Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na Slovensko dorazil ARMIN: Silné lejaky, meteorológovia vydali výstrahy vo viacerých okresoch! TOTO nás ešte čaká

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ramon Leško, gettyimages.com)

BRATISLAVA - Nad naše územie sa presúva rozsiahle zrážkové pole súvisiace s tlakovou nížou ARMIN. Pre väčšinu Slovenska platí v piatok do 18.00 výstraha pred dažďom a veľmi nepriaznivým počasím. Meteorológovia vydali výstrahu prvého a druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

archívne video

Hustý dážď v Bratislave (Zdroj: regiony.zoznam.sk)

Aktualizované o 13:45 

Pre aktuálne výdatné zrážky očakáva Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) miestami výrazný vzostup vodných hladín. Ide najmä o povodie Nitry, Žitavy, Hrona, Ipľa, Slanej, Bodvy a povodia na krajnom východe Slovenska. Ústav o tom informuje na sociálnej sieti.  "Keďže sme aj v predchádzajúcich dňoch zaznamenali zrážkovú činnosť na väčšine územia, povodia sú do značnej miery nasýtené. Vzhľadom na spadnuté a ďalšie predpovedané vysoké úhrny počas dnešného dňa očakávame v povodiach zasiahnutých výdatnými zrážkami výrazný vzostup vodných hladín aj s možnosťou prekročenia stupňov povodňovej aktivity," uviedli. Zrážky budú podľa meteorológov výdatné ešte niekoľko hodín, na juhozápade začnú slabnúť už v priebehu popoludnia, na východe Slovenska až k večeru. SHMÚ vydal pre viaceré okresy na Slovensku výstrahu prvého stupňa pred povodňou z trvalého dažďa.

Tlaková níž ARMIN zasiahla alpskú oblasť už v noci. Mimoriadne intenzívne zrážky sa z Talianska presunuli aj nad naše územie a celý deň nás čaká zamračené počasie, výdatný dážď a prehánky. Najsilnejšie zrážky zasiahli západné Slovensko, no postupne sa presunú aj smerom k severovýchodu. Na juhu Slovenska by úhrn zrážok mohol presiahnuť aj 5 mm za hodinu. Celkovo by v južných častiach mohlo spadnúť až 60 mm zrážok.

Výstraha druhého stupňa platí v okresoch Banská Štiavnica, Detva, Krupina, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Košice okolie, Rožňava, Sobrance, Levice, Humenné a v okrese Snina. Výstraha prvého stupňa sa týka okresov Banská Bystrica, Brezno, Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Prievidza, Gelnica, Košice mesto, Michalovce, Spišská Nová Ves, Trebišov.

Na Slovensko dorazil ARMIN:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmu.sk)

Rovnako to platí aj pre okres Komárno, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany, Zlaté Moravce, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Medzilaborce, Vranov nad Topľou a pre okres Turčianske Teplice. SHMÚ upozorňuje, že do 9.00 h je vydaná výstraha prvého stupňa pred hmlou s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. Týka sa to okresov Bratislava, Pezinok a Senec.

Spolu s dažďom však v strede dňa Slovensko prekvapí aj intenzívny vietor. Na poludnie sa presunie zo severozápadu a rozfúka sa na väčšine územia. Najsilnejšie poryvy vetra možno očakávať v okolí Bratislavy, Dunajskej Stredy, Nových Zámkoch a v okolí Komárna. Rýchlosť vetra môže dosiahnuť aj 20m/s.

Na Slovensko dorazil ARMIN:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aký bude víkend?

Po typickom upršanom jesennom poslednom pracovnom dni sa môžete tešiť na príjemnú zmenu. Dážď alebo prehánky sa cez víkend objavia len ojedinele a čakajú nás príjemné teplé dni, počas ktorých ortuť na teplomeroch vystúpa na 15 až 20 stupňov Celzia. 

Viac o téme: PočasieDážďShmú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu