Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

VOJNA na Ukrajine Deň šesťsto druhý (16. októbra 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Veliteľ ukrajinských pozemných síl Olexandr Syrskyj v pondelok uviedol, že Rusko sa v súčasnosti usiluje o prelomenie ukrajinských obranných línií v sektore medzi mestom Kupjansk a Lyman na severovýchode Ukrajiny.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 599

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 599 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:49 Ruský prezident Vladimir Putin sa v stredu v Pekingu stretne s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom. Oznámil to v pondelok Kremeľ.Najvyšší predstavitelia Ruska a Číny sa majú stretnúť na okraj Fóra iniciatívy Jeden pás, jedna cesta.

21:14 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok prvýkrát od útoku palestínskeho hnutia Hamas telefonoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Šéf Kremľa ho informoval o rokovaniach, ktorého absolvoval s lídrami krajín Blízkeho východu vrátane Palestínskej samosprávy, Egypta, Iránu a Sýrie.

21:09 Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnaová v pondelok v Bejrúte apelovala na libanonské vedenie, aby prijalo všetky potrebné opatrenia na odvrátenie rizika vojny s Izraelom.Šéfka francúzskej diplomacie to uviedla v reakcii na opakujúce sa prestrelky pozdĺž spoločnej hranice Izraela a Libanonu, ktoré v regióne zvyšujú napätie a vyvolávajú obavy z rozšírenia vojny odohrávajúcej sa momentálne medzi radikálnym palestínskym hnutím Hamas a Izraelom.

20:40 Veliteľ ukrajinských pozemných síl Olexandr Syrskyj v pondelok uviedol, že Rusko sa v súčasnosti usiluje o prelomenie ukrajinských obranných línií v sektore medzi mestom Kupjansk a Lyman na severovýchode Ukrajiny."Nepriateľ (Rusko) sa dôkladne pripravuje na útočné akcie, privádza personál. Jeho hlavným cieľom je prelomiť obranu ukrajinských jednotiek a znovu sa zmocniť ukrajinského územia," povedal Syrskyj na zázname zverejnenom v aplikácii Telegram.

19:29 Ruský minister financií Anton Siluanov na pondelkovom zasadnutí vlády zdôraznil závislosť Ruska na dodávkach dronov z Číny."V podstate všetky naše drony pochádzajú z Čínskej ľudovej republiky. Aj za to sme týmto našim partnerom vďační," povedal na zasadnutí parlamentného rozpočtového výboru.

17:53 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok vyzval na vylúčenie Ruska z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE)."Všetko, čo dnes Rusko robí v OBSE, túto organizáciu zabíja," vyhlásil Kuleba na tlačovej konferencii, na ktorej sa zúčastnil aj predseda OBSE Bujar Osmani.

17:40 Ministerstvo energetiky popiera, že by zaviedlo plánované výpadky prúdu. Ministerstvo energetiky vyvrátilo správy zo sociálnych médií, podľa ktorých boli na Ukrajine zavedené plánované výpadky prúdu, čo je prax, ktorá sa vo veľkej miere používala minulú zimu počas masových ruských štrajkov proti energetickému systému krajiny.

15:38 Rusko v pondelok opätovne vyzvalo na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na ruské médiá, píše TASR.

14:44 Vojnu na Ukrajine a jej dopady treba vysvetľovať vo všetkých častiach sveta, Európa musí hľadať cesty, ako hovoriť napríklad s africkými krajinami. Novinárom to dnes po debate venovanej globálnym dopadom vojny na Ukrajine na Fore 2000 v Prahe povedal minister zahraničia Ján Lipavský (Piráti). Debaty, ktorú Lipavský moderoval, sa zúčastnil portugalský minister zahraničia João Gomes Cravinho, profesorka na Univerzite Hitocubaši Maiko Ičiharaová, spoluzakladateľ spoločnosti Afrobarometer Emmanuel Gyimah-Boadi a generálny tajomník Organizácie amerických štátov Luis Almagro.

13:37 Penny Pritzker, osobitná predstaviteľka USA pre hospodársku obnovu na Ukrajine, pricestovala do Kyjeva 16. októbra, informovala americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková. Je to prvá Pritzkerova návšteva Ukrajiny od menovania v septembri. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

13:35 Štyri ukrajinské deti unesené Rusmi sú vrátené na Ukrajinu. Katar sprostredkoval rokovania na žiadosť ukrajinskej vlády. Dve z detí sa už stretli so svojimi rodinami, zatiaľ čo ostatné by mali odcestovať domov cez Katar koncom tohto týždňa. 

12:28 Ruská invázna armáda pokračuje v intenzívnejších útokoch na východe Ukrajiny. Vyplýva to z dnešnej operačnej zvodky ukrajinského generálneho štábu, podľa ktorého Rusi v uplynulom dni pokračovali v zosilnených útokoch pri Avdijivke, Marjinky a Kupjansku. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej analýze vývoja bojov informuje o ruských ofenzívnych operáciách zameraných na obkľúčenie Avdijivky, ale dochádza k záveru, že Rusi nedosiahli ďalšie zisky a že tempo ich útokov tam zrejme slabne.

9:39 Izraelská armáda nariadila v pondelok evakuáciu obyvateľov z územia pri libanonských hraniciach, informuje TASR podľa správ agentúr AFP, AP a DPA.

8:20 Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa v pondelok v Pekingu stretol so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom. Vyplýva to zo záberov, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

6:56  Rusko zmierňuje rétoriku o ofenzíve Avdiivky. Ruské sily, ktoré čelili ťažkým stratám a zastavenému pokusu obkľúčiť Avdiivku, nezískali, zatiaľ čo ruský informačný priestor zmenil svoj tón v ofenzíve.

6:47 Putinova návšteva v Číne signalizuje nevyhnutnosť ekonomickej podpory Pekingu. Putin novinárom povedal, že on a čínsky vodca Si Ťin-pching budú diskutovať o prehlbujúcich sa ekonomických vzťahoch ich národov počas Fóra Pásma a cesty.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinIzraelGazaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu