Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Venezuela vydala zatykač na opozičného lídra Juana Guaidóa

Juan Guaidó Zobraziť galériu (2)
Juan Guaidó (Zdroj: SITA/AP Photo/Wilfredo Lee))

CARACAS - Venezuelská prokuratúra vo štvrtok oznámila, že vydala zatykač na opozičného lídra Juana Guaidóa a požiada Interpol o pomoc pri jeho zadržaní. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Prokuratúra bola poverená "vydať na neho zatykač a požiadať Interpol o červené varovanie, aby zaplatil za svoje zločiny", uviedol prokurátor Tarek William Saab.  Guaidó, ktorý žije v exile v Spojených štátoch, bol obvinený z vlastizrady, uzurpácie funkcií, prania špinavých peňazí a spolčovania sa s cieľom spáchať trestný čin.

Juan Guaidó
Zobraziť galériu (2)
Juan Guaidó  (Zdroj: SITA/AP Photo/Wilfredo Lee))

Venezuelský prokurátor uviedol, že "Guaidó použil zdroje (štátneho ropného gigantu) PDVSA na spôsobenie strát blízkych alebo väčších ako 19 miliárd dolárov", a dodal, že sa opiera o "odhalenia", ktoré poskytol tlači "federálny súd v USA". Guaidó, bývalý predseda Národného zhromaždenia, sa v januári 2019 vyhlásil za "dočasného prezidenta" Venezuely po tom, ako v roku 2018 napadol znovuzvolenie prezidenta Nicolása Madura.

 Guaidóov krok podporili desiatky krajín vrátane Spojených štátov, ktoré prijali voči Caracasu súbor sankcií vrátane embarga na venezuelskú ropu. Guaidóovi sa však nepodarilo odstaviť Madura od moci a z významnej úlohy, ktorú kedysi zastával, sa vytratil. Koncom minulého roka venezuelská opozícia formálne ukončila jeho pôsobenie vo funkcii "dočasného prezidenta".

Viac o téme: LíderZatykačVenezuelaJuan GuaidóOpozičný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu