Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Český štátny dlh vzrástol na konci septembra na rekordné číslo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PRAHA - Český štátny dlh vzrástol do konca septembra na 3,115 bilióna Kč (126,09 miliardy eur). Od začiatku roka sa tak zvýšil o 220 miliárd Kč, uviedlo české ministerstvo financií. Na každého obyvateľa Česka tak hypoteticky pripadá dlh v hodnote 286.000 Kč. Na porovnanie, koncom júna, keď štátny dlh prvýkrát prekonal hranicu 3 bilióny Kč, to bolo zhruba o 6000 Kč na osobu menej. Informoval o tom server novinky.cz.

Miera zadlženia krajiny dosiahla ku koncu septembra 43,1 % hrubého domáceho produktu (HDP). Na začiatku tohto roka predstavovala 42,7 % HDP.

Archívne video:

Minimálna konsolidácia bude 3 %, optimálna 5 % HDP, tvrdí premiér (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Táto skutočnosť je daná najmä predajom štátnych dlhopisov s cieľom priebežného krytia schodku štátneho rozpočtu a predfinancovania zostávajúcich tohtoročných splátok štátneho dlhu," uviedlo ministerstvo financií. Ako spresnilo, ide najmä o októbrové splátky štátneho dlhopisu 2015 - 2023 v hodnote 62,8 miliardy Kč.

Český rozpočtový deficit dosiahol na konci 3. štvrťroka 180,7 miliardy Kč, keď k zlepšeniu salda štvrtý mesiac po sebe prispelo v septembri inkaso dane z neočakávaných ziskov. Náklady na obsluhu štátneho dlhu by v tomto roku mali podľa schváleného štátneho rozpočtu dosiahnuť takmer 70 miliárd Kč.

Viac o téme: FinancieČeská korunaŠtátný dlh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu