Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bulharsko zneškodnilo výbušný dron v čiernomorskom letovisku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

SOFIA - Špeciálny tím bulharských námorných síl v pondelok zneškodnil dron naložený výbušninou, ktorý našli v obci Ťulenovo na pobreží Čierneho mora. Išlo o vôbec prvý útočný dron, ktorý objavili na území Bulharska. Informovalo o tom ministerstvo obrany. Správu sme prevzali z tlačovej agentúry AFP.

Do Ťulenova poslali tím vojenských špecialistov, keď tamojší hotelier nahlásil nález predmetu vo veľkosti dronu, ktorý uviazol medzi skalami na pobreží. "Pri preverovaní predmetu sa našiel mínometný granát pripevnený k troskám dronu," uviedlo v oznámení bulharské ministerstvo obrany. Keďže mínometný granát bol v takom stave, že ho nebolo možné odniesť preč, tím ho pri kontrolovanej explózii zneškodnil priamo na mieste.

Bulharské námorné sily zneškodnili šytri míny

"Môžeme s istotou povedať, že išlo o dron súvisiaci s vojnou, ktorú Rusko spustilo proti Ukrajine," povedal minister obrany Todor Tagarev novinárom. "Táto vojna je nevyhnutne spojená so zväčšujúcimi sa hrozbami pre našu bezpečnosť," doplnil. Od začiatku tejto vojny vo februári 2022 bulharské námorné sily zneškodnili v teritoriálnych vodách svojej krajiny štyri míny. Toto bol však prvý nález výbušniny pripevnenej k dronu v Bulharsku, členskom štáte NATO.

Turistické letovisko Ťulenovo sa nachádza 70 kilometrov južne od rumunskej hranice a na opačnej strane Čierneho mora než ukrajinský Krymský polostrov, ktorý je protiprávne okupovaný Ruskom od roku 2014 a teraz naň bežne útočia ukrajinské drony.

Viac o téme: LetoviskoBulharskoVýbušný dron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu