Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE Bulharsko zvýšilo poplatok za transit ruského plynu: Maďarsko a Srbsko majú problém

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BUDAPEŠŤ - Bulharsko spoplatnilo transit ruského plynu, účtuje 10,2 eura za megawatthodinu plynu. Maďarsko a Srbsko dnes označili piatkový krok Sofie za "nepriateľský", informovala agentúra Reuters. Rozhodnutím Bulharska plyn podľa agentúry Bloomberg zdražel o 20 percent v porovnaní s európskou referenčnou cenou plynu na virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku.

Bulharská vláda, ktorá je pri moci štyri mesiace, vysvetlila zavedenie poplatku potrebou udržať rozpočet v rovnováhe a dostať pod kontrolu infláciu. Krajina zároveň sľúbila, že zvýši podporu Ukrajine. Bulharský premiér Nikolaj Denkov uviedol, že tento krok nie je namierený proti Maďarsku alebo Srbsku, ale proti Rusku, ktoré sa snaží využiť zisky z energetických zdrojov na financovanie svojej vojny na Ukrajine.

archívne video

Sulík informoval, že Slovensko má od dnes prepojenie plynovodov so všetkými susednými štátmi (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"Neočakávame zvýšenie cien v Srbsku a Maďarsku, ale zníženie ziskov Gazpromu," uviedol Denkov na tlačovej konferencii. "To znamená, že znížime prostriedky, ktoré do štátneho rozpočtu Ruska prichádzajú na vedenie vojny," dodal.

Nepriateľský krok

"Rozhodnutie Bulharska spoplatniť tranzit zemného plynu z Ruska je nepriateľským krokom proti Maďarsku a Srbsku," uvádza sa v stanovisku, ktoré podpísali srbský vicepremiér Siniša Mali a maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. "Nové bulharské nariadenie ohrozuje bezpečné dodávky energie tak v Maďarsku, ako aj v Srbsku," dodali. "Maďarsko a Srbsko budú koordinovať svoje pozície a nenechajú toto nepriateľské bulharské rozhodnutie bez riadnej reakcie," uzavreli.

Kým krajiny západnej Európy vynaložili veľké úsilie na to, aby sa po invázii Moskvy na Ukrajinu od dodávok ruského plynu oslobodili, vnútrozemské Maďarsko dostáva od Ruska 4,5 miliardy metrov kubických plynu ročne. Do krajiny surovina prúdi najmä cez Bulharsko a Srbsko. Maďarsko malo na začiatku vykurovacej sezóny uskladnených 6,3 miliardy metrov kubických plynu, uviedlo minulý týždeň ministerstvo energetiky.

Maďarská vláda udržiava vzťahy s Moskvou

Maďarská vláda napriek ruskej invázii na Ukrajinu ako jediná v Európskej únii udržiava vzťahy s Moskvou, a to najmä v hospodárskej oblasti. Dvadsaťsedmička na Rusko kvôli agresii voči susednej krajine uvalila tvrdé sankcie, ktoré Budapešť kritizuje. Maďarský premiér Viktor Orbán opakovane vyzval na ich zrušenie. Maďarsko je tiež považované za hlavného potenciálneho odporcu začatia prístupových rozhovorov s Ukrajinou, o ktorom bude EÚ rozhodovať v decembri.

Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom
Zobraziť galériu (2)
Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom  (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

Orbán sa dnes stretol v Pekingu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Obaja lídri sa v čínskej metropole zúčastňujú na dvojdňovom summite k projektu takzvaného nového Hodvábneho chodníka, ktorý má podľa Číny zlepšiť obchodné prepojenie medzi Áziou, Európou a Afrikou. Hlavným bodom rokovaní Orbána s Putinom bola energetická bezpečnosť. Ruský prezident maďarského premiéra ubezpečil, že Gazprom zabezpečí dodávky za zmluvných podmienok.

Bulharsko síce nie je významným dovozcom, ale je významnou trasou pre značne obmedzené toky z plynovodov, ktoré Rusko posiela do Európy po masívnom obmedzení v roku 2022. Bulharsko odmietlo platiť za ruský plyn v rubľách, čo prinútilo Gazprom k zastaveniu dodávok do krajiny a Sofiu k prechodu k alternatívnym dodávateľom. Bulharskí zákonodarcovia minulý mesiac schválili návrh na postupné ukončenie dovozu ruskej ropy, čím sa krajina vyrovnala ostatným členom Európskej únie.

Viac o téme: PlynProtestTransitMaďarskoBulharskoSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu