Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNE Katastrofálna nehoda na diaľnici: Zomrelo najmenej sedem ľudí, 158 áut je zničených

Hromadná nehoda na diaľnici v Louisiane Zobraziť galériu (4)
Hromadná nehoda na diaľnici v Louisiane (Zdroj: SITA/AP Gerald Herbert)

NEW ORLEANS - Najmenej sedem ľudí zahynulo v pondelok (miestneho času) v americkom štáte Louisiana pri nehode celkovo 158 vozidiel. Ďalších najmenej 25 ľudí bolo prevezených do nemocnice, niektorí boli vážne zranení, uviedla polícia. Autá sa zrazili v „super hmle“ spôsobenej blízkymi požiarmi.

Časť miesta nehody na diaľnici Interstate 55 západne od New Orleans začala horieť, čiastočne preto, že sa vznietil cisternový kamión naložený nebezpečnou kvapalinou, uviedla štátna polícia. Hneď po tom, ako sa dostanú k vozidlu, bude možné situáciu lepšie posúdiť. Je možné, že sa nájde viac obetí.

archívne video

Polícia zverejnila autentické video: Takto sa stala tragédia, pri ktorej zomrel 14-ročný chlapec (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Pole trosiek na diaľnici

Fotografie ukazujú pole trosiek zničených a do seba natlačených áut na oboch stranách cesty. Diaľničný úsek vedie medzi jazerom Maurepas a jazerom Pontchartrain. Podľa CNN meteorológovia hovorili o „super hmle“, ktorá vážne zhoršila viditeľnosť medzi obcami Ruddock a Manchac v pondelok ráno v čase hromadenej nehody.

Hromadná nehoda na diaľnici v Louisiane
Zobraziť galériu (4)
Hromadná nehoda na diaľnici v Louisiane  (Zdroj: SITA/AP Gerald Herbert)

"Neuveriteľne hustú hmlu" spôsobila podľa Národnej meteorologickej služby kombinácia hmly a dymu z neďalekých požiarov mokradí. "Super hmla" je obzvlášť hustá hmla, ktorá sa vytvára vo vlhkých, zadymených podmienkach a môže znížiť viditeľnosť na menej ako tri metre, uviedla národná meteorologická služba.

Hromadná nehoda na diaľnici v Louisiane
Zobraziť galériu (4)
Hromadná nehoda na diaľnici v Louisiane  (Zdroj: SITA/AP Gerald Herbert)

CNN informovala, že došlo k rôznym nehodám. V jednej sa zrazilo niekoľko nákladných áut a vzbĺkli plamene, citovala stanica Mikea Tregreho, šerifa farnosti svätého Jána Krstiteľa. Vozidlo bolo pretlačené cez zvodidlá na diaľnici, ale pasažieri sa zdali byť v poriadku. Záchranné práce budú zrejme „chvíľku trvať“.

Hromadná nehoda na diaľnici v Louisiane
Zobraziť galériu (4)
Hromadná nehoda na diaľnici v Louisiane  (Zdroj: SITA/Brett Duke/The Times-Picayune/The New Orleans Advocate via AP)

Lesné požiare, horúčavy, sucho

Louisiana od leta bojuje s bezprecedentnými požiarmi, extrémnymi horúčavami a veľkým suchom. Šesťdesiatdva percent štátu zažíva mimoriadne sucho, najvyššiu kategóriu, uviedla CNN. Mesto New Orleans uviedlo, že nedostatok dažďa v kombinácii s extrémnymi horúčavami leta vysušil mokrade a znížil hladinu podzemnej vody. Na a pod povrchom horí požiar monitorovaný v zalesnených mokradiach.

Viac o téme: ObeteDiaľnicaHromadná nehodaLouisiana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu