Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za plyn zaplatíme dvojnásobok! Vieme, kedy sa to stane a ako sa tomu vyhnúť: Zostáva nám už málo času

Európu môže čakať ťažká zima: Závislosť na ruskom plyne pretrváva Zobraziť galériu (4)
Európu môže čakať ťažká zima: Závislosť na ruskom plyne pretrváva (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Aj keď sme si pri posledných mrazoch zvykli na stabilné ceny plynu a tepla, už od nového roka by sa mohol doterajší scenár zásadne zmeniť. Pokiaľ novozvolená vláda nepristúpi k zásadnejším krokom, ceny plynu od nového roka stúpnu na viac, než dvojnásobok. Možná regulácia cien ma jeden háčik, nadchádzajúca vláda ma na riešenie situácie len pár týždňov.

archívne video

Domácnostiam hrozia enormné ceny plynu: Riešenie SASKY má vláda už rok na stole (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hrozí, že plyn a teplo skokovo zdražejú, informuje portál Tv Noviny. Niektoré faktúry by sa tak od nového roka mohli podľa Regulačného úradu zvýšiť až o 110%, času je však málo. Pokiaľ vonková teplota klesne pod 13°C hneď niekoľko dní po sebe, kotly a kotolne po celom Slovensku sa začnú zahrievať.

Za plyn zaplatíme dvojnásobok!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚRSO)

Chladné jesenné a zimné mesiace sú už za rohom, problém vyšších cien by si tak na paškál mala zobrať novozvolená vláda. Odo dňa zverejnenia výsledkov volieb a zostavenia funkčnej koalície však do zimných teplôt zostáva len pár krátkych týždňov.

Za plyn zaplatíme dvojnásobok!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚRSO)

Do decembra budú domácnosti za teplo platiť ešte tohtoročné ceny, od januára však môže byť všetko inak, vystríha Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Pokiaľ včasne nezasiahne štát, niektoré domácnosti by už od januára mohli za teplo a plyn platiť až dvojnásobok. Štatistiky ÚRSO však odhaľujú, že vývoj cien túto zimu by nemal byť až tak tragický. Napriek ukončenia zastropovania cien sa cena na trhu vyvíja pozitívne a v priebehu posledných mesiacov aj naďalej klesá. V zime by však v dôsledku vyššieho dopytu mohla začať opäť rásť.

Viac o téme: PlynVláda SRTeploÚrad pre reguláciu sieťových odvetvíCeny plynuVoľby 2023Zastropovanie cien
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu