Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE Blízky východ v ohni! Turecko zaútočilo v Sýrii na spojencov USA: Hlásia mŕtvych aj zničené ropné polia

Turecký útok na pozície Kurdov v severnej časti Sýrie. Kurdi hovoria o zasiahnutí nemocnice aj škôl
Turecký útok na pozície Kurdov v severnej časti Sýrie. Kurdi hovoria o zasiahnutí nemocnice aj škôl (Zdroj: Twitter/AFP/Aryan Pankaj Vivaswan/Mutlu Civiroglu)

HASAKÁ – Tureckému letectvu sa v nedeľu nadránom podarilo zrealizovať úspešný vzdušný útok proti nepriateľským silám na severe Sýrie. Terčom mali byť strategické ciele, avšak objavili sa aj informácie, že zasiahnuté boli nemocnice, školy či elektrárne.

archívne video

Turecká ofenzíva v Sýrii (Zdroj: Ministerstvo obrany Turecka)

Dnes nad ránom deviateho októbra prišlo o život jedenásť kurdských bojovníkov pri útoku tureckého letectva na severovýchode Sýrie. Desiatky ďalších ľudí utrpeli zranenia. Podľa agentúry AFP o tom informuje Sýrske observatórium pre ľudské práva (SOHR) pôsobiace v britskom exile. Terčom tureckého úderu sa stalo výcvikové stredisko kurdskej polície. SOHR informovalo na základe výpovedí aktivistov na mieste o intenzívnom nočnom ostreľovaní. Očakáva sa, že počet obetí stúpne. Turecko nespresnilo, v ktorom regióne Sýrie uskutočnilo nálety.

Kurdské jednotky potvrdili, že turecké bojové lietadlo podniklo útok na jedno z ich stredísk v provincii Hasaká, a uviedli, že niekoľko ľudí bolo zabitých a zranených. Presný počet obetí nezverejnili. Agentúra AFP uvádza, že kurdské úrady kvôli veľkému počtu zranených vyzvali ľudí, aby prišli darovať krv.

Turecké ministerstvo obrany (MSB) uviedlo, že vo včerajších večerných hodinách (o 22:00) sa na severe Sýrie uskutočnila letecká operácia. Vo vyhlásení, ktoré poskytol turecký Aksam, uviedlo, že sa podarilo zničiť 6 cieľov. Boli nimi ropné polia, bunkre či výcvikové stredisko, ktoré používala separatistická teroristická organizácia na severe Sýrie.

"S cieľom eliminovať teroristické útoky zo severu Sýrie proti nášmu ľudu a bezpečnostným silám, zneškodniť teroristickú skupinu Stranu kurdských pracujúcich (PKK/YPG) a zaistiť bezpečnosť našej krajiny v súlade s našimi právami na sebaobranu vyplývajúcich z článku 51 Charty OSN (Organizácie Spojených národov), zaútočíme na teroristické ciele na severe Sýrie." 

Tvrdý boj proti terorizmu 

Po útoku bolo vydané ďalšie prehlásenie: "Vzdušné operácie sa uskutočnili o 22:00. Bolo zničených šesť cieľov vrátane ropného zariadenia a krytov, o ktorých sa predpokladalo, že sa v nich nachádzajú členovia teroristickej skupiny." Vo vyhlásení bolo zdôraznené, že mnohých teroristov sa podarilo zneškodniť vďaka maximálnemu množstvu použitej munície.

"Turecké ozbrojené sily, ktoré pochádzajú z nášho ušľachtilého národa, budú naďalej s odhodlaním bojovať proti terorizmu. Budú viesť boje za prežitie a bezpečnosť našej krajiny a národa, ako v minulosti, tak aj dnes, až kým nepadne posledný terorista. Teroristi zabíjajú nevinných civilistov, ničia historické a kultúrne bohatstvo a životné prostredie krajiny. My sme prijali všetky preventívne opatrenia, aby sa predišlo akýmkoľvek škodám na nevinných.

Turecko spustilo minulý štvrtok vlnu leteckých útokov proti cieľom v Kurdmi ovládaných oblastiach na severovýchode Sýrie. Má to byť odplata za bombový útok v Ankare z 1. októbra, pri ktorej sa zranili dvaja policajti. Podľa kurdskej strany si vyžiadali najmenej 15 ľudských životov, z toho osem civilistov. K zodpovednosti za útok v Ankare sa prihlásila Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorá už roky vedie boj proti tureckým úradom. Turecká vláda uviedla, že dvaja útočníci boli vycvičení v Sýrii. PKK považujú Turecko, USA aj EÚ za teroristickú organizáciu.

Odnož teroristov 

Kurdmi vedená aliancia Demokratických sýrskych síl (FSD) v nedeľu odsúdila, že Turecko za posledné tri dni zbombardovalo viac ako 145 životne dôležitých zariadení na severe Sýrie, vrátane nemocníc, škôl a elektrárne. Informuje o tom agentúra EFE. "Za posledných 72 hodín Turecko zbombardovalo naše bezpečné civilné zóny na viac ako 145 miestach," povedal veliteľ FSD Mazlum Abdi na sociálnej sieti X (Twitter). Poukázal tiež na to, že zničenie infraštruktúry je vojnový zločin, pričom zopakoval, že turecké sily zaútočili na školy a nemocnice.

Sýrski Kurdi v reakcii na nedeľné vyhlásenie uviedli, že v uplynulých dňoch zabili šiestich tureckých vojakov a zranili sedem ďalších pri útokoch na viac ako tucet pozícií, kde sú rozmiestnené jednotky Ankary. "Nebudeme tolerovať útoky a vpády tureckých okupantov do našich regiónov. Využijeme legitímne právo na odpoveď," uviedla FSD, hlavný spojenec medzinárodnej koalície vedenej USA proti Islamskému štátu. Z tohto dôvodu šéf tureckej diplomacie Hakan Fidan varoval, že budú útočiť na ciele Jednotky ľudovej ochrany (YPG), jednej z hlavných zložiek FSD, ktorú Ankara považuje za odnož PKK, a teda teroristickú skupinu.

Takmer pred rokom začala Ankara smrtiacu kampaň bombových útokov a útokov proti severnej Sýrii po tom, čo podobné obvinenia voči sýrskym Kurdom vzniesli v súvislosti s ďalším útokom, ktorý si v Istanbule vyžiadal šesť mŕtvych. V dnešných hodinách prebiehajú v postihnutej oblasti pozemné boje.

Viac o téme: TureckoSýriaLetecký útokPKKStrana kurdských pracujúcichTerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu