Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

MIMORIADNY ONLINE Putin hlási úspechy na všetkých frontoch: Ukrajina podľa neho chystá nové útoky

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko v noci na dnes zničilo 27 bezpilotných lietadiel, ktorými sa na neho pokúsila zaútočiť Ukrajina. Informuje o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Situáciu sledujeme online.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 598

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 598 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Naživo z Ukrajiny

ONLINE

21:20 Podľa guvernéra Volodymyra Artiukha bolo 15. októbra v oblasti Sumy hlásených 93 výbuchov. Neboli hlásené žiadne obete.

19:31 Moskva v nedeľu oznámila, že v rámci svojej kampane na repatriáciu potomkov ruských džihádistov priviezla späť do Ruska 34 detí z utečeneckých táborov v Sýrii. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

17:30 Dnes zabili 14-ročného chlapca a 12-ročného chlapca zranili míny na poli v okrese Baštanka v Mykolajivskej oblasti, informoval minister vnútra Ihor Klymenko.

16:26 Pri ruských útokoch na Ukrajinu zahynulo za uplynulých 24 hodín šesť ľudí, informovali v nedeľu miestni predstavitelia. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. Dvaja ľudia zahynuli a ďalší traja utrpeli zranenia v Chersonskej oblasti po tom, ako región počas víkendu zasiahlo viac ako 100 mínometných granátov, napísal na sociálnych sieťach miestny gubernátor Oleksandr Prokudin.

16:22 Ruský prezident Vladimir Putin sa na budúci týždeň stretne s čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom v snahe prehĺbiť partnerstvo medzi dvoma najväčšími strategickými konkurentmi Spojených štátov. TASR o tom informuje na základe správ Bloomberg a Reuters.

15:33 Od začiatku ruskej okupácie v roku 2014 bolo na Kryme zaznamenaných viac ako 5000 porušení ľudských práv, najmä voči komunite Krymských Tatárov, informovala 15. októbra agentúra Ukrinform s odvolaním sa na aktivistu za ľudské práva Alima Alijeva.

13:41 Na vrchole svojej moci oligarcha Ihor Kolomojskij riadil ukrajinskú Dnepropetrovskú oblasť, vlastnil vedúcu ukrajinskú banku a riadil vplyvné mediálne impérium. Bol tiež kľúčovým podporovateľom Zelenského prezidentskej kandidatúry. Prečo je teraz za mrežami? A čo sa stalo s jeho majetkom?

13:05 Video nočného útoku dronu v regióne Belgorod.

12:35 Ruské sily zasiahli kritickú infraštruktúru v Chersone dvoma riadenými bombami, čo spôsobilo čiastočný výpadok prúdu a prerušenie dodávky vody.

12:06 Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu vyhlásil, že ruské jednotky zaznamenávajú  úspechy vo svojej ofenzíve takmer na všetkých frontoch Ukrajiny vrátane mesta Avdijivka, o ktorú sa vedú urputné boje. Ako informovala agentúra AFP, Putin v rozhovore pre ruskú televíziu, uviedol, že ruské jednotky zlepšujú svoje pozície takmer v celom priestore, kde sa odohráva tzv. špeciálna vojenská operácia, ako sa v Rusku označuje vojna rozpútaná na Ukrajine vo februári minulého roku. Táto "aktívna obrana zahŕňa veľký priestor," dodal Putin. 

11:28 Rusko stavia železničnú trať do Mariupolu, aby uľahčilo logistiku na juh. Rusko stavia novú železničnú trať do okupovaného Mariupolu, čím skracuje cestovné časy pre zásobovanie frontových línií Záporoží, oznámilo 15. októbra ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva.

10:10 Ruské sily zlepšili svoje pozície takmer na celom fronte na Ukrajine, vyhlásil podľa agentúry Interfax v rozhovore prenášanom ruskou štátnou televíziou ruský prezident Vladimir Putin. Pozície ruských vojsk sa podľa neho zlepšili ako pri Kupjansku a Avdijivke na východe Ukrajiny, tak aj v Záporožskej oblasti na juhu. Ukrajinskí predstavitelia v minulých dňoch pripúšťali, že pri Kupjansku a Avdijivke Rusi intenzívne útočia a že sa tam odohrávajú urputné boje.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/AP)

9:50 Ruský nálet zabil 2 ľudí v Charkovskej oblasti. Ruské sily odpálili riadenú bombu proti dedine Družheliubivka v komunite Izium, pričom zabili dvoch civilistov a jedného zranili, informoval 15. októbra guvernér Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov.

9:00 V Sevastopole na Ruskom okupovanom polostrove Krym sa dnes ráno ozývali hlasné rany a zvuky znejúce ako rakety. Ako prvé na to upozornili miestne spravodajské kanály na sociálnej sieti Telegram. Šéf ruskej správy mesta Michail Razvožajev krátko na to na rovnakej sieti napísal, že pri Sevastopole prebieha cvičenie ruskej Čiernomorskej flotily a že v meste ako takom je pokoj. Na Sevastopol a jeho okolie v minulosti opakovane zaútočili ukrajinské sily.

8:15Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 15. októbru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:30 Výbuchy hlásené v Záporoží. V noci na 15. októbra bolo v meste Záporoží počuť niekoľko výbuchov. Guvernér Jurij Malaško vyzval obyvateľov, aby vyhľadali úkryt. Letectvo už skôr varovalo pred raketovým útokom.

6:35 Z Izraela evakuovali 207 Ukrajincov. Prvý evakuačný let s 207 ukrajinskými občanmi na palube vrátane 63 detí odštartoval z izraelského Tel Avivu do Bukurešti, informoval 14. októbra hovorca ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

6:00 Po odstúpení od dohody o obilí vykonala teroristická krajina 17 masívnych útokov, pričom zničila 300 000 ton obilia, uviedol ukrajinský vicepremiér pre obnovu Oleksandr Kubrakov. Do dočasného koridoru vytvoreného Ukrajinou zároveň vstúpilo 25 lodí a 21 lodí ho využilo na vývoz.

Bez zranení

"Dnes v noci bol zmarený pokus kyjevského režimu vykonať teroristický útok bezpilotnými lietadlami na objekty na území Ruskej federácie. Nasadené prostriedky protivzdušnej obrany zachytili 27 ukrajinských bezpilotných lietadiel, z toho 18 nad Kurzkou oblasťou a dva nad Belgorodskou (oblasťou) boli zničené vo vzduchu, "stojí vo vyhlásení ministerstva.

Kde a ako ruská protivzdušná obrana zničila zostávajúce drony, TASS neuviedla. Gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt podľa agentúry Reuters oznámil, že si útoky dronov nevyžiadali žiadne zranenia. Tak Kurská, ako aj Belgorodská oblasť susedia s Ukrajinou, proti ktorej Rusko od vlaňajšieho februára vedie vojnu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu