Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Desivé slová bývalého vodcu Hamasu: Vyzýva na globálny džihád! Už o pár hodín to má vypuknúť

Khaled Mashal na snímke z roku 2015
Khaled Mashal na snímke z roku 2015 (Zdroj: profimedia.sk)

RAMALLAH - Bývalý vodca Hamasu a zakladajúci člen Khaled Mashal vyzval v piatok 13. októbra 2023 na globálny džihád. Chce činy hnevu, nie iba slová a žiada tiež peniaze.

Na piatok tiež vyzval na prejav hnevu a protestov v moslimskom svete na podporu Palestínčanov uprostred prebiehajúceho konfliktu s Izraelom. Mashal sa vyjadril vo videu zverejnenom v utorok, v ktorom požiadal moslimov na celom svete, aby aplikovali džihád „na mieste, a nie len teoreticky“. 

Prílet vládneho špeciálu z Izraela (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Mashal požiadal moslimov, aby "ukázali hnev, najmä budúci piatok, v moslimských krajinách a tiež medzi moslimskou diaspórou po celom svete". Mashal tiež „žiadal o finančnú pomoc všetkých moslimov na celom svete“ a nazval to „finančný džihád“.

Vyzval moslimov, aby dali dar bojovníkom z Gazy, aby im kompenzovali ničenie po izraelských útokoch. Vyzval tiež na politický tlak zo strany moslimských vodcov a moslimských krajín, aby zastavil izraelskú vojenskú inváziu do Gazy.

„Chcem, aby moslimovia bojovali proti Židom, počnúc moslimami, ktorí žijú v krajinách obklopujúcich Izrael: Jordánsko, Sýria, Libanon a Egypt (ale aj iné krajiny), aby išli na hranice a pokúsili sa vstúpiť, každý po svojom." Povedal: "Toto je čas, aby sa džihád začal uplatňovať na mieste, a nie len teoreticky. 

"Toto sú jeho posledné slová: Finančné prostriedky sú dôležité, ale dnes žiadame, aby bola vaša krv a duše obetované za Palestínu."

Celosvetový deň protestu

Bývalý vodca Hamasu na piatok tiež vyzval moslimov na celom svete, aby „vyšli do ulíc“ počas celosvetového dňa protestu proti Izraelu.

Khaled Mashal, ktorý bol vodcom Hamasu tri roky v rokoch 2014-2017 a teraz sídli v Katare, vydal pre agentúru Reuters vyhlásenie, v ktorom uviedol, že toto je pre arabský svet "chvíľa pravdy".

Povedal: „Musíme ísť v piatok na námestia a ulice arabského a islamského sveta."

"Pre všetkých učencov, ktorí učia džihád... pre všetkých, ktorí učia a učia sa, toto je chvíľa na uplatnenie džihádu." Vyslovil tiež osobitnú prosbu moslimom žijúcim v krajinách obklopujúcich Izrael: „Jordánske kmene, synovia Jordánska, bratia a sestry Jordánska... Toto je chvíľa pravdy a hranice sú blízko vás, všetci poznáte svoju zodpovednosť. “

Mashalove výzvy prichádzajú, keď vojna medzi Izraelom a Hamasom pokračuje už šiesty deň, pričom počet izraelských mŕtvych je viac ako 1300, pričom záchranné služby v kibucoch stále nachádzajú mŕtve telá.

Mashal žije v katarskom exile od roku 2012, keď ho Baššár al-Asad vyhnal zo Sýrie. Jeho nástupcom sa stal Ismail Haniyeh, ktorý je vodcom Hamasu od roku 2017.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu