Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

MIMORIADNY ONLINE Ruské ministerstvo zahraničia si predvolalo zástupcu českej ambasády

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov Zobraziť galériu (2)
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP Photo/Jesus Vargas)

LONDÝN/KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok cez telefón poďakoval nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi za najnovší balík nemeckej pomoci na posilnenie ukrajinskej vzdušnej obrany, informuje agentúra DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 604

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 604 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

 

ONLINE

21:54 Americký prezident Joe Biden pripomenul americkým občanom, že pokračujúca podpora Ukrajiny a Izraela je pre USA naďalej veľmi dôležitá, a označil ju za otázku "národnej bezpečnosti".

21:53 Ruské jednotky prispôsobujú svoju taktiku kopaním tunelov, aby mohli útočiť bližšie k ukrajinským pozíciám, a využívajú bezpilotné pozemné vozidlá, povedal Anton Kotsukon, hovorca 110. samostatnej mechanizovanej brigády.

20:47 Ukrajina už zdokumentovala 2 500 vojnových zločinov spáchaných Ruskom proti životnému prostrediu od začiatku rozsiahlej invázie, uviedla dnes ministerka hospodárstva Julija Svyrydenko.

18:38 Medzinárodné letisko Boryspil v Kyjeve je pripravené obnoviť lety do jedného mesiaca po skončení vojny, uviedol 18. októbra v rozhovore pre Politico jeho šéf Oleksij Dubrevskij.

17:50 Turecko sa na budúci týždeň zúčastní na rokovaniach, ktorých cieľom je prediskutovať spôsoby ukončenia vojny na Ukrajine. V sobotu to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po telefonáte s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

16:58 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu oznámilo, že si tento týždeň predvolalo zástupcu českého veľvyslanectva v Moskve, aby mu vyjadrilo nesúhlas s postojom Prahy k nedávnemu útoku na ukrajinskú obec Hroza. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

15:54 Ďalší balík sankcií Európskej únie voči Rusku bude obsahovať dlho očakávaný zákaz ruských diamantov, informoval včera bruselský mediálny server EUobserver.

15:05 Ruské sily používajú komplexnú leteckú taktiku na útoky na ciele na juhu, uviedla dnes vo vysielaní hovorkyňa Južného operačného velenia Ukrajiny Natalia Humeniuková.

14:00 Na oblohe nad Rostovom v Rusku je hlásený výbuch. Predbežne ide o prácu systému protivzdušnej obrany.

13:40 Tri deti boli zachránené z ruského zajatia vďaka akčnému plánu Bring Kids Back UA, ktorý inicioval prezident Volodymyr Zelensky, informoval o tom ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinets.

12:45 Komisia OSN dokumentuje prípady znásilňovania a mučenia ruskými jednotkami na Ukrajine.

11:45 Nemecko vyčleňuje ďalších 200 miliónov eur (210 miliónov dolárov) na obnovu Ukrajiny, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na nemeckého štátneho tajomníka pre rozvoj Jochena Flasbartha.

10:00 Európska únia začne v najbližších dňoch konzultovať s členskými krajinami ďalší balík sankcií proti Rusku v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu, informovala agentúra Bloomberg s odvolaním sa na nezverejnené zdroje.

8:45 Rusi v noci útočili na Ukrajinu podľa generálneho štábu balistickými strelami Iskander-M, dronmi Šáhed iránskej konštrukcie, ktoré útočia priamo na cieľ, a riadenými raketami Ch-59. Leteckým útokom čelili Donecká, Chersonská a Luhanská oblasť. Pod delostreleckú paľbu sa dostalo asi 110 obcí.

7:50 Na Ukrajine bolo za posledných 24 hodín zaznamenaných viac ako 100 vojenských stretov, informoval dnes ukrajinský generálny štáb vo svojom operačnom prehľade. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej analýze bojov uvádza, že ruské sily v piatok obnovili ofenzívu pri Avdijivke a len nepatrne postúpili, čo svedčí o tom, že ruské vojenské velenie je aj napriek veľkým stratám materiálu a personálu naďalej odhodlané viesť v oblasti ofenzívne operácie.

 

Situation update as of 6 a.m., October 21, 2023 Glory to Ukraine! Day 605 of the russian full-scale military aggression...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Friday, October 20, 2023

7:20 Nezávislá medzinárodná vyšetrovacia komisia OSN pre Ukrajinu vydala 20. októbra správu o vyšetrovaní znásilňovania a mučenia na okupovaných ukrajinských územiach.

6:50 Členovia summitu USA a EÚ vo Washingtone vydali vyhlásenie, v ktorom vyzývajú Čínu, aby vyvíjala tlak na Rusko, aby zastavilo svoju agresiu a nadviazalo priamy kontakt s Ukrajinou s cieľom zachovať povojnový mier.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu