Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Učiteľ dostal kopačku do brucha: Chcel žiakom zabrániť, aby oslavovali útok Hamasu na Izrael

Demonštrácia na podporu Palestíny v nemeckom Mníchove. Zobraziť galériu (3)
Demonštrácia na podporu Palestíny v nemeckom Mníchove. (Zdroj: profimedia.sk)

BERLÍN - Dvojica žiakov na berlínskom gymnáziu v pondelok napadla učiteľa, ktorý chcel na školskom dvore zabrániť oslave útoku radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. Jeden zo žiakov učiteľa najprv udrel čelom a potom ho kopol do brucha, uviedla polícia na sociálnej sieti X.

Spor vyvolal príchod 14-ročného žiaka, ktorý bol zahalený v palestínskej vlajke. Učiteľ ho vyzval, aby vlajku odložil, čo chlapec odmietol. Svojho spolužiaka sa zastal o rok starší mladík a spor prerástol v hádku. Tá vyvrcholila tým, že 15-ročný žiak udrel svojim čelom učiteľa do hlavy, pedagóg odpovedal výpadom rúk proti útočníkovej hlave. Ten následne učiteľa kopol do brucha.

archívne video

Slovenka žijúca v izraelskom meste Tel Aviv vysvetľuje napätú situáciu v krajine (Zdroj: Diana Atzmon Weinberg)

Škola kvôli incidentu zriadila krízový tím a pripravuje triednu konferenciu. Berlínska školská správa uviedla, že oslavy teroristických útokov v Izraeli nemieni v školách tolerovať. Obaja žiaci boli do konca týždňa z vyučovania vylúčení a ich správanie sa vyšetruje. Školská správa chce disciplinárne preveriť aj postup učiteľa, pretože učitelia majú zakázané reagovať agresívne a s použitím násilia, uviedol denník Berliner Morgenpost.

Incident sa stal na škole v berlínskej štvrti Neukölln, kde v noci na nedeľu niekoľko desiatok ľudí oslavovalo útok Hamasu a prevolávalo heslá proti Izraelu. Polícia akciu rozpustila. Už v sobotu popoludní tu niekoľko ľudí s palestínskymi vlajkami rozdávalo okoloidúcim sladkosti na oslavu podujatí Hamasu.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (3)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/John Macdougall/Pool Photo via AP)

Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľnom prejave varoval pred oslavami útokov Hamasu proti Izraelu. Povedal, že takéto správanie v uliciach v Nemecku nestrpí. Nemecko z preventívnych dôvodov posilnilo ostrahu židovských objektov v krajine. Poslankyňa za vládnych Zelených medzitým vyzvala spolkovú ministerku vnútra Nancy Faeserovú, aby preverila fungovanie propalestínskych spolkov. Podobnú požiadavku vyslovil predseda Ústrednej rady Židov v Nemecku Josef Schuster, podľa ktorého je nutné zistiť, či nie sú niektoré spolky v Nemecku napojené na Hamas.

Viac o téme: UčiteľŽiaciKopanecIzraelHamasŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu