Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Izrael spustil útok v Sýrii! VIDEO Letecký útok na letisko Damask

Bombardovanie Gazy Zobraziť galériu (7)
Bombardovanie Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

JERUZALEM - Izraelský minister energetiky Jisrael Kac vo štvrtok vyhlásil, že Izrael nevpustí do palestínskeho pásma Gazy žiadne suroviny ani humanitárnu pomoc, kým palestínske radikálne hnutie Hamas neprepustí ľudí, ktorých uniesli jeho komandá minulý víkend počas vpádu na územie Izraela. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že Hamas tvrdí, že ako rukojemníkov zadržiava 130 ľudí.

Slovenka žijúca v izraelskom meste Tel Aviv vysvetľuje napätú situáciu v krajine

Slovenka žijúca v izraelskom meste Tel Aviv vysvetľuje napätú situáciu v krajine (Zdroj: Diana Atzmon Weinberg)

ONLINE

21:41 Spojené štáty neplánujú poslať do Izraela svoje vojenské jednotky, uviedol vo štvrtok hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Informuje agentúra AP. "Nie je žiadny zámer, žiadny plán a úprimne povedané ani žiadna túžba zo strany Izraelčanov," povedal Kirby. 

21:40 Británia vyšle v piatok do Stredozemného mora dve plavidlá, pozorovacie lietadlo a vrtuľníky na podporu Izraela po sobotňajšom masívnom útoku militantov z hnutia Hamas. Informovala o tom vo štvrtok kancelária britského premiéra, píše agentúra AFP.

21:35 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok odsúdil vyjadrenia svojho predchodcu Donalda Trumpa, ktorý označil libanonské militantné hnutie Hizballáh za "veľmi šikovné". Informuje správa agentúry AFP.

21:31 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že syna jeho synovca zadržiava Hamas ako rukojemníka.

21:15 Americký minister obrany Lloyd Austin navštívi v piatok Izrael, aby ukázal podporu a diskutoval o ďalšej vojenskej pomoci po bezprecedentnom útoku militantného hnutia Hamas. Informuje správa agentúry AP

21:10 Životy 13 francúzskych občanov si podľa aktuálnej bilancie vyžiadal sobotňajší krvavý útok islamistického hnutia Hamas na juhu Izraela. Oznámil to dnes večer v krátkom televíznom prejave francúzsky prezident Emmanuel Macron a vyzval Francúzov, aby zostali jednotní. Zároveň ubezpečil, že Francúzsko urobí všetko pre návrat rukojemníkov, ktorých Hamas uniesol a teraz drží v Pásme Gazy.

21:00 Washington pracuje na zorganizovaní charterových letov s cieľom pomôcť americkým občanom opustiť Izrael, uviedol vo štvrtok Biely dom.Informuje správa agentúry AFP. "Od zajtra bude vláda Spojených štátov zabezpečovať charterové lety, aby poskytla dopravu z Izraela na miesta v Európe," uviedol hovorca Rady pre národnú bezpečnosť (NSC) John Kirby. Dodal, že v súvislosti s letmi sa stále pracuje na niektorých detailoch.

20:55 Spojené štáty a Katar sa vo štvrtok dohodli, že Iránu neuvoľnia šesť miliárd dolárov, ktoré mal získať po septembrovej výmene väzňov medzi Washingtonom a Teheránom. S odvolaním na tri nemenované zdroje o tom informuje stanica NBC. Administratíva prezidenta USA Joea Bidena čelí v Kongrese tlaku republikánov aj demokratov, aby zablokovala prístup Iránu k peniazom až do vyšetrenia priamej účasti Irán na teroristickom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.

20:53 Poslanci izraelského parlamentu vo štvrtok schválili vládu národnej jednoty, na ktorej vzniku sa dohodol premiér Benjamin Netanjahu a popredný opozičný politik Benny Ganc. Informuje agentúra AFP a Reuters.

20:51 Odvetné izraelské údery proti Pásmu Gazy, z ktorého v sobotu na Izrael zaútočili ozbrojenci z palestínskeho hnutia Hamas, predstavujú "kolektívny trest". Podľa agentúry Reuters to dnes uviedla skupina nezávislých expertov OSN, ktorá zároveň odsúdila násilie páchané proti civilistom v Izraeli. Taktiež organizácia Amnesty International označila bombardovanie a blokádu Gazy za "kolektívny trest" a vyzvala Izrael na zrušenie "ilegálnej a nehumánnej" blokády, ktorú označila za vojnový zločin.

20:48 Americké F-18 hliadkujú vo východnej časti Stredozemného mora z lietadlovej lode USS Gerald R. Ford, ktorá nedávno dorazila do regiónu na znak podpory Izraelu.

20:37 Bojovníci námornej jednotky Shayetet 13 IDF prišli zachrániť Izraelčanov, ktorí uviazli v Sufah na hraniciach Gazy.

20:22 Francúzsko vo štvrtok zakázalo akékoľvek propalestínske demonštrácie po víkendovom krvavom útoku militantného hnutia Hamas na Izrael. Takéto protesty totiž podľa Paríža ohrozujú verejnú poriadok. Informuje agentúra AFP.

20:17 Ruské ministerstvo zahraničia dnes označilo izraelské nálety na letisko v sýrskej metropole Damasku a v severosýrskom Halabe (Aleppu) za porušenie zvrchovanosti Sýrie a varovalo, že podobné činy môžu rozpútať ozbrojenou eskaláciou v regióne. Uviedla to agentúra Interfax s pripomienkou, že izraelské nálety vyradili obe letiská z prevádzky.

19:55 Izraelský opozičný líder a expremiér Jair Lapid vo štvrtok obvinil izraelskú vládu z "neospravedlniteľného zlyhania" za to, že v sobotu nezabránila masívnemu útoku militantného hnutia Hamas. Informuje správs agentúry AFP. "Sobotňajšie zlyhanie je neodpustiteľné," povedal Lapid v televíznom prejave. Dodal, že sa nepripojí k vláde národnej jednoty, na ktorej vzniku sa dohodol premiér Benjamin Netanjahu a popredný opozičný politik Benny Ganc.

19:17 Eurokomisár Thierry Breton vo štvrtok varoval sociálnu platformu TikTok, aby nešírila "nelegálny obsah a dezinformácie" v súvislosti so sobotňajším útokom palestínskeho islamistického hnutia Hamas na Izrael. Informuje správa agentúry AFP. "Vzhľadom na to, že vašu platformu vo veľkej miere využívajú deti a dospievajúci, máte osobitnú povinnosť chrániť ich pred násilným obsahom zobrazujúcim branie rukojemníkov a inými grafickými videami, ktoré sa údajne vo veľkej miere šíria na vašej platforme bez primeraných záruk," napísal Breton v liste adresovanom šéfovi TikToku Šou C’Čchemu.

19:00 Zamestnanci maďarského veľvyslanectva v Tel Avive získali 200 lístkov na loď smerujúcu z Izraela na Cyprus. Možnosť na evakuáciu využilo 65 maďarských občanov, z toho 18 detí, uviedol vo štvrtok na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, informuje spravodajca v Budapešti.

18:45 Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyzval vo štvrtok na okamžité ukončenie agresie voči Palestínčanom, informuje agentúra AFP. Abbásova kancelária zverejnila prvé vyhlásenie palestínskeho prezidenta od sobotňajšieho masívneho útoku hnutia Hamas na Izrael, ktorý vyústil do ozbrojeného konfliktu. Abbás pritom odsúdil praktiky oboch strán spojené so zabíjaním civilistov alebo ich zneužívaním. Kancelária palestínskeho prezidenta vyhlásenie zverejnila po jeho stretnutí s jordánskym kráľom Abdalláhom II. v Ammáne. Rokovali o spôsoboch, ako zastaviť "izraelskú agresiu voči palestínskemu ľudu" a o tom, ako doručiť do postihnutých oblastí pomoc, uvádza sa vo vyhlásení.

18:25 Americký minister obrany Lloyd Austin vo štvrtok v Bruseli povedal, že Washington nemal vopred žiadne varovania ani náznaky o útoku Hamasu na Izrael. Informuje agentúra AFP. "Keby sme také náznaky mali, oznámili by sme to Izraelu. Ale podľa mojich informácií sme ich nepozorovali," uviedol Austin po stretnutí ministrov obrany z členských štátov NATO v Bruseli.

18:22 Izraelská premiérska kancelária dnes na sieti X zdieľala fotografie mŕtvych bábätiek, podľa nej zavraždených hnutím Hamas pri sobotňajšom útoku na juh Izraela. Dva z troch snímok vyobrazujú na nepoznanie obhorené detské telá. Podľa úradu ide o fotografie, ktoré dnes premiér Benjamin Netanjahu ukázal šéfovi americkej diplomacie Antonovi Blinkenovi pri jeho návšteve Izraela.

18:00 Palestínsky prezident hovorí, že je potrebné prejsť k politickým krokom s cieľom ukončiť „izraelskú okupáciu“ a dosiahnuť mier.  Mahmúd Abbás vyzval na poskytnutie vody a elektriny do Gazy a otvorenie humanitárnych koridorov.

17:30 Letecká skupina IAG, do ktorej patria spoločnosti British Airways a Aer Lingus, sa rozhodla "na tri týždne zrušiť prevádzku v Izraeli". Informuje tlačová agentúry Reuters. British Airways v stredu z bezpečnostných dôvodov otočili jedno zo svojich lietadiel krátko pred pristátím v Tel Avive. Generálny riaditeľ IAG Luis Gallego na brífingu v Bruseli uviedol, že aerolínie počkajú, "ako sa situácia vyvinie". 

17:10 IDF priznáva, že armáda nedokázala zabrániť útoku Hamasu.  Náčelník generálneho štábu izraelských obranných síl Herzi Halevi vo svojom prvom verejnom vyhlásení od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom v pásme Gazy priznal, že armáda nedokázala zabrániť sobotňajšej infiltrácii a masakre militantov, informoval denník Times of Israel.

16:55 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková navštívi v piatok Izrael, aby preukázala krajine podporu po útokoch palestínskych militantov. Informuje správa agentúr DPA a AFP. Baerbocková vycestuje do Izraela v rámci svojich snáh v "krízovej diplomacii“, uviedol hovorca nemeckého rezortu zahraničných vecí. Táto diplomatická aktivita je zameraná na to, aby konflikt Izraela a palestínskeho militantného hnutia Hamas neprerástol do regionálnej vojny.

16:45 Český premiér Petr Fiala si nemyslí, že by ČR musela v otázke presunu svojho veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema postupovať v konsenze so všetkými štátmi EÚ. Otázku sťahovania českej ambasády by chcel vyriešiť rádovo v mesiacoch. Vo štvrtok to premiér Fiala povedal českým poslancom, informuje spravodajkyňa v Prahe.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (7)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

16:33 Spojenci z NATO dali jasne najavo, že podporujú Izrael a jeho snahu brániť sa. Uviedol to minister obrany SR Martin Sklenár na záver dvojdňového zasadnutia ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli, informuje spravodajca. Sklenár uviedol, že rozhovor ministrov obrany s ich rezortným kolegom z Izraela Joavom Gallantom potvrdil hrôzy a neľudské scény, ktoré sú spájané so sobotňajšími útokmi bojovníkov Hamasu na území Izraela.

16:20 Na 1417 sa zvýšil počet obetí odvetných izraelských útokov v pásme Gazy, uviedli vo štvrtok tamojšie úrady. Informuje agentúa AP, DPA a webu BBC. Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy informovalo, že 6268 ľudí utrpelo zranenia, z nich je 447 detí a 250 žien.

16:01 Spojené kráľovstvo letecky odvezie britských občanov z Izraela a prvý let s nimi má odletieť z Tel Avivu vo štvrtok, oznámil Britský Úrad pre zahraničné veci a medzinárodný rozvoj (FCDO). Informuje americká spravodajská televízia CNN.

16:00 Somálska islamistická milícia aš-Šabáb sa poďakovala palestínskemu militantnému hnutiu Hamas k útoku na Izrael, pri ktorom zahynulo viac ako 1200 ľudí. Informuje správa agentúry DPA. "Ďakujeme vám za džihád a dobrú prácu, ktorú ste odviedli," uvádza sa v správe somálskej islamistickej skupiny napojenej na hnutie al-Káida.

15:50 Dolná komora nemeckého parlamentu (Bundestag) vo štvrtok jednohlasne vyjadrila solidaritu a podporu Izraelu v jeho sebaobrane proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas. Bundestag zároveň ostro odsúdil "barbarské násilné činy" militantov z Hamasu, ktorí v sobotu podnikli masívny útok na Izrael. Informuje správa agentúry DPA.

15:43 Palestínčania žijúci v meste Bajt Lahíja v severnej časti pásma Gazy vo štvrtok uviedli, že izraelské lietadlá zhodili letáky s výzvou na evakuáciu do núdzových prístreškov. Informuje agentúra AP. "Každý, kto je v blízkosti teroristov z (militantného hnutia) Hamas, vystaví svoj život nebezpečenstvu... Dodržiavanie pokynov IDF (izraelských obranných síl) zabráni, aby ste boli vystavení nebezpečenstvu," píše sa v letákoch.

15:15 Turecký minister obrany Yasar Güler vo štvrtok povedal, že Ankara je pripravená poslať Palestínčanom v pásme Gazy humanitárnu pomoc. Jej dodanie však komplikuje  konflikt medzi militantným hnutím Hamas a Izraelom. Informuje agentúra Reuters.

"Situácia v regióne je veľmi zložitá. Za súčasných okolností je veľmi ťažké poskytovať tam pomoc," uviedol Güler. Dodal, že turecké vzdušné sily môžu humanitárnu pomoc doručiť, ak dostanú poverenie od tureckého prezidenta Recepa Tayippa Erdogana.

15:00 Egypt vyzval vo štvrtok Izrael, aby zastavil útoky na egyptský hraničný priechod Rafah s pásmom Gazy a mohol sa využívať na dodávky humanitárnej pomoci. Egyptské ministerstvo zahraničných vecí zároveň podľa agentúry DPA poprelo správy, že Káhira svoj jediný hraničný priechod s pásmom Gazy zavrela.

14:39 Sýrske médiá vo štvrtok obvinili Izrael z útokov na letiská v sýrskych mestách Damask a Aleppo, informovala agentúra AFP. Bližšie podrobnosti o útokoch nateraz nie sú známe. AFP podotkla, že šlo o prvý takýto útok od víkendového útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael, ktorý mal za následok masívnu odvetu izraelskej armády.

14:37 K náletom došlo deň pred plánovanou návštevou iránskeho ministra zahraničných vecí. Cieľom boli vládne letiská, námorné základne a výcvikové strediská Hizballahu, ktorý podporuje práve Irán.

14:34 Antony Blinken na tlačovej konferencii povedal, že do Izraela prišiel nielen ako minister zahraničných vecí USA, ale aj ako Žid. Zdôraznil tiež, že USA budú vždy na strane Izraela.

14:23 V Česku aktuálne nehrozí žiadne bezprostredné riziko súvisiace so situáciou v Izraeli, uviedol vo štvrtok český minister vnútra Vít Rakušan. Polícia podľa jeho slov urobila bezpečnostné opatrenia, ktoré sa týkali predovšetkým ochrany cieľov spojených s židovskou históriou a kultúrou, informuje spravodajkyňa v Prahe.

14:13 Iránske lietadlo sa po náletoch na medzinárodné letiská v Damasku a Aleppe otočilo smerom k Teheránu. Sýrska štátna televízia tvrdí, že nálety vykonal Izrael.

14:07 Mahan Air 146 (zvyčajný let Teherán – Aleppo) sa vracia do Teheránu po nahlásenom útoku na Aleppo a Damask EP-MMC.

14:05 Izrael zaútočil na letiská Damask a Aleppo v Sýrii.

14:00 Izraelské letectvo zaútočilo na medzinárodné letisko Damask v Sýrii len pár minút na lietadlo s iránskym ministrom zahraničných vecí Hosseinom Amir-Abdollahianom na palube.

14:00 Jeden z veliteľov teroristickej skupiny Islamský džihád Abdel Rahman Shehab zahynul v pásme Gazy počas izraelského ostreľovania – Al-Džazíra.

13:50 Desiatky ľudskoprávnych expertov z Organizácie Spojených národov odsúdili vo štvrtok "hrozné zločiny" palestínskeho militantného hnutia Hamas. Zároveň však uviedli, že izraelské odvetné bombardovanie pásma Gazy "sa rovná kolektívnemu trestu".

13:43 Sociálna platforma X multimiliardára Elona Muska v stredu dementovala tvrdenia Európskej únie, podľa ktorých zlyháva v boji proti dezinformáciám šíriacim sa po vypuknutí bojov medzi Izraelom a Hamasom.Generálna riaditeľka X Linda Yaccarinová v stredu v liste adresovanom komisárovi pre vnútorný trh Thierrymu Bretonovi vyhlásila, že platforma po útokoch Hamasu na Izrael "podnikla kroky na odstránenie alebo označenie desiatok tisíc príspevkov".

13:16 Útok izraelskej armády proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas sa sústreďuje na "likvidáciu" najvyššieho vedenia tejto islamistickej skupiny v pásme Gazy, vrátane jej vodcu Jahju Sinwára. Informoval o tom vo štvrtok hovorca izraelskej armády Richard Hecht, ktorý spresnil, že ide o elimináciu nielen vojenského velenia Hamasu, ale aj jeho vládneho vedenia.

12:30 Britské ministerstvo zahraničných vecí odporučilo rodinám svojich diplomatov v Izraeli, aby krajinu aspoň na dva mesiace opustili.

12:00 Česko vo štvrtok vypraví ďalšie dva repatriačné lety do Izraela. Aktuálne je na ceste do ČR už tretí evakuačný let, uviedol na sociálnej sieti X český minister zahraničných vecí Jan Lipavský."Tretie repatriačné lietadlo je už na ceste do Prahy. Na palube je aj pani Eva Erbenová, vo veku 93 rokov vôbec najstaršia krajanka žijúca v Izraeli," napísal Lipavský.

11:48 Izraelská armáda sa pripravuje na pozemnú ofenzívu voči militantom z palestínskeho pásma Gazy, ale politické vedenie krajiny zatiaľ neprijalo príslušné rozhodnutie. Ako informovala agentúra DPA, vo štvrtok to uviedol armádny hovorca Richard Hecht. Doplnil, že izraelská armáda sa pripravuje "na ďalšie fázy vojny" a na "viaceré operatívne pohotovostné plány". Dodal, že do úvahy prichádza vzdušná operácia alebo kombinovaná z mora a zo vzduchu.

11:21 Členské štáty aliancie NATO vo štvrtok na svojom zasadnutí v Bruseli potvrdili podporu pre Izrael, pričom však vyzvali, aby izraelská armáda reagovala na útoky palestínskeho hnutia Hamas "proporcionálne".Ako uviedla agentúra AFP, izraelský minister obrany Joav Galant vo štvrtok prostredníctvom videokonferencie informoval svojich kolegov z vojenskej aliancie, ako izraelská armáda zasahuje proti islamistickým militantom z pásma Gazy, ktorí prenikli na územie Izraela a zabili viac ako 1200 ľudí, väčšinou civilistov.        

10:53 Nemecko zakáže na svojom území všetky aktivity hnutia Hamas, ako aj ďalších organizácií, ktoré sú na týchto militantov napojené. V reakcii na bezprecedentné útoky Hamasu na územie Izraela to vo štvrtok oznámil nemecký kancelár Olaf Scholz."Spolkové ministerstvo vnútra zakáže Hamasu pôsobiť v Nemecku. Združenie ako napríklad Samidún, ktorého členovia oslavujú najbrutálnejšie teroristické činy priamo na ulici, bude v Nemecku (taktiež) zakázané," povedal Scholz v prejave v parlamente.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (7)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/John Macdougall/Pool Photo via AP)

10:10 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pricestoval vo štvrtok do Tel Avivu, aby prejavil solidaritu Izraelu po bezprecedentnom útoku militantného hnutia Hamas.Blinken by sa mal v Izraeli stretnúť s premiérom Benjaminom Netanjahuom. Z Izraela neskôr odcestuje do Jordánska.

9:35 Izraelská bilancia obetí útoku palestínskej skupiny Hamás vzrástla na najmenej 1300 mŕtvych, uviedla dnes izraelská verejnoprávna stanica Kan. Zranených je podľa webu The Times of Israel zhruba 3300, z ktorých 350 je vo vážnom stave a stav 28 osôb je kritický. Hamas v sobotu začal z Pásma Gazy rozsiahly útok na Izrael. Značnú časť obetí tvoria obyvatelia prihraničných izraelských obcí.

9:16 Počet antisemitských incidentov v Spojenom kráľovstve sa od sobotňajšieho útoku Hamasu na Izrael viac než strojnásobil, informovala vo štvrtok charitatívna organizácia Community Security Trust (CST), ktorá monitoruje bezpečnosť židovskej komunity v krajine.

9:00 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) je v kontakte s palestínskym radikálnym hnutím Hamas i s Izraelom, aby sa pokúsil vyjednať prepustenie rukojemníkov zajatých počas víkendového vpádu palestínskych kománd a zavlečených do pásma Gazy.Ako vo štvrtok informovala agentúra AFP, v pásme Gazy je zadržiavaných najmenej 150 Izraelčanov a cudzincov - vrátane vojakov, civilistov, detí a žien.

8:16 Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a iránsky prezident Ebráhím Raísí prostredníctvom telefónu hovorili o vojne medzi Izraelom a hnutím Hamas. Korunný princ Raísímu povedal, že Rijád je v spojení so všetkými medzinárodnými i regionálnymi účastníkmi s cieľom zastaviť stupňovanie napätia. Zdôraznil aj pevnú pozíciu Saudskej Arábie, ktorá podporuje Palestínčanov.

7:00 Viac než 338.000 ľudí v pásme Gazy muselo opustiť svoje domovy, odkedy Izrael v sobotu začal s bombardovaním tejto palestínskej enklávy. Počet vnútorne vysídlených na území pásma Gazy dosiahol v stredu v noci 338.934 osôb, uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). To predstavuje v porovnaní s utorkovými údajmi nárast o 75.000. Husto obývané pásmo Gazy má približne 2,3 milióna obyvateľov, píše agentúra AFP.

MIMORIADNY ONLINE Izrael spustil
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

6:15 Lietadlo rakúskej armády určené na evakuáciu občanov krajiny z Izraela malo v stredu poruchu a nemohlo odletieť. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí zabezpečilo náhradný komerčný let. Pri štarte lietadla typu C-130 Hercules zaznamenali v priestore pre pasažierov dym, uviedol hovorca rakúskeho rezortu obrany Michael Bauer pre rakúske médiá. Posádke lietadla poskytli ošetrenie a technici začali pracovať na riešení problému.

6:10 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začal proces vyjednávania s palestínskym hnutím Hamas, počas ktorého sa bude snažiť dosiahnuť prepustenie izraelských rukojemníkov unesených militantmi z Hamasu. "Rokujú, aby vybavili prepustenie rukojemníkov," uviedol zdroj a potvrdil tak správu súkromnej tureckej televíznej stanice Habertürk.

6:07 Vojenské krídlo palestínskeho militantného hnutia Hamas oznámilo, že prepustilo jednu Izraelčanku a jej dve deti, ktorých zadržiavalo ako rukojemníkov v pásme Gazy. "Jedna izraelská osadníčka a jej dve deti boli prepustené po tom, ako boli zadržané počas zrážok," uviedli vo vyhlásení Brigády Izaddína Kasáma - vojenské krídlo hnutia. Izraelská armáda pre AFP uviedla, že toto tvrdenie preveruje.

6:02 Americký prezident Joe Biden v stredu vyzval Izrael, aby v bojoch s palestínskym hnutím Hamas rešpektoval vojnové právo. Irán prezident upozornil, aby v spojitosti s konfliktom zachoval opatrnosť.

6:00 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu vyjadril odhodlanie pokračovať v boji a zničiť palestínske hnutie Hamas. "Hamas je Dáiš (Islamský štát) a my ich rozdrvíme a zničíme tak, ako svet zničil Dáiš," povedal premiér v televíznom vysielaní.Netanjahu v tomto vyhlásení po prvý raz jasne vyjadril zámer Izraela zničiť hnutie Hamas, ktoré v sobotu zaútočilo na izraelské územia, komentuje AFP. Každý člen tohto hnutia je podľa jeho slov "mŕtvy muž".

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (7)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

Viac o téme: útokyIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu