Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Afganistan potrápilo silné zemetrasenie: Počet obetí je veľmi vysoký, zábery sú hrozivé

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Google, Getty Images)

KÁBUL - Počet obetí sobotňajšej série zemetrasení v západnom Afganistane stúpol na "viac než 1000", oznámil hovorca afganskej vlády. Po hlavnom zemetrasení s magnitúdou 6,3 nasledovalo viacero silných dotrasov. Informuje správa agentúry AFP.

aktualizované 8:25

Ministerstvo uviedlo, že celkovo pri zemetrasení zomrelo 2053 osôb a 9240 bolo zranených. Poškodených alebo zničených je 1329 domov. Hovorca ministerstva informácií a kultúry agentúre AP povedal, že zničených bolo asi šesť dedín, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) boli zničené alebo čiastočne poškodené domy v najmenej 12 obciach provincie Herát.

V Heráte po zemetrasení vypadlo telefónne spojenie, čo sťažuje získanie podrobných informácií z postihnutých oblastí, upozornila AP. Videá na sociálnych sieťach ukazujú stovky ľudí v uliciach pred ich domami a úradmi v meste Herát. Vládnuce hnutie Taliban vyzvalo miestne organizácie, aby čo najskôr dorazili do oblastí postihnutých zemetrasením a pomohli odviezť zranených do nemocnice, poskytli prístrešie ľuďom bez domova a doručili potraviny tým, ktorí prežili. Bezpečnostné zložky by mali využiť všetky svoje zdroje na záchranu ľudí uväznených pod troskami.

aktualizované 8:00

Sobotňajšie zemetrasenie v západnom Afganistane má viac ako 2000 obetí. Ďalších viac ako 9000 ľudí bolo zranených. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje ministerstva pre katastrofy.

Afganskú provinciu Herát zasiahlo v sobotu niekoľkonásobné zemetrasenie. Podľa americkej geologickej služby USGS malo jedno z nich silu až 6,3 stupňa. Otrasy boli cítiť aj v susednom Iráne. Miestni obyvatelia podľa agentúr hovorili o desiatkach otrasov.

"Nanešťastie, počet obetí je veľmi vysoký..., strát na životoch je viac než 1000," uviedol pre AFP Bilal Karimi, hovorca afganskej vlády.Zemetrasenie so silou 6,3 zasiahlo v sobotu približne o 11.00 h miestneho času (8.30 h SELČ) oblasť v okolí mesta Herát na západe Afganistanu. Nasledovalo osem dotrasov. Úrady v sobotu hlásili viac než 120 mŕtvych a približne 1000 zranených. Dodali však, že očakávajú nárast počtu obetí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že v 12 obciach v provincii Herát bolo úplne alebo čiastočne zničených viac než 600 domov.

Herát je považovaný za kultúrnu metropolu Afganistanu. V provincii podľa údajov Svetovej banky žije 1,9 milióna obyvateľov. V oblasti sa stýkajú arabská, indická a euroázijská zemská doska a dochádza tu k silným zemetraseniam opakovane. V júni 2022 zasiahlo zemetrasenie hornatú oblasť na východe krajiny a zahynulo pri ňom najmenej 1000 ľudí a zhruba 1500 bolo zranených. Stalo sa tak najsmrteľnejším zemetrasením v krajine za posledných 20 rokov.

Viac o téme: MagnitúdaZemetrasenie Afganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu