Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dobré správy: Veľkoobchodné ceny plynu v Európe v stredu klesli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - Veľkoobchodné ceny plynu v Európe v stredu klesli, pretože ukončenie údržby v niektorých častiach nórskej plynárenskej infraštruktúry zvýšilo dodávky. Situáciu na trhu ovplyvnili aj veľké skladové zásoby plynu na kontinente. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame v stredu do 10.04 h miestneho času klesla o 1,15 eura na 38,50 eura za megawatthodinu (MWh), zatiaľ čo cena novembrového kontraktu sa podľa údajov LSEG znížila o 0,15 eura na 43,15 eura/MWh.

Archívne video: Domácnostiam hrozia enormné ceny plynu: Riešenie SASKY má vláda už rok na stole

Domácnostiam hrozia enormné ceny plynu: Riešenie SASKY má vláda už rok na stole (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Analytik LSEG Wayne Bryan predpovedá ďalšie mierne zníženie cien plynu vzhľadom na zlepšujúci sa výhľad na dodávky z Nórska v priebehu nasledujúceho týždňa. Očakáva sa tiež, že mierne jesenné počasie utlmí dopyt po plyne v Európe, uviedli analytici Commerzbank, ktorí vo svojej správe poukázali tiež na fakt, že zásobníky plynu v Európe sú podľa GIE (Gas Infrastructure Europe) naplnené na 95 %.

To je dobrá správa v súvislosti s vykurovacou sezónou, ktorá sa zvyčajne začína v októbri. Stabilné boli v stredu ráno aj dodávky plynu potrubím z Ruska do Európy cez Ukrajinu. Ruský Gazprom uviedol, že v stredu pošle do Európy cez Ukrajinu 42,4 milióna kubických metrov plynu, čo je rovnaký objem ako v utorok (26. 9.).

Viac o téme: CenyPlynEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu