém protivzdušnej obrany IRIS-T, oznámilo v piatok to vyhlásilo nemecké ministerstvo obrany.

21:03 Moskovský súd v piatok odsúdil ruského profesora fyziky Anatolija Gubanova na 12 rokov väzenia za vlastizradu v súvislosti s obvineniami, že prezradil tajné informácie o ruskom leteckom priemysle.

20:44 Vo viacerých ukrajinských mestách dnes demonštrovali manželky, matky a deti vojakov. Požadovali zastropovanie služby v armáde na 18 mesiacov. Demonštrantky chceli to, aby súčasných vojakov brániacich Ukrajinu proti ruskej agresii vystriedali na fronte noví muži, a upozorňovali, že vojaci majú rodiny. Ruská invázia na Ukrajinu trvá už 18 mesiacov.

20:25 Ruské ministerstvo obrany v piatok potvrdilo, že novým veliteľom ruských vzdušno-kozmických síl sa stal generál Viktor Afzalov, ktorý vo funkcii nahradil odvolaného Sergeja Surovikina.

19:58 Viac ako 1,3 milióna metrických ton ukrajinských poľnohospodárskych produktov a iného nákladu vyviezlo 37 lodí pomocou dočasného koridoru v Čiernom mori, informovalo ministerstvo infraštruktúry 27. októbra.

19:22 Väzba jedného z najbohatších mužov Ukrajiny Ihora Kolomojského sa predĺžila o ďalší mesiac, rozhodol 27. októbra kyjevský okresný súd Ševčenkivskij.

18:40 Európska komisia (EK) pripravuje návrh na to, ako príjmy z ruských aktív zmrazených v EÚ využiť v prospech Ukrajiny. Uviedla to v piatok predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

18:20 Francúzsky prezident Emmanuel Macron a poľský premiér Mateusz Morawiecki sa v piatok vyjadrili kriticky k nedávnemu stretnutiu maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informuje agentúra AFP a PAP.

18:00 Vyzbrojovanie Ukrajiny je pre novú slovenskú vládu neakceptovateľné. Uviedol to premiér SR Robert Fico po skončení dvojdňového zasadnutia Európskej rady v Bruseli, informuje bruselský spravodajca.

"Táto pomoc bude pokračovať. Ak budú potrebovať zariadenia počas zimy, vykurovacie systémy napríklad, tak budeme hľadať možnosti. Ale veľmi jasne som povedal, že pokiaľ ide o zbrane zo zásob armády Slovenskej republiky, tak nová vláda v tejto politike pokračovať nebude. Ja mám iný názor na vojnu na Ukrajine, svoje pozície som jasne vyhranil. Myslím si, že tento konflikt vojenské riešenie nemá," vysvetlil Fico.

MIMORIADNY ONLINE V Bruseli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

17:30 Takto dnes vyzerá pamätník ruského básnika Alexandra Puškina v Kyjeve.

17:08 Statisíce Ukrajincov vstúpili do ozbrojených síl na začiatku ruskej totálnej vojny. O rok neskôr kampane s vysokým počtom obetí výrazne znížili pôvodnú silu.

17:04 Lídri EÚ podporili plány použiť miliardy eur zo zisku vytvoreného zmrazenými ruskými aktívami na podporu Ukrajiny, informoval 27. októbra denník Financial Times s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

17:00 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok vyhlásila, že zabila muža podozrivého zo špionáže v prospech Ukrajiny a zatvorila dva prokyjevské on-line spravodajské portály. Stalo sa tak v okupovanej časti Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, informuje správa agentúry AFP.

16:30 Premiér Denys Shmyhal sa stretol 27. októbra s Natalkou Cmoc, nedávno menovanou veľvyslankyňou Kanady na Ukrajine, Shmyhal zdieľal na sociálnych sieťach.

16:20 Útok ruského delostrelectva na mesto Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti 27. októbra zranil 5-ročného chlapca a 58-ročnú ženu, informoval guvernér Serhii Lysak.

16:14 Moskovský mestský súd odsúdil 66-ročného vedca Anatolija Gubanova na 12 rokov väzenia v prípade štátnej zrady. Podľa vyšetrovania Gubanov odovzdal informácie o vývoji hypersonického osobného lietadla Holandsku.

15:30 Černihovský súd odsúdil ruského pilota na 14 rokov väzenia za zabitie miestneho civilistu v prvých týždňoch rozsiahlej invázie, uviedla 27. októbra generálna prokuratúra. Rozsudok bol vykonaný v neprítomnosti po výmene pilota pri výmene väzňov v roku 2022.

15:05 Nemecko odovzdalo Ukrajine tretiu jednotku moderného systému protileteckej obrany IRIS-T, uviedlo dnes podľa agentúry Reuters ministerstvo obrany v Berlíne. Nemecko v poslednej dobe zosilnilo snahy prispieť k obrane Ukrajiny, aby mohla počas nadchádzajúcej zimy lepšie chrániť svoju kritickú infraštruktúru.

14:40 Rusko počas svojej najnovšej ofenzívy stratilo prinajmenšom jeden zbor vojakov, ktorí sa pokúšali obkľúčiť a dobyť Avdiivku v Doneckej oblasti, uviedol 27. októbra prezident Volodymyr Zelenskyj. "Rusko sa bude naďalej snažiť okupovať celý Donbas," povedal Zelenskyj britskému premiérovi Rishi Sunakovi v telefonáte. "Útočníci sa niekoľkokrát pokúsili obkľúčiť Avdiivku, ale zakaždým ich naši vojaci zastavili a zatlačili späť, čo spôsobilo bolestivé straty."

14:18 Bývalý poslanec ukrajinského parlamentu Oleh Carjov, ktorého Moskva údajne pripravovala na to, aby po ruskej invázii viedol bábkovú vládu v Kyjeve, utrpel strelné zranenia a nachádza sa na jednotke intenzívnej starostlivosti, uviedol v piatok Ruskom dosadený predstaviteľ na juhu Ukrajiny Vladimir Rogov. O tom, kde k streľbe došlo, Rogov neinformoval. Informuje správa agentúry Reuters.

13:51 Na územie kontrolované Ukrajinou boli vrátené telá 50 padlých ukrajinských obrancov, informoval dnes Koordinačný štáb pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami.

12:18 V Bruseli sa dnes začal druhý deň summitu EÚ, kde prezidenti a premiéri dvadsaťsedmičky debatujú o podpore Ukrajiny, migrácii a tiež o ekonomických záležitostiach. Českú republiku zastupuje premiér Petr Fiala, ktorý mal ešte na okraj dnešného rokovania bilaterálnu schôdzku so svojím novým slovenským náprotivkom Robertom Ficom. Predseda Európskej rady Charles Michel očakáva, že aj dnes unijní lídri ukážu svoju jednotu. Povedal to po príchode na rokovanie.

12:15 Satelitné snímky letiska Belbek v anektovanom Sevastopole odhalili pomaľované stíhačky. Snímky zhotovené spoločnosťou Planet Labs 26. októbra ráno si všimol analytik OSINT MT Anderson. Našiel na nich niekoľko stíhačiek vrátane štyroch SU-24/30/34, ako aj štyroch MiG-31, ktoré v určitej modifikácii môžu byť vybavené kinžálmi.

V ďalších dvoch prípadoch sa model lietadla nepodarilo určiť, ale MT Anderson sa domnieva, že išlo o SU-27. Okrem toho si analytik všimol ďalšie štyri MiG-31 namaľované na parkovisku. Bolo možné ich identifikovať podľa absencie tieňov.

11:25 Viac ako polovica Ukrajincov z frontovej línie a oslobodených regiónov nemá informácie o priebehu vojny. V ukrajinských frontových a oslobodených regiónoch by 57 % obyvateľov uvítalo viac správ o priebehu vojny s Ruskom, ukázal nedávny prieskum.

11:24 Nový predseda Snemovne reprezentantov USA tvrdí, že žiadosti o pomoc pre Ukrajinu a Izrael by sa mali rozdeliť. Tento krok môže údajne sťažiť úsilie prezidenta USA Joea Bidena zabezpečiť podporu pre oboch spojencov v situácii, keď v Republikánskej strane rastie odpor voči pomoci Kyjevu.

10:15 Najmenej osem záchranárov utrpelo zranenia, keď jedna z ruských rakiet v piatok zasiahla budovu hasičského zboru v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Uviedol to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

9:41 V Moskve sa od 1. do 15. novembra pod mottom "Kino spája" uskutoční Európsky filmový festival, na ktorom sa predstaví 21 filmov z krajín EÚ vrátane Nemecka, Francúzska, Španielska, Talianska, Českej republiky a Luxemburska. Vlani sa festival nekonal pre ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA.

9:18 Pri ruských útokoch na deväť ukrajinských oblastí za posledný deň a noc zahynuli dvaja civilisti a ďalších 11 bolo zranených, informovali dnes regionálne úrady.

8:29  Ruské vojská zaútočili v noci na dnes dvoma vlnami bezpilotných lietadiel na Chersonskú a Mykolajivskú oblasť na juhu Ukrajiny. Päť zo šiestich dronov sa podarilo zostreliť, jeden dron zasiahol objekt infraštruktúry, uviedla dnes hovorkyňa ukrajinského veliteľstva Juh Natalja Humeňuková podľa agentúry Unian. Ruská protivzdušná obrana v noci zostrelila dva drony nad Kurskou oblasťou, ktorá hraničí s Ukrajinou, oznámilo ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax. O prípadných škodách nie sú žiadne informácie, dodáva list Kommersant.

7:21 Švédsky súd oslobodil podnikateľa obvineného zo špionáže pre Rusko. Sergej Skvorcov, ktorý bol zatknutý vlani v novembri, riadil dovozno-vývozné spoločnosti a bol obvinený z odovzdávania západných technológií ruskej vojenskej rozviedke.

7:20 Nemeckí prokurátori dostali dôkazy o ruských vojnových zločinoch. Clooneyho nadácia pre spravodlivosť (CFJ) predložila federálnym prokurátorom v Nemecku podrobnú dokumentáciu proti údajným páchateľom.

6:37 Čína vynechá rokovania o mierovom riešení na Ukrajine. Očakávaná neúčasť Číny na rokovaniach na Malte znamená neúspech v snahe získať medzinárodnú podporu pre mierový vzorec prezidenta Volodymyra Zelenského a odkloniť Peking od Moskvy.

6:36 Neúspech pri Avdijivke spôsobí ruskej ofenzíve dlhodobé problémy. "Ruské velenie bude mať pravdepodobne problém kompenzovať straty ruskej techniky, najmä obrnených vozidiel," uvádza sa v správe ISW.

Rusko popravuje vojakov, ktorí odmietajú plniť rozkazy, tvrdí Biely dom

Ruská armáda v uplynulých dňoch zintenzívnila útoky v okolí mesta Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v snahe postúpiť na fronte pred prichádzajúcou zimou. "Máme informácie, že ruská armáda popravuje vojakov, ktorí odmietajú plniť rozkazy," povedal Kirby. "Máme tiež informácie, že ruskí velitelia sa vyhrážajú popravou celých jednotiek, ak sa budú snažiť ustúpiť pred paľbou ukrajinského delostrelectva... Je to odsúdeniahodné," doplnil.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (6)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť viac detailov neposkytol a neodpovedal ani na otázku, ako Spojené štáty tieto informácie získali. "Zdá sa, že ruská armáda používa to, čo by sme označili ako taktiku ľudských vĺn... Nie je prekvapujúce, že ruské sily trpia zlou morálkou," uviedol Kirby. Moskva podľa neho počas najnovšej ofenzívy utrpela "značné straty" vrátane najmenej 125 obrnených vozidiel.

Ukrajina implementovala odporúčania pre svoj vstup do EÚ, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil, že Ukrajina "prakticky implementovala" odporúčania Európskej únie, ktoré boli predložené ako podmienka pre jej vstup do EÚ. Ako objasnila britská stanica BBC, Zelenskyj to povedal vo štvrtok večer v príhovore k účastníkom summitu Európskej rady konanom na úrovni lídrov EÚ. Zelenskyj v príhovore poukázal na to, že Ukrajina napriek vojne, ktorú Rusko rozpútalo na jej území, nežiada o výnimky zo všeobecných pravidiel. Informoval pri tom, že "Ukrajina prakticky implementovala sedem odporúčaní Európskej komisie".

MIMORIADNY ONLINE V Bruseli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Špecifikoval, že to boli "rozhodnutia, ktoré boli jednoduchšie, (ale) aj rozhodnutia, ktoré boli pre politikov ťažké". Tieto skutočnosti podľa Zelenského dávajú EÚ dôvod, aby rozhodla o začatí rokovaní o členstve Ukrajiny. Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje tento týždeň uviedla, že správa o stupni pripravenosti Ukrajiny na vstup do EÚ bude predložená 8. novembra. Následne by na summite lídrov EÚ, ktorý sa bude konať 14.-15. decembra, malo byť prijaté konečné rozhodnutie o začatí formálnych rokovaní o členstve Ukrajiny v EÚ. Podľa Reuters Európska únia zrejme ocení doterajšie úsilie Ukrajiny, ale môže jej uložiť i ďalšie podmienky, a to najmä v súvislosti s bojom proti korupcii a právami menšín - ide o otázku, ktorú Maďarsko v súvislosti s Ukrajinou nastoľuje opakovane.

Ukrajina získala štatút kandidáta na vstup do Európskej únie vlani. Aby sa stala plnohodnotným členom EÚ, musí splniť mnoho podmienok a odporúčaní Európskej komisie. Medzi ne patrí okrem iného reforma Ústavného súdu i súdnictva ako takého; reformy v rámci boja proti korupcii; zákony proti praniu špinavých peňazí a proti vplyvu oligarchov; zákon o slobode médií a legislatívu o ochrane národnostných menšín.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu