Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vyrovnaný rozpočet vlády Ľudovíta Ódora je alibistický! Nástupkyni to neuľahčila, tvrdí KDH

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Schváliť vyrovnaný rozpočet verejnej správy na rok 2024 a zároveň vyzvať nový parlament, aby sa ním nezaoberal, lebo jeho prijatie položí Slovensko ekonomicky na kolená, považuje Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) za alibizmus zo strany vlády Ľudovíta Ódora. Zákon o dlhovej brzde jej síce prikázal predložiť vyrovnaný rozpočet, nezakazoval jej však zároveň pripraviť paralelný návrh realistického rozpočtu. Upozornilo na to hnutie v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

archívne video

Podľa Majerského to zatiaľ vyzerá tak, že KDH mieri do opozície (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ódorova vláda si iba umyla ruky, sňala zo seba zodpovednosť, lebo asi počíta s tým, že už čoskoro skončí. Svojej nástupkyni to však neuľahčila, lebo tá bude musieť zostavovať nový návrh štátneho rozpočtu úplne od základu. Jediné, s čím môže pracovať, je technokratický súbor opatrení na konsolidovanie verejných financií, ktorý predložil kabinet Ľudovíta Ódora minulý týždeň," vyhlásilo KDH. Hnutie sa v tejto súvislosti stotožnilo s vyjadrením Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Tej chýba zo strany vlády dokument s informáciou, ako by mal vyzerať mix opatrení na strane príjmov a výdavkov, ktorý by viedol k dosiahnutiu vyrovnaného rozpočtu čo možno najrealistickejším spôsobom. KDH pripomenulo, že nová vláda bude musieť zostaviť realistický rozpočet na budúci rok vo veľmi krátkom čase a parlament ho bude musieť schváliť do konca decembra. Inak vstúpi Slovensko do roka 2024 s rozpočtovým provizóriom, čo bude zlou správou pre veriteľov požičiavajúcich peniaze zadlženému štátu.

Vyrovnaný rozpočet vlády Ľudovíta
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Žiadame kabinet Ľudovíta Ódora, aby ďalej pracoval na príprave podkladov na realistický rozpočet, ktorý uľahčí ďalšie kroky novej vláde, nech už bude akákoľvek. V takejto situácii treba hľadieť na záujmy celého Slovenska, a nie na čiastkové záujmy jednotlivcov," doplnilo hnutie. Na dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu by bolo potrebné už v nasledujúcom roku prijať opatrenia v objeme 6,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) alebo 8,5 miliardy eur. Vzhľadom na vysokú úroveň verejného dlhu musí vláda takýto rozpočet pripraviť a predložiť parlamentu. V súčasnej dobe ho však považuje za neprijateľnú možnosť a jeho predloženie vníma výlučne ako splnenie zákonnej povinnosti. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026, ktorý v stredu (11.10.) schválil kabinet.

Viac o téme: KDHRozpočetĽudovít Ódor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu