Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obrovské riziko! Konflikt Izraela s Hamasom otriasol trhmi: Cena ropy opäť rastie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Ceny ropy sa v pondelok ráno výrazne posilnili. Trh reagoval na ozbrojené zrážky medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, čo prehĺbilo politickú neistotu v regióne Blízkeho východu a zvýšilo obavy o bezpečnosť dodávok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri dosiahla do 7.23 h SELČ 87,32 USD (82,67 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamenalo rast o 2,74 USD centov (3,24 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s novembrovým kontraktom dosiahla 85,72 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje zvýšenie o 2,93 USD (3,54 %).

Archívne video: Poslanci zo SASKY o vyšších cenách za telefonovanie a internet

Poslanci zo SASKY o vyšších cenách za telefonovanie a internet (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Nárast cien ropy zvrátil klesajúci trend z minulého týždňa, počas ktorého oba kontrakty zaznamenali najväčší prepad od marca tohto roka. K výpredajom prispeli obavy z vysokých úrokových sadzieb a ich vplyvu na globálny dopyt. Cena Brentu klesla o približne 11 % a cena WTI o 8 %.

Obrovské riziko! Konflikt Izraela
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Najhlbší týždňový prepad od marca

Rast cien ropy zvrátil trend poklesu z minulého týždňa, keď cena suroviny vykázala najhlbší týždňový prepad od marca. Ropa Brent minulý týždeň odpísala 11 percent a cena ropy WTI klesla o viac ako osem percent pre obavy z vysokých úrokových sadzieb a ich vplyv na globálny dopyt.

Hnutie Hamas v sobotu začalo najväčší vojenský útok na Izrael za posledné desaťročia, pri ktorom zahynuli stovky Izraelčanov a ktorý vyvolal vlnu odvetných izraelských náletov na Pásmo Gazy. "Riziková prémia na cene ropy rastie kvôli vyhliadke na širší požiar, ktorý by sa mohol rozšíriť do blízkych krajín, ktoré sú hlavnými producentmi ropy, ako je Irán a Saudská Arábia," povedal agentúre Reuters analytik Saul Kavonic, ktorý sa zaoberá energetikou.

Analytici sa obávajú, že dodávky ropy by sa mohli výrazne obmedziť, ak bude do konfliktu zatiahnutý Irán. "Ak konflikt zahrnie Irán (.. 2000.), budú ohrozené až tri percentá svetových dodávok ropy. A ak dôjde k širšiemu konfliktu, ktorý nakoniec ovplyvní tranzit cez Hormuzský prieliv, môže sa stať rukojemníkom asi pätina celosvetových dodávok ropy," konštatoval Kavonic.

Stret hnutia Hamas a Izrael by mohol zmariť snahu USA sprostredkovať zblíženie medzi Saudskou Arábiou a Izraelom, v rámci ktorého by ropné kráľovstvo normalizovalo vzťahy s Jeruzalemom výmenou za dohodu o obrane medzi Washingtonom a Rijádom.

Zástupcovia Rijádu údajne v piatok Bielemu domu oznámili, že sú ochotní v budúcom roku ako súčasť navrhovanej dohody s Izraelom zvýšiť produkciu. To by pomohlo zmierniť napätie po mesiacoch znižovania dodávok kľúčovými producentmi, teda Saudskou Arábiou a Ruskom. Normalizácia vzťahov Rijádu a Jeruzalema by pravdepodobne zmrazila nedávne kroky smerujúce k uvoľneniu situácie medzi Saudskou Arábiou a Iránom, ktorý otvorene chválil útoky Hamasu, napísala agentúra Reuters.

Viac o téme: TrhRopaIzraelHamasCena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu