Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Ukrajina prenikla na ľavý breh rieky Dneper, Putin reagoval: Výsledok zatiaľ nie je

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinský generálny štáb nepriamo potvrdil šíriace sa správy o novom ukrajinskom výsadku na ľavom brehu rieky Dneper. K takému záveru došli server Ukrajinska pravda a ruskojazyčný web stanice BBC, ktoré upozorňujú, že velenie ukrajinských ozbrojených síl v posledných dvoch operačných zvodkách zaradilo tamojšiu obec Piščanivka medzi mestá a dediny ostreľované ruskou armádou. Ľavý breh Dnepra v Chersonskej oblasti okupujú ruské invázne vojská.

Piščanivka sa v prehľadoch o vývoji bojov ukrajinského generálneho štábu objavila ako obec bombardovaná Rusmi v stredu večer a aj vo štvrtok ráno. Časť Piščanivky spoločne s neďalekou dedinou Pojma podľa ruských vojenských blogerov pred dvoma dňami obsadila ukrajinská námorná pechota, ktorá sa vylodila na okupovanom brehu, píše BBC. Obe dediny sa nachádzajú niekoľko kilometrov od Dnepra.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 603 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

V utorok ruský vojenský telegramový kanál Rybar a po ňom aj ďalší ruskí vojenskí blogeri podľa BBC informovali o dvoch útočných skupinách ukrajinskej námornej pechoty, ktoré prešli prvou obrannou líniou ruských vojsk za Dneprom, pričom obsadili dedinu Pojma a časť Piščanivky. Neskôr ich Rusi zatlačili späť k brehu, uviedli ruské zdroje.

„Pretože sa im podaril prielom, mohli námorní pešiaci za podpory delostrelectva a pozorovacích dronov obsadiť dedinu Pojma. Tam nepriateľské jednotky zaujali kruhovú obranu a po príchode posil sa dostali k severnému okraju Piščanivky,“ uviedol jeden blogger.

 

Оперативна інформація станом на 06.00 19 жовтня 2023 року щодо російського вторгнення Слава Україні! Розпочалася...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Wednesday, October 18, 2023

Vladimir Putin reagoval aj na rakety ATACMS

Na ukrajinskú ofenzívu reagoval aj šéf Kremľa Vladimir Putin. Povedal aj, ako bude Rusko reagovať na nasadenie rakiet ATACMS. „Budeme schopní tieto útoky odraziť, aj keď predstavujú hrozbu, nie sú schopné zmeniť situáciu na fronte,“ povedal a boje pri Chersone označil za protiofenzívu. „Teraz začali dlho oznamovanú a očakávanú protiofenzívu v smere od Chersonu. Výsledok zatiaľ nie je. Sú straty, ale výsledky nemajú rovnako ako v záporožskom a ďalších smeroch,“ povedal na tlačovej konferencii Putin.

Vladimir Putin na tlačovej konferencii v Pekingu
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin na tlačovej konferencii v Pekingu  (Zdroj: SITA/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

O výsadku informuje aj ISW

Informáciám o ukrajinskom výsadku sa vo svojej poslednej analýze vývoja bojov venuje aj americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý píše o geolokačných záberoch zverejnených v stredu, ktoré naznačujú, že Ukrajinci postupovali severne od Piščanivky a do Pojmy. ISW ale odmietol špekulovať o rozsahu a perspektívach ukrajinských aktivít na ľavom brehu Dnepra. Zároveň upozornil, že zatiaľ nedošiel k záveru, že by sa ukrajinským vojakom podarilo vytvoriť predmostí vhodné na postup mechanizovaných síl.

"Je však pozoruhodné, že prominentné a všeobecne spoľahlivé ruské zdroje hovoria o ukrajinských aktivitách na východnom (ľavom) brehu (v zmysle), že sa odohrávajú vo väčšom meradle ako predtým zdokumentované taktické nájazdy ukrajinských síl cez rieku," podotkol ISW.

Inštitút zároveň naznačil, že ruskí blogeri majú obavy ohľadom schopnosti inváznej armády odraziť potenciálny ukrajinský útok v regióne, ktoré môžu čiastočne súvisieť so stavom tamojších ruských síl. Ruská armáda podľa neho odtiaľ v posledných mesiacoch stiahla niektoré elitnejšie jednotky a poslala ich do Záporožskej oblasti, aby pomohli odraziť ukrajinskú protiofenzívu.

ISW ďalej konštatuje, že ukrajinská armáda pokračovala v protiofenzíve na východe a juhu Ukrajiny a údajne postúpila pri Bachmute av západnej časti Záporožskej oblasti. Ruská invázna armáda naproti tomu útočila okrem iného pozdĺž línie Kupjansk-Svatove-Kreminna, pri Bachmute, pri Avdijivke, na pomedzí Doneckej a Záporožskej oblasti av západnej časti Záporožskej oblasti. Postúpila južne od Avdijivky, píše inštitút.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaDneper
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu