Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na juh Európy sa rúti atlantický cyklón: Už o pár hodín masívne búrky a saharský piesok! Úrady varujú pred extrémami

Na Taliansko sa rúti masívna búrka ale aj piesok zo Sahary Zobraziť galériu (2)
Na Taliansko sa rúti masívna búrka ale aj piesok zo Sahary (Zdroj: Skiron Forecast)

RÍM - Talianske úrady varujú svojich obyvateľov pred špecifickým meteorologickým javom. Na juh Európy sa rúti masívna búrka, lejaky ale aj množstvo piesku zo Sahary!

Talianski meteorológovia varujú pred hroziacimi búrkami prakticky po celom území krajiny. Už počas dnešného dňa sa ponad Stredozemné more priblížil mocný atlantický cyklón, ktorý najmä v piatok a v sobotu poriadne potrápi obyvateľov a návštevníkov Talianska, informujú talianske médiá.

Požiar v bratislavskom nákupnom centre Retro (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Po dlhšom relatívne teplom období prišlo v priebehu tohto týždňa aj do Talianska ochladenie, ktoré pociťujeme tiež na Slovensku. Na juhu Európy to znamená, že denná teplota ani v najteplejších oblastiach nestúpa nad 17° Celzia, čo je pre toto ročné obdobie už pomerne veľká „zima.“ Tento týždeň udreli prvé búrky na Sicíliu. Etna mala prvýkrát v sezóne snehovú prikrývku.

Nezvyčajný meteorologický jav sa rúti na celú oblasť Talianska
Zobraziť galériu (2)
Nezvyčajný meteorologický jav sa rúti na celú oblasť Talianska  (Zdroj: www.meteoweb.eu)

Koniec týždňa ale prinesie výrazné zhoršenie počasia. Najprv v piatok na sever a neskôr v sobotu i na stred a juh krajiny udrú vyslovene extrémne poveternostné javy vrátane intenzívnych lejakov s hrozbou výrazného nebezpečného krupobitia, silným vetrom a s veľkou bleskovou aktivitou.

Meteorológovia očakávajú najmä v piatok a v sobotu situácie, ktoré môžu ohroziť majetok i zdravie obyvateľov, preto ich vyzývajú, aby počas búrok nevychádzali von. Búrky počas zrážok navyše doslova vyvrhnú veľké množstvo saharského piesku a to najmä v piatok s pokračovaním aj v sobotu. Neskôr by sa cyklón mal podľa modelu SKIRON presunúť ďalej na sever a východ Európy, pričom ešte stále silné búrky by mohli zasiahnuť aj blízke Chorvátsko najmä na pobreží.

Viac o téme: TalianskoSaharský piesokMasívna búrka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu