Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň päťstosedemdesiaty tretí (17. septembra 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV – Ukrajinskej armáde sa podarilo opätovne ovládnuť takticky významnú dedinu Kliščiivka južne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámili v nedeľu ukrajinské úrady. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 570

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 570 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

22:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval v nedeľu jednotkám ukrajinskej armády, ktoré sa podieľali na opätovnom ovládnutí takticky významnej dediny Kliščiivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. "Dnes by som chcel spomenúť najmä vojakov, ktorí krok za krokom navracajú Ukrajine jej majetok, práve v okolí Bachmutu," uviedol Zelenskyj v pravidelnom videopríhovore.

21:45 V centre Sevastopolu vypukol požiar.

21:30 K výbuchu došlo v oblasti Cape Fiolent v okupovanom Sevastopole, informovali miestne médiá.

21:00 Ruskí propagandisti odvolávajúci sa na zdroje blízke prezidentskej administratíve tvrdia, že Dmitrij "Colander" Rogozin sa môže stať senátorom z okupovaného Záporožského regiónu.

20:30 Ruské médiá uvádzajú, že premávka vozidiel na Krymskom moste je dočasne zablokovaná.

20:00 Arménsko ratifikuje Rímsky štatút ICC „nie proti Rusku“, ale kvôli vojnovým zločinom Azerbajdžanu.

19:15 Ukrajinskej armáde sa podarilo opätovne ovládnuť takticky významnú dedinu Kliščiivka južne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámili v nedeľu ukrajinské úrady."Kliščiivka bola vyčistená od Rusov," uviedol veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády generál Olexandr Syrskyj na sociálnych sieťach.Fotografiu ukrajinských vojakov v dedine Kliščiivka predtým na platforme Telegram zverejnil aj šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

18:45 Rumunské združenie poľnohospodárov požiadalo v sobotu vládu v Bukurešti, aby predĺžila zákaz na dovoz lacného ukrajinského obilia, ktorého platnosť skončila 15. septembra po rozhodnutí Európskej komisie (EK). Poľsko a Maďarsko vopred avizovali, že jednostranne predĺžia zákaz na dovoz štyroch ukrajinských poľnohospodárskych produktov - pšenice, kukurice, repky a slnečnice - bez ohľadu na rozhodnutie EK. V reakcii na kroky Varšavy a Budapešti sa rozhodlo opatrenie predĺžiť aj Slovensko. Bulharsko naopak zákaz prestalo uplatňovať a Rumunsko sa podľa vlastných vyjadrení plánuje riadiť stanoviskom eurokomisie.

17:45 Európska komisia (EK) vyzvala v nedeľu Poľsko, Maďarsko a Slovensko na konštruktívny prístup po tom, čo tieto krajiny jednostranne predĺžili zákaz dovozu ukrajinského obilia napriek rozhodnutiu EK o jeho zrušení. "Sme si vedomí vyjadrení niektorých členských štátov v súvislosti s jednostrannými opatreniami. V súčasnosti je dôležité, aby všetky krajiny pracovali v duchu kompromisu a konštruktívne," uviedla komisia prostredníctvom hovorkyne.

Ukrajina bola jedným z popredných svetových vývozcov obilia, ruská vojenská invázia v roku 2022 však znížila jej schopnosť dodávať poľnohospodárske produkty na svetové trhy cez čiernomorské prístavy. Odvtedy sú ukrajinskí farmári odkázaní na vývoz obilia cez susedné krajiny.Záplava obilnín a olejnín do susedných krajín však ovplyvnila príjmy tamojších poľnohospodárov a viedla k tomu, že vlády zakázali dovoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny, spresňuje Reuters.

17:30 Jeden poľnohospodár zahynul v nedeľu v Chersonskej oblasti na Ukrajine a ďalší utrpel zranenia po tom, ako ich traktor narazil na mínu počas práci na poli. Informoval o tom tamojší gubernátor Olexandr Prokudin, píše agentúra Reuters.Chersonská oblasť, ktorú ukrajinskí vojaci oslobodili po dlhej ruskej okupácii, je silne zamínovaná a poľnohospodári riskujú svoje životy, keď sa snažia pracovať na poliach, ktoré ešte neboli odmínované, pripomína Reuters.

17:00 Dievča videlo svoju materskú školu, ktorú zničili ruskí „osloboditelia“.

16:00 Medzinárodný súdny dvor obnovuje pojednávanie o žalobe Ukrajiny voči Rusku za genocídu.

15:00 Pre tých, ktorí sa zaujímajú o zdravie Kadyrova, Don-Don nahral video (alebo zverejnil staré).

14:30 Juhokórejský prezident Yoon Suk Yeol označil prípadnú vojenskú spoluprácu medzi Ruskom a Severnou Kóreou za nezákonnú.

13:45 Následky bombového útoku riadeného JDAM na miesto okupantov vo Svitlodarsku v Doneckej oblasti.

12:25 Ruský útok zasiahol zdravotnícke zariadenie v Chersonskej oblasti.

12:00 Dron spadol v regióne Voronež v Rusku. Prístroj dnes ráno spadol v okrese Novousman. Podľa guvernéra nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám.

11:35 V Poľsku dnes začal platiť zákaz vjazdu pre všetky osobné automobily s ruskou poznávacou značkou. Krok, ktorý Varšava oznámila v sobotu, je v súlade s poslednými sankciami Európskej únie uvalenými na Rusko v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu. Podobné opatrenia zaviedlo v posledných dňoch aj Fínsko a pobaltské štáty.

11:15 Ukrajinská armáda oznámila, že Rusko v noci na nedeľu opäť útočilo raketami a dronmi na ciele v Mykolajivskej a Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

10:27 Do ukrajinských čiernomorských prístavov doplávali pre obilie dve nákladné lode, napísal dnes server Interfax-ukrajina. Sú to prvé plavidlá, ktoré do prístavov v Odeskej oblasti vplávali od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bez toho, aby pri tom využili koridor ustanovený takzvanými obilnými dohodami. Rusko od týchto dohôd tento rok v júli odstúpilo a opakovane hrozí, že bude pokladať lode plávajúce do ukrajinských prístavov za vojenské ciele.

10:20 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval v nedeľu Nemecko, aby zvýšilo výdavky na svoju obranu, podobne ako to urobilo v čase studenej vojny. Podľa jeho slov je to potrebné s ohľadom na pokračujúcu vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine, informuje agentúra DPA.

10:15 Republikánski senátori žiadajú prezidenta Bidena, aby okamžite presunul rakety ATACMS na Ukrajinu.

10:12 Kim Čong-un sa vracia na obrnenom vlaku späť do Severnej Kórey.

Viac o téme: BojeRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu