Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Okolie Neapola zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 4,2

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

RÍM - Zemetrasenie s magnitúdou 4,2 zasialo v noci na stredu oblasť vulkanickej kaldery západne od talianskeho mesta Neapol. Podľa expertov ide o najsilnejšie otrasy v tejto oblasti za uplynulých 40 rokov. Správa bola prevzatá z agentúry AFP.

Zemetrasenie bolo zaznamenané o 3.35 h miestneho času v hĺbke tri kilometre, otrasy bolo cítiť na väčšine územia Neapola, uviedol Taliansky národný inštitút geofyziky a vulkanológie (INGV). Podľa miestnych úradov zemetrasenie vystrašilo obyvateľov, no nespôsobilo škody ani zranenia. Supervulkán Campi Flegrei, označovaný aj ako Flegrejské polia, je menej známy ako neďaleká sopka Vezuv, no jeho nedávna aktivita vyvolala obavy.

V oblasti tejto vulkanickej kaldery žije zhruba pol milióna ľudí, lávu naposledy chrlila v roku 1538. Predpokladá sa, že erupcia supervulkánu Campi Flegrei prispela pred 30.000 rokmi k vymretiu neandertálcov, píše AFP. Oblasť kaldery je v súčasnosti neustále monitorovaná z dôvodu rizika zemetrasení alebo sopečných erupcií. INGV nedávno uviedla, že i napriek zvýšenej seizmickej aktivite v okolí tohto supervulkánu je pravdepodobnosť erupcie relatívne nízka.

Viac o téme: Zemetrasenie TalianskoNeapol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu