Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Turecko útočilo na kurdské milície v Sýrii: Viní ich z atentátu v Ankare

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

ANKARA/DAMASK - Turecké vzdušné sily v pondelok opäť zaútočili na kurdské milície v Sýrii, informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). V nedeľu turecké ministerstvo obrany informovalo o útokoch na ropné zariadenia a úkryty kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG) na severe Sýrie. Informuje o tom agentúra DPA.

SOHR informovalo na základe výpovedí aktivistov na mieste o intenzívnom nočnom ostreľovaní na severovýchode Sýrie. Útoky podľa pozorovateľského centra neprežilo najmenej 20 členov kurdských policajných jednotiek blízkych YPG. Najmenej 50 ďalších je zranených a očakáva sa, že počet obetí stúpne. Turecko nespresnilo, v ktorom regióne Sýrie uskutočnilo nálety.

Útoky začali vo štvrtok

Turecko začalo útočiť na kurdské milície v Sýrii vo štvrtok. Išlo o reakciu na samovražedný útok dvoch atentátnikov minulú nedeľu v Ankare. Jeden z nich sa odpálil blízko sídla tureckého parlamentu a ministerstva vnútra, druhý zahynul pri následnej prestrelke s políciou. Pri útoku utrpeli ľahké zranenia dvaja policajti. K zodpovednosti za útok sa prihlásila Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko, USA a EÚ považujú za teroristickú organizáciu. Oddiely YPG považuje Ankara za jej odnož.

Ankara pravidelne podniká na juhovýchode Turecka aj v severnom Iraku vojenské operácie proti PKK, ktorá zase útočí prevažne na príslušníkov tureckých bezpečnostných síl, niekedy však aj civilistov. V desaťročia trvajúcom konflikte PKK s Ankarou už prišli o život tisícky ľudí.

Viac o téme: KurdiTureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu