Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusi utrpeli na Ukrajine ďalšie citeľné straty: VIDEO hovorí za všetko! Pri Avdiivke prišli o desiatky tankov

Rusi utrpeli ťažkú porážku pri Avdiivke v Donecku
Rusi utrpeli ťažkú porážku pri Avdiivke v Donecku (Zdroj: Twitter/ The Global 202)

AVDIIVKA – Ruská invázia na Ukrajine trvá bez prerušenia už rok a sedem mesiacov. Za toto obdobie sa Rusi postupne stiahli do strategických oblastí, kde sa snažia udržať prevahu. Nie vždy sa im to ale darí. Navyše v prípade prekvapivých útokov sú napokon prekvapení sami ruskí vojaci.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 595 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ruská armáda mala zálusk na na dedinu Avddivka v severozápadnej časti Donecka na východe Ukrajiny. Ako informuje Forbes, boje tu prebiehajú od minulého roku. Rusi sa snažia silou mocou vytlačiť z tejto oblasti všetky ukrajinské sily. Domáca armáda sa však v doterajšom priebehu invázie úporne a úspešne bráni. 

Dobrá obrana 

Ruské útoky na Avdiivku nedopadli ani v jednom prípade podľa ich predstáv. Posledný pokus bol navyše veľmi citeľný. Ukrajina použila proti Rusom ich vlastnú taktiku, z ktorej sa poučila v prvých týždňoch protiofenzívy. Rusi si zrejme neuvedomili, že pri postupe na Avdiivku sa postupne dostali do palebnej pozície ukrajinského delostrelectva. Vojenský analytik Andrew Perptua sa po útoku vyjadril, že "za posledných 24 hodín prišli Rusi o straty voči Ukrajine v pomere 70:15". Navyše Kremeľ zrejme prišiel o celý tankový prápor. Ukrajinský zdroj tvrdil, že Rusi prišli v priebehu tohto útoku o 34 tankov. 

Pomer síl bol dvojnásobný na strane ruskej armády. Bola teda reč o jednoznačnej prevahe. Na ničom z toho nezáležalo, pretože Ukrajinci mali mesiace na to, aby sa dobre pripravili. Ich počty sa výrazne neoslabili ani po sérii bombardovania. "Ukrajinskí obrancovia statočne držia líniu. Pri Avdiivke odrazli desať nepriateľských útokov a ďalších osem východne od Stepove," informoval v stredu 11. októbra ukrajinský generálny štáb. 

Kľučové boli drony 

Kľúčové bolo pozorovanie zo vzduchu. Ukrajinská 129. armádna jednotka riadila lietajúce drony v okolí Avdiivky nepretržite celých 20 hodín a presne určila polohu, postup aj pozíciu ruských vojsk. "Všetkých Rusov sa nám podarilo lokalizovať," uvádza člen ukrajinskej armády. Aj na základe tejto krutej porážky sa polemizuje, či Rusi vôbec ešte disponujú na Ukrajine zálohami, ktoré nie sú úplne vyčerpané z neutíchajúcich bojov. 

Viac o téme: TankyDoneckProtiofenzívaVojna na UkrajineRuský útokAvdiivka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu