Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ruská Duma v prvom čítaní súhlasila s odstúpením od ratifikácie jadrovej zmluvy

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Ruská štátna Duma v pondelok v prvom čítaní jednohlasne odsúhlasila odstúpenie Moskvy od ratifikácie Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT). Informuje o tom správa agentúry AFP.

Predseda ruskej štátnej Dumy, dolnej komory ruského parlamentu, Viačeslav Volodin ešte pred hlasovaním o tejto záležitosti povedal, že Rusko sa chystá odstúpiť od ratifikácie CTBT z dôvodu nezodpovedného postoja USA ku svetovej bezpečnosti. Narážal tým na to, že Washington túto zmluvu neratifikoval.

Archívne video: Presun ruskej ťažkej techniky smerom na západ

Presun ruskej ťažkej techniky smerom na západ (Zdroj: Twitter/ lesk eusec)

Spojené štáty podľa jeho slov požiadali Moskvu, aby neodstupovala od ratifikácie tejto prelomovej zmluvy, napísala agentúra Reuters. O návrhu zákona by mala štátna Duma rokovať aj v druhom a tretom čítaní, píše AFP. Zákon pôjde na podpis ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v prípade, ak ho schváli aj horná komora ruského parlamentu.

Zmluva o úplnom zákaze jadrových skúšok bola prijatá v roku 1996 Valným zhromaždením OSN. Nevstúpila však do platnosti, pretože ju neratifikovalo osem krajín vrátane Spojených štátov, Indie a Číny.

Podľa hovorcu Peskova zrušenie ratifikácie zmluvy neznamená, že Moskva má v úmysle obnoviť testy jadrových zbraní

Ruský prezident Vladimir Putin začiatkom októbra avizoval, že Rusko by mohlo stiahnuť svoju ratifikáciu tejto prelomovej zmluvy. Dodal, že hoci niektorí experti diskutujú o potrebe obnovenia jadrových skúšok, on ešte k tomuto záveru nedospel.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov následne uviedol, že zrušenie ratifikácie zmluvy o zákaze jadrových skúšok zo strany Ruska by neznamenalo, že Moskva má v úmysle obnoviť testy jadrových zbraní. Podľa jeho slov by krajina týmto krokom len chcela dosiahnuť rovnaký status, aký majú Spojené štáty. Tie síce k zmluve pristúpili, ale neratifikovali ju.

Jadrový arzenál Ruska je najväčší na svete. Krajina má v súčasnosti približne 5889 jadrových hlavíc, zatiaľ čo USA ich majú 5244 a Čína 410. Niektoré krajiny sa obávajú, že Rusko by mohlo obnoviť jadrové testy, aby tak odradilo Západ od ďalšej vojenskej podpory Ukrajiny.

Viac o téme: OdstúpenieRatifikáciaRuskoVladimir PutinDumaZmluva o úplnom zákaze jadrových skúšok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu