Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Erdogan dorazil do Nachičevanu na stretnutie s azerbajdžanským prezidentom

Ilhama Alijev a Recep Tyyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Ilhama Alijev a Recep Tyyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP)

ISTANBUL/BAKU - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dorazil v pondelok do azerbajdžanskej exklávy Nachičevan, aby sa stretol so svojim azerbajdžanským náprotivkom Ilhamamom Alijevom. Vyplýva to z videozáberov tureckých médií, informuje o tom správa z agentúry AFP.

Exkláva je časť územia štátu, ktoré je úplne obklopené územím cudzieho štátu alebo štátov. Erdogan a Alijev sa tam stretnú len niekoľko dní po úspešnej azerbajdžanskej vojenskej operácie, počas ktorej Baku získalo kontrolu nad regiónom Náhorný Karabach, kde tvoria väčšinu obyvateľstva etnickí Arméni. 

Archívne video: Bitka v OSN

Bitka v OSN

Stretnutie malo byť pôvodne venované výstavbe plynovodu, no prezidenti budú rokovať aj o Náhornom Karabachu a otvorení arménskeho koridoru Zangezur pre Azerbajdžancov.

Ilhama Alijev a Recep Tyyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Ilhama Alijev a Recep Tyyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP)

Prípadná anexia tohto koridoru na území Arménska pri hraniciach s Iránom by pre Azerbajdžan znamenala územné prepojenie s Nachičevanom a tiež Tureckom. Podľa niektorých analytikov by Azerbajdžan mohol využiť svoju súčasnú vojenskú prevahu a začať bojové operácie aj v južnom Arménsku s cieľom prepojiť svoje územie s Nachičevanom.

Ankara i Baku už v júli naznačili, že sa plánujú viac usilovať o otvorenie tohto pozemného koridoru. Erdogan viackrát počas uplynulého týždňa podporil azerbajdžanskú armádu v boji proti separatistom v Náhornom Karabachu.

Viac o téme: Recep Tayyip ErdoganIlhamam Alijev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu