Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kontroly na česko-nemeckých hraniciach nebudú: Strany sa dohodli na inom spôsobe dohľadu nad migráciou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA - Nemecká polícia bude môcť v spolupráci s českými policajtmi vykonávať dohľad nad migračnou situáciou už na českej strane hranice. Ide o opatrenie, ktoré niekoľko mesiacov funguje aj medzi ČR a Slovenskom. Česká a nemecká polícia budú spolupracovať aj na akciách proti prevádzačom. Český minister vnútra Vít Rakušan sa na tom dohodol s nemeckou spolkovou ministerkou vnútra Nancy Faeserovou. Povedal to v pondelok v rozhovore pre Seznam Zprávy.

"Dohodli sme sa na dvoch konkrétnych opatreniach. Na aplikácii takzvaného švajčiarskeho modelu - že nemeckí policajti spolu s českými by mali právo vykonávať dohľad nad migračnou situáciou už na českej strane hranice, to umožňuje zmluva o policajnej spolupráci. A potom niekoľko výrazných spoločných akcií proti prevádzačom," spresnil dohodu Rakušan. 

Archívne video: Tento parlament už nezmôže nič, migrantami už by sa mala zaoberať nová vláda, myslí si Pellegrini

Tento parlament už nezmôže nič, migrantami už by sa mala zaoberať nová vláda, myslí si Pellegrini (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ak tieto akcie prinesú výsledok, Faeserová podľa jeho slov nebude uvažovať o zavedení stálych kontrol na česko-nemeckej hranici. Počty migrantov sa v tejto oblasti zvýšili od konca minulého týždňa. Faeserová už v piatok uviedla, že uvažuje o zavedení stálych kontrol na tejto hranici. Po rokovaní s Rakušanom chce ale počkať, ako sa dohodnuté opatrenia osvedčia.

Podľa šéfa českého rezortu vnútra nie je dohodnutá spolupráca s Nemeckom nič výnimočné. Pripomenul, že podobným spôsobom česká polícia spolupracuje so slovenskou. "So Slovákmi tento model spolupráce beží od otvorenia hraníc. Je to veľmi účinné," dodal. Spoločný postup českej a nemeckej polície by sa podľa neho mohol začať už koncom tohto týždňa.

Nemecký Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) koncom augusta zaregistroval vyše 204-tisíc žiadostí o azyl. V porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku to je 77-percentný nárast. Za obnovenie kontrol na hraniciach sa v pondelok vyslovil aj saský premiér Michael Kretschmer, podľa ktorého je situácia dramatická.

Viac o téme: HranicaČeskoKontrolyDohľadNemeckoMigrantiČeská strana hranice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu