Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Venezuela navrhuje Guyane stretnutie na vysokej úrovni venované sporu o Esequibu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Vergara)

CARACAS - Venezuelská vláda v sobotu vyzvala Guyanu na stretnutie na "vysokej úrovni", na ktorom by spoločne prediskutovali napätie vo vzájomných vzťahoch súvisiace s nárokmi na región Esequiba s bohatými náleziskami ropy. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá doplnila, že vo vládnom vyhlásení sa konkrétne neuvádza, že by Guyana s rozhovormi súhlasila. Píše sa v ňom len, že dátum stretnutia bude oznámený v najbližších dňoch.

Podľa AFP s týmto návrhom prišiel venezuelský prezident Nicolás Maduro počas telefonických rozhovorov s regionálnymi lídrami vrátane brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu.

Napätie sa vystupňovalo

Napätie v súvislosti s regiónom Esequiba sa vystupňovalo po tom, čo Madurova vláda minulú nedeľu vo Venezuele usporiadala konzultačné referendum, v ktorom drvivá väčšina voličov hlasovala za pričlenenie regiónu Esequiba k Venezuele. Maduro v reakcii na výsledky referenda, ktoré spochybňujú viacerí pozorovatelia, navrhol vytvoriť novú administratívnu provinciu "Guyana Esequiba".

Guyana - anglicky hovoriaca bývalá kolónia Británie a Holandska - trvá na tom, že Esequiba je jej územím, pričom argumentuje, že hranica tohto regiónu bola určená arbitrážnym tribunálom v roku 1899. Venezuela však tvrdí, že rieka Essequibo na východe regiónu tvorí prirodzenú hranicu uznanú už v roku 1777.

Spor o hranicu medzi Venezuelou a Guyanou sa zintenzívnil odvtedy, čo spoločnosť ExxonMobil v roku 2015 objavila v Esequibe výdatné ložiská ropy. V spore o stanovenie hraníc predmetného regiónu pojednáva teraz Medzinárodný súdny dvor.

Viac o téme: SporRokovanie Venezuela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu