Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň päťstosedemdesiaty štvrtý (18. septembra 2023)

Sevastopol Zobraziť galériu (4)
Sevastopol (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajina v pondelok oznámila, že na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) podala žaloby proti svojim trom susedom z EÚ - Maďarsku, Poľsku a Slovensku - za to, že odmietli ukončiť zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 571

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 571 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

22:00 Poľsko bude naďalej uplatňovať zákaz dovozu ukrajinského obilia - napriek tomu, že Kyjev toto opatrenie napadol na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO)."Trváme na svojom stanovisku, myslíme si, že je správne, vyplýva z ekonomickej analýzy a právomocí vyplývajúcich z práva EÚ a medzinárodného práva," uviedol v pondelok hovorca poľskej vlády Piotr Müller vo svojom vystúpení v televízii Polsat News.

21:50 Bruselské rozhodnutie nepredĺžiť zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov do piatich členských krajín EÚ susediacich s Ukrajinou je nehorázne, neprijateľné a netransparentné. Podľa agentúry MTI to uviedol v pondelok v Bruseli maďarský minister pôdohospodárstva István Nagy v reakcii na skutočnosť, že Ukrajina podala na pôde Svetovej obchodnej organizácii žalobu na Poľsko, Maďarsko a Slovensko kvôli zákazu dovozu ukrajinských produktov.

21:30 Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v pondelok obhajoval účasť ruskej vojenskej jednotky na víkendovej prehliadke pri príležitosti Dňa nezávislosti Mexika. Reagoval tak na ostrú kritiku, že Mexiko poskytlo priestor jednotke štátu, ktorý zaútočil na Ukrajinu. Kritiku vedeniu Mexika adresovali ukrajinská veľvyslankyňa v Mexiku, opoziční politici i časť médií, doplnila agentúra AFP.

21:00 Tehotnú ruskú vojačku odsúdili na šesťročné väzenie za to, že nenastúpila do služby.

20:45 Nemecko oznámilo nový balík vojenskej pomoci Kyjevu v hodnote 400 miliónov eur.

20:30 Ukrajina v pondelok oznámila, že na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) podala žaloby proti svojim trom susedom z EÚ - Maďarsku, Poľsku a Slovensku - za to, že odmietli ukončiť zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov.Trojica stredoeurópskych krajín oznámila tieto zákazy s cieľom chrániť svojich poľnohospodárov po tom, ako Európska komisia minulý piatok odmietla predĺžiť platnosť opatrení voči štyrom ukrajinským agroproduktom, ktoré tento rok prijala po dohode s členskými štátmi EÚ susediacimi v Ukrajinou.Kyjev v súvislosti s rozhodnutím svojich susedov avizoval, že podnikne právne kroky.Zákazy dovozu viedli k nepríjemnej diplomatickej roztržke s Poľskom, ktoré je najvernejším spojencom Kyjeva v boji proti Rusku.

20:00 Ukrajinská armáda v pondelok ohlásila, že v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zničila niekoľko elitných ruských brigád. Podľa agentúry DPA o tom informoval ukrajinský generál Olexandr Syrskyj, ktorý velí ukrajinským pozemným silám a v uplynulých dňoch oznámil oslobodenie obcí Andrijivka a Kliščijivka v blízkosti mesta Bachmut.

19:50 Moskva v pondelok odsúdila obmedzenia uvalené Európskou úniou na ruských občanov pri vstupe na územie eurobloku vrátane zákazu prevozu niektorých osobných vecí. Rusko toto opatrenia označilo za "absurdné" a zamerané na poškodenie radových občanov Ruskej federácie.

19:45 Poľsko, Maďarsko a Slovensko sa rozhodli odmietnuť účasť na práci koordinačnej platformy pre ukrajinské obilie v Bruseli kvôli rozhodnutiu Kyjeva odvolať sa na Svetovú obchodnú organizáciu.

19:35 Putin oznámil ukončenie etapy oživenia ruskej ekonomiky, HDP dosiahol úroveň roku 2021.

19:30 EÚ plánuje začať diskusie o 12. balíku sankcií proti Rusku, píše Bloomberg s odvolaním sa na zdroje.

19:15 Pápež František v pondelok prijal nového ruského veľvyslanca pri Svätej stolici Ivana Soltanovského. Okrem iného diskutovali o pontifikových snahách dosiahnuť mier na Ukrajine.Soltanovskij, ktorý je dlhoročným diplomatom, pre ruskú štátnu agentúru TASS povedal, že s pápežom sa "rozprávali o misii pápežovho mierového vyslanca na Ukrajine kardinála Mattea Zuppiho a dohodli sa na úprimnom a otvorenom dialógu postavenom na vzájomnom rešpekte".

19:00 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca Pierra Levyho, aby tak protestovalo voči konaniu francúzskych úradov počas nedávneho summitu G20 v indickom Naí Dillí.

18:45 Predstavitelia ukrajinskej armády v pondelok vyhlásili, že ich ozbrojeným silám sa počas prudkých bojov podarilo prelomiť ruské obranné línie neďaleko mesta Bachmut na východe Ukrajiny."V Bachmute a okolí neustále prebiehajú prudké boje, no vďaka úspešnému postupu našich jednotiek sa nám podarilo preraziť nepriateľské línie," vyhlásil veliteľ ukrajinských pozemných vojsk Olexandr Syrskyj.

18:35 Slovensko zatiaľ národné embargo na vybrané ukrajinské agrokomodity neruší. Uviedol to v pondelok minister pôdohospodárstva SR Jozef Bíreš po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.Ukrajina aj Európska komisia vyzvali Maďarsko, Poľsko a Slovensko, aby ustúpili od jednostranného predlženia embarga na ukrajinské agrokomodity. V Bruseli o situácii rokovali európski šéfovia agrorezortov. Bíreš pripomenul, že Slovensko svoje obmedzujúce opatrenia prijalo po vyhlásení eurokomisie, že po 15. septembri nepredĺži dočasné embargo na štyri plodiny (pšenica, kukurica, repka a slnečnice), čo poľnohospodári očakávali, aj tí na Slovensku.

VIDEO Bíreš v Bruseli o embargu na ukrajinské komodity a novom systéme záruk

Bíreš v Bruseli o embargu na ukrajinské komodity a novom systéme záruk (Zdroj: TASR/Nahral Jaromír Novak)

18:30 Rusko v pondelok odpálilo riadené strely s plochou dráhou letu na cvičné ciele simulujúce plavidlá v Beringovom mori, oddeľujúcom Rusko a Aljašku.Podľa ruských úradov je cieľom cvičenia zvýšiť pripravenosť síl chrániacich námornú cestu v oblasti Arktídy.

18:15 Svet by mal využiť príležitosť rokovania Valného zhromaždenia OSN na vytvorenie mieru na Ukrajine, ale to si vyžaduje dialóg medzi znepriatelenými stranami. Vyhlásil to v pondelok minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó po príchode do New Yorku na 78. Valné zhromaždenie OSN.Šéf maďarskej diplomacie v súvislosti so zasadnutím Rady pre zahraničné veci Európskej únie ďalej uviedol, že kolegovia budú samozrejme varovať všetkých pred stretávaním sa a rokovaním s predstaviteľmi ruskej vlády.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (4)
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

18:00 Ruská vláda nedisponuje žiadnymi informáciami o zdravotnom stave čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, ktoré je v uplynulých dňoch predmetom špekulácií, uviedol v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov v sobotu uviedol, že spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina a veľký podporovateľ vojny Ruska na Ukrajine Kadyrov je vážne chorý a jeho stav je kritický.

17:45 Na Ukrajine stíhajú bývalého diakona pravoslávnej cirkvi z prístavného mesta Odesa, ktorý je podozrivý z toho, že za peniaze pomohol najmenej šiestim mužom, aby sa na Ukrajine vyhli brannej povinnosti. Muži opustili územie Ukrajiny vďaka tomu, že ich kňaz vydával za misionárov. O tejto kauze v pondelok informoval britský denník The Guardian.Aby sa dohoda mohla uskutočniť, duchovný sfalšoval zoznamy misionárov, ktorí mali v mene biskupa ísť do zahraničia, kde sa mali starať o duchovné potreby ukrajinských veriacich alebo študovať.

17:30 Poľsko môže zablokovať vstup Ukrajiny do Európskej únie, ak sa nevyrieši otázka exportu obilia.

17:00 Maďarsko predĺžilo embargo na ukrajinské agroprodukty a dodatočne zakázalo dovoz ďalších 25 produktov, o ktorých sa predtým nehovorilo, vrátane mäsa.

16:30 Gauleiter Pushylin hovorí, že v dôsledku ostreľovania okupovaného Donecka nie sú žiadne obete.

16:00 Ruské médiá uvádzajú, že budova okupačnej správy utrpela "malé škody".

15:30 Strela zasiahla budovu okupačnej správy v centre Donecka.

15:00 Gruzínsko v pondelok obvinilo vysokopostaveného predstaviteľa Ukrajiny z plánovania zvrhnutia gruzínskej vlády prostredníctvom organizácie hromadných nepokojov.Gruzínske bezpečnostné služby uviedli, že námestník šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky a bývalý gruzínsky námestník ministra vnútra Georgij Lortkipanidze plánoval násilné zvrhnutie vlády. Medzi konšpirátormi boli podľa bezpečnostných služieb aj Gruzínci bojujúci proti Rusku na Ukrajine vrátane telesného strážcu uväzneného gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho.

14:30 Poslanca ukrajinského parlamentu Nestora Šufryča obvinili z vlastizrady po vyšetrovaní, ktoré podnikla bezpečnostná služba a generálna prokuratúra Ukrajiny. Na základe zistení bol poslanec Šufryč obvinený z "protiukrajinských aktivít" vrátane "rozvracania informačného priestoru".

13:46 Rusko v pondelok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) kritizovalo žalobu Ukrajiny, podľa ktorej Moskva falošne obvinila Kyjev z genocídy, aby ospravedlnila svoju inváziu. Moskva žiada zamietnutie prípadu. TASR správu prevzala z agentúra AP a AFP.

13:17 Situácia v oblasti ľudských práv v Rusku sa od vlaňajšej totálnej ruskej invázie na Ukrajinu výrazne zhoršila. Vo svojej prvej správe o dodržiavaní ľudských práv v Ruskej federácii to uviedla osobitná spravodajkyňa Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) Marijana Kacarovová.

12:54 V Rusku bola tehotná služobníčka uznaná vinnou z vyhýbania sa službe počas mobilizácie.

11:47 Kabinet ministrov Ukrajiny odvolal všetkých námestníkov ministra obrany a štátneho tajomníka ministerstva. Odvolaná bola aj hlavná hovorkyňa rezortu Anna Malyar.

11:10 V ukrajinskom meste Dnipro zadržali ruského informátora za údajné posielanie informácií do Moskvy, aby jej pomohol pri príprave raketových útokov, informovala v pondelok ukrajinská generálna prokuratúra. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News.

10:14 Trojica krajín oznámila zákazy s cieľom chrániť svojich poľnohospodárov po tom, ako Európska komisia v piatok odmietla predĺžiť platnosť opatrení voči štyrom ukrajinským agroproduktom, ktoré tento rok prijala po dohode s členskými štátmi EÚ susediacimi v Ukrajinou. "Je dôležité dokázať, že tieto kroky nie sú právne v poriadku. Preto zajtra začneme právne konania," povedal Kačka v rozhovore pre Politico v nedeľu večer.

10:04 Ukrajinské sily za uplynulý týždeň oslobodili zhruba sedem kilometrov štvorcových územia, z toho päť kilometrov na južnom fronte a dva kilometre na východe pri Bachmute, oznámila podľa agentúry Unian námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore s americkou stanicou CBS pripustil, že protiofenzíva nie je "príliš rýchla", ale vyzdvihol, že ukrajinským silám sa aj tak darí držať iniciatívu a postupovať.

Viac o téme: BojeRuskoVladimir PutinVýbuchVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu