Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Česko je pripravené podieľať sa na ochrane vonkajšej hranice Európskej únie

Petr Fiala Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

PRAHA - Český premiér Petr Fiala sa domnieva, že prerozdeľovanie migrantov je nehumánne a nefunkčné a že lepšou cestou je ochrana vonkajšej hranice EÚ. Povedal to po utorkovom stretnutí so šéfkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou s tým, že ČR je pripravená sa takejto ochrane podieľať

"Sme pripravení podieľať sa na ochrane vonkajšej hranice. Naším cieľom musí byť, aby sa ľudia do Európy vôbec nevydávali, aby sme zabránili obchodníkom s ľudským nešťastím v ich aktivite," povedal Fiala. S tým podľa neho súvisí aj zrýchlený proces vyhosťovania a spolupráca s tretími krajinami. 

Archívne video: Tento parlament už nezmôže nič, migrantami už by sa mala zaoberať nová vláda, myslí si Pellegrini

Tento parlament už nezmôže nič, migrantami už by sa mala zaoberať nová vláda, myslí si Pellegrini (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Preto sme ako ČR podporili návrhy obsiahnuté v európskom pakte, ale zároveň sme odmietli akúkoľvek formu povinného prerozdeľovania nelegálnych migrantov v rámci EÚ, pretože to je systém, ktorý je nehumánny a nefunkčný," vyhlásil český premiér po stretnutí so šéfkou eurokomisie, ktorá pricestovala na návštevu Prahy.

Česko v oblasti migračnej politiky EÚ podľa neho zastáva názor, že lepšia a dôležitá je zásadná ochrana jej vonkajšej hranice než problémy následne riešiť vnútri Únie. Cieľom by podľa neho malo byť zníženie počtu ekonomických utečencov. S von der Leyenovou hovorili aj o tom, ako by bolo možné viac podporiť krajiny, ktoré zápasia s výraznou vlnou utečencov z Ukrajiny.

"Migrácia je fenomén, ktorý sa týka celej Európy," vyhlásila von der Leyenová s tým, že je nutná spoločná európska reakcia. "Chceme podporovať členské štáty pri riešení migrácie, a to efektívnymi a humánnymi postupmi. Pozeráme sa aj na možnosti pomoci Česku, najmä preto, že prijalo veľké množstvo ukrajinských utečencov," uviedla predsedníčka.

Petr Fiala na Ursula von den Leyenová
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala na Ursula von den Leyenová  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová Prílohy)

Dodala, že na zvládanie migrácie v najviac dotknutých krajinách EK navrhla v rámci revízie viacročného európskeho finančného rámca cielené navýšenie o 15 miliárd eur. Jeho schválenie však bude závisieť na schopnosti dohodnúť sa na revízii európskeho rozpočtu. V opačnom prípade na to nemusí byť dostatok prostriedkov, zdôraznila predsedníčka.

Fiala so šéfkou EK hovoril aj o českej energetike, napríklad o dostavbe jadrovej elektrárne v Dukovanoch či o projekte ropovodu TAL+, ktorý by mal Česku pomôcť definitívne sa "odstrihnúť" od ruských fosílnych palív. Na oba projekty potrebuje ČR finálny súhlas EK. Šéfka EK tiež ocenila angažovanosť Česka pri hľadaní kompromisu v norme Euro 7, ktorú sa v upravenej verzii podarilo schváliť v pondelok.

Viac o téme: StretnutieMigrantiEurópska úniaUrsula von den LeyenováPetr FialaVonkajšia hranica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu