Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Za podpálenie útulku pre azylantov muža odsúdili na takmer sedem rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOBLENZ - Nemecký súd v pondelok odsúdil bývalého prívrženca hnutia skinheads na takmer sedem rokov väzenia za podpaľačský útok na ubytovňu pre azylantov v Sársku na západe Nemecka. V roku 1991 pri ňom zahynul muž z Ghany. Informuje agentúra AFP.

Súd v meste Koblenz 52-ročného Petra S. odsúdil na šesť rokov a desať mesiacov väzenia za úkladnú vraždu, pokus o vraždu a podpaľačstvo. Podľa predsedajúceho sudcu Konrada Leitgesa odsúdený konal "na základe svojho pravicovo-extrémistického presvedčenia a nenávisti k cudzincom".

Blízko hraníc

Útok na útulok pre azylantov v meste Saarlouis blízko francúzskych hraníc sa odohral 19. septembra 1991. Obžalovaný podľa polície polial schody budovy benzínom a podpálil ich. Zahynul 27-ročný muž z Ghany, ďalší dvaja ľudia pred plameňmi vyskočili z okna a utrpeli niekoľko zlomenín. Ostatných 18 azylantov vyviazlo bez fyzických zranení.

Vtedy 20-ročný Peter S. pochádzal podľa sudcu z problémového prostredia a "náhradnú rodinu hľadal" medzi skinheadmi a "úplne nekriticky" prevzal ideológiu tohto hnutia.

Petra S. zadržali v apríli 2022 a odvtedy sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe. Útokom sa podľa svedkov chválil na grilovačke v roku 2007 slovami: "Urobil som to a nikdy ma nechytili." Útok v meste Saarlouis dlhodobo patril k nevyriešeným kriminálnym prípadom; vyšetrovanie sa obnovilo v roku 2020, keď sa objavili nové dôkazy.

Viac o téme: PožiarOdsúdeniePolícia Súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu