Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Medzi libanonskými a izraelskými vojakmi vypukli potýčky: Čo je dôvodom?

Izraelskí vojaci pri hraniciach pásma Gazy
Izraelskí vojaci pri hraniciach pásma Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

BEJRÚT - Libanonská armáda v sobotu uviedla, že použila slzotvorný plyn voči izraelským vojakom v reakcii na dymovnice vypálené na jej vojakov. Izrael tvrdí, že konfrontáciu v blízkosti hraníc začal Libanon. Informuje agentúra Reuters.

Vo vyhlásení libanonskej armády sa uvádza, že izraelskí vojaci "narušili líniu a vypálili dymovnice na hliadku libanonskej armády, ktorá sprevádzala buldozér odstraňujúci hrádzu postavenú izraelským nepriateľom severne od modrej línie". 

"Libanonská hliadka reagovala na útok použitím slzotvorného plynu.. a prinútila ich (izraelských vojakov) stiahnuť sa na okupované palestínske územia," dodala libanonská armáda. Izraelská armáda tvrdí, že násilnosti začal Libanon s tým, že líniu narušili libanonskí vojaci. Dočasné jednotky OSN v Libanone (UNIFIL) informovali, že sú v kontakte s oboma stranami v snahe znížiť napätie medzi oboma krajinami a zabrániť nedorozumeniu. 

archívne video

Čaputová vidí viacero oblastí na prehĺbenie spolupráce s Izraelom (Zdroj: TASR/ Jakub Popelka)

Libanon a Izrael sú od založenia židovského štátu v roku 1948 technicky v stave vojny — s občasnými prestrelkami pozdĺž línie prímeria. Krajiny vedú taktiež dlhodobý spor ohľadne vytýčenia vzájomných hraníc. Modrá línia predstavuje demarkačnú líniu medzi Libanonom a Izraelom, ktorú v roku 2000 vytvorila OSN. 

Viac o téme: VojaciVojnaLibanonIzreael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu