Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Cenu Václava Havla získal turecký občiansky aktivista Osman Kavala

Osman Kavala
Osman Kavala (Zdroj: TASR/AP)

PRAHA/ŠTRASBURG - Laureátom medzinárodnej Ceny Václava Havla za ľudské práva za rok 2023 sa stal turecký podnikateľ, filantrop a občiansky aktivista Osman Kavala. V pondelok to na začiatku jesenného plenárneho zasadnutia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v Štrasburgu oznámil jeho predseda Tiny Kox.

Cenu si na mieste prevzala Kavalova manželka Ayše Bugrová. Aktivistu a bojovníka za ľudské práva v Turecku od októbra 2017 väznia za "pokus zvrhnúť vládu" protestmi v istanbulskom parku Gezi v roku 2013.

Odsúdili ho na doživotie

Kavala už od 90. rokov masívne podporoval rôzne organizácie občianskej spoločnosti. Európsky súd pre ľudské práva v roku 2019 rozhodol, že jeho uväznenie je v rozpore s Európskym dohovorom o ľudských právach, a požadoval jeho okamžité prepustenie. Turecké súdy ho aj napriek tomu v apríli 2022 odsúdili na doživotie. Turecký najvyšší súd koncom septembra tento rozsudok potvrdil.

Medzi trojicou finalistov, ktorých mená oznámila výberová komisia 5. septembra, boli okrem Kavalu aj advokátka, dula a aktivistka bojujúca za práva žien v Poľsku Justyna Wydrzyňska a bojovník za ľudské práva na Ukrajine a v ďalších postsovietskych republikách Jevgenij Zacharov.

Ocenenie od roku 2013 každoročne udeľuje Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) v spolupráci s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77. Cieľom je vyzdvihnúť a odmeniť mimoriadny počin v oblasti ochrany ľudských práv v Európe aj mimo nej. Laureáta vyberá sedemčlenná medzinárodná porota na základe nominácií. Vlani cenu získal ruský opozičný politik a politický väzeň Vladimir Kara-Murza.

Viac o téme: TureckoOsman KavalaCena Václav Havla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu