Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Okresy v nemeckom Brandenbursku žiadajú od vlády tvrdšiu azylovú politiku

Výstražný signál stojí na ceste počas policajnej kontroly proti pašovaniu migrantov v nemeckom Roggosene
Výstražný signál stojí na ceste počas policajnej kontroly proti pašovaniu migrantov v nemeckom Roggosene (Zdroj: SITA/Patrick Pleul/dpa prostredníctvom agentúry AP)

BERLÍN - Okresy v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko, ktorá obkolesuje Berlín, prekročili svoje ubytovacie kapacity pre migrantov a žiadajú tvrdšiu azylovú politiku. Uviedol to predseda okresu Oberspreewald-Lausitz Siegurd Heinze pre agentúru DPA v rozhovore, ktorý bol zverejnený v utorok.

Heinze tvrdí, že z Nemecka bolo repatriovaných príliš málo migrantov bez vyhliadky na pobyt alebo tých, ktorí musia krajinu opustiť. "Toto všetko už nedokážeme ľuďom v teréne vysvetliť. Nálada sa trochu mení," povedal. Okresy, mestá a obce v Brandenbursku upozorňujú na svoje požiadavky od minulého roka. 

Archívne video: Bezpečnostná rada vlády SR: Situácia s migrantmi je pokojná, ich cieľom nie je prísť na Slovensko

Bezpečnostná rada vlády SR: Situácia s migrantmi je pokojná, ich cieľom nie je prísť na Slovensko (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Heinze vyzval na obmedzenie výhod pre migrantov pri absencii žiadosti o azyl a väčší počet repatriácií do domovských krajín. "Musí existovať striktná repatriácia ľudí, ktorí nemajú nárok na azyl," pokračoval. Dodal, že ak sa situácia nezmení, v istom bode nebudú tamojšie úrady môcť vyhovieť všetkým. Upozornil, že v Nemecku opäť hrozí vznik stanových mestečiek.

Heinze nepovažuje za problém len ubytovacie kapacity pre migrantov. "Našimi najväčšími problémami sú aj kapacity v centrách denných služieb, školách a zariadeniach zdravotnej starostlivosti," povedal. Federálna vláda podľa jeho slov zatiaľ neprišla so žiadnym riešením týchto problémov.

Viac o téme: MigrantiNemeckoAzylová politikaBrandenburskoUbytovacie kapacityNaplnené
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu