Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň päťstosedemdesiaty deviaty (23. septembra 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok odkázal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, aby neurážal Poľsko a jeho obyvateľov. Reagoval tak na Zelenského vyjadrenia na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku. TASR správu prevzala od agentúry PAP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 576

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 576 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Západné mocnosti svojou podporou Ukrajiny fakticky vstúpili do priameho boja proti Moskve, uviedol v sobotu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje tlačová agentúra AFP. "Môžete to nazvať akokoľvek, ale bojujú s nami, priamo bojujú s nami. Nazývame to hybridnou vojnou, ale to na veci nič nemení," povedal Lavrov na tlačovej konferencii v OSN.

21:55 Nová satelitná snímka veliteľstva Čiernomorskej flotily po ukrajinskom údere.

21:20 Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že presadzovaný ukrajinský mierový plán ani najnovšie návrhy OSN na oživenie čiernomorskej obilnej dohody "nie sú realistické". Súčasne obvinil Západ, že na Ukrajine vedie priamo vojnu proti Rusku, a označil ho za "ríšu klamstiev". Informovali o tom tlačové agentúry.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (4)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

20:40 Ukrajinská ekonomika rástla prvýkrát od začiatku totálnej vojny.  Národná banka očakáva v roku 2023 rast ekonomiky o 2,9 percenta, píše Bloomberg.

20:00 Opitý Rus sa pokúsil ukradnúť motorovú loď vo Vologde.  Nebol však schopný odplávať ďaleko - loď uviazla na plytčine. Nešťastný „pirát“ musel opustiť loď a dostať sa na breh po vlastných.

19:40 Úrady opäť vyzvali Ukrajincov, aby opustili Krym."Žiadam Ukrajincov, aby odišli z Krymu, ak je to možné. Prosím, počkajte s deokupáciou polostrova na kontrolovanom území alebo v tretích krajinách," zdôraznila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuk.

19:15 Británia rok a pol tajne rokovala s Ruskom. Britskí predstavitelia viedli 18 mesiacov neverejné diplomatické rozhovory s kľúčovými predstaviteľmi Kremľa na rôznych miestach vrátane Viedne a New Yorku.

18:45 USA vymenovali skupinu, ktorá bude kontrolovať používanie vojenskej pomoci Ukrajinou. Na jej čele bude generálny inšpektor Pentagonu Robert Storch Storch bude spolupracovať s americkým ministerstvom zahraničných vecí a Americkou agentúrou pre medzinárodný rozvoj (USAID) na monitorovaní rozdelenia pomoci vo výške 113 miliárd dolárov zaslanej Ukrajine od začiatku úplnej ruskej invázie.

18:00 Austrália podporuje obmedzenie práva veta Ruska v Bezpečnostnej rade OSN.  Oznámila to tamojšia ministerka zahraničných vecí Penny Wongová.

17:35 Ruská vláda po sankciách zvýši tarify na plyn na rekordnú úroveň, aby naplnila rozpočet Gazpromu - The Moscow Times.  Veľkoobchodné tarify na plyn pre Rusov vzrastú o 11,2 % od júla 2024 a o ďalších 8,2 % od júla 2025, podľa prognózy ruského ministerstva hospodárstva.

17:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že sa stretol so šéfom sudánskej armády a hlavou sudánskej Rady suverenity generálom Abdalom Fattáhom Burhánom, s ktorým rokoval o ozbrojených skupinách financovaných Ruskom. Informuje správa agentúry Reuters.

16:55 V Novoozernom na Kryme opäť stúpal dym nad vojenskou jednotkou okupantov. Čaká sa na podrobnosti.

16:10 Ukrajinská armáda sa prebila cez ruské línie na juhu Ukrajiny, uviedol pre americké médiá generál zapojený do ukrajinského protiútoku. Informuje agentúra AFP. Ukrajina spustila svoj dlho očakávaný protiútok v júni. Postupuje však pomalšie, ako sa očakávalo vzhľadom na husto zamínované územia. V posledných týždňoch však Kyjev dosiahol isté strategické pokroky v Záporožskej oblasti.

15:40 Bývalý šéf "Roskosmos" Dmitrij Rogozin sa stal "senátorom" okupovaného regiónu Záporoží.

15:15 Nórska polícia zadržala bývalého veliteľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Andreja Medvedeva na základe podozrenia, že sa snažil prekročiť hranicu späť do Ruska po tom, čo začiatkom roka požiadal o azyl v Nórsku. Oznámil to v sobotu Medvedevov právnik, informuje agentúra Reuters.

14:55 V Mali sa v regióne Gao zrútilo dopravné lietadlo IL-76.  Médiá uviedli, že lietadlo by mohlo patriť PMC "Wagner".

14:30 Fotografia následkov raketového útoku na Kremenčug.  Počet zranených stúpol na 32 ľudí.

14:10 Volodymyr Zelenskyy spieval ukrajinskú hymnu spolu s diaspórou v Kanade.

13:55 Štrajky na Krymskom moste budú pokračovať pravidelne.  Povedal to šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva Kyrylo Budanov: "Otázka nie je, či zaútočíme alebo nie. Robíme to pravidelne, tak to dotiahneme do konca. Je to len otázka času."

12:42 Ukrajinské sily na južnom Záporožskom fronte prerazili ruské línie vo Verbove, uviedol dnes pre CNN generál Oleksandr Tarnavskyi, veliteľ ukrajinskej armády bojujúcej na juhu.

12:13 Spor o obilie nenaruší dobré vzťahy medzi Poľskom a Ukrajinou. Spor o vývoz obilia by nemal narušiť poľsko-ukrajinské vzťahy, povedal včera poľský prezident Andrzej Duda.

11:45 Budapešť sa domnieva, že ďalší balík sankcií Európskej únie voči Rusku nie je potrebný. Vyhlásil to minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó v rozhovore pre ruskú štátnu agentúru TASS, ktorý zverejnili v sobotu. S odvolaním sa na server rtl.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti

10:23 "Som pripravený uskutočniť voľby, ukrajinská spoločnosť však túto myšlienku nepodporuje," ukrajinský prezident to povedal počas tlačovej konferencie v Kanade. Verí, že Ukrajinci neschvália vynakladanie peňazí na iné potreby, okrem vojenskej bezpečnosti. Okrem toho existuje mnoho problémov súvisiacich s otázkami bezpečnosti pozorovateľov, hlasovania vojenského personálu, vysídlencov a na okupovaných územiach, domnieva sa Zelenskyj.

9:22 USA požiadali Poľsko, aby vysvetlilo vyhlásenie premiéra Morawieckého o zastavení dodávok zbraní na Ukrajinu. Diplomatický zdroj v Európe pre agentúru Bloomberg uviedol, že poľskí diplomati ubezpečili zahraničných kolegov o pokračujúcej vojenskej podpore Poľska Ukrajine, aj keď v menšom rozsahu. Zdroj dodal, že strata poľskej podpory pre Ukrajinu by sa mohla ukázať ako katastrofálna pre ukrajinskú vojenskú kampaň, pretože hrozí, že naruší jednotu NATO.

9:21 Nad Dnepropetrovskou oblasťou zostrelili dvanásť bezpilotných lietadiel Shahed, zranenia neboli hlásené. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na dnes dvanásť bezpilotných lietadiel typu Shahed, ktoré používajú ruské sily, informoval gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak na svojom oficiálnom kanáli Telegram.

8:38 V okupovanom Sevastopole sú hlásené nové výbuchy. Útok je hlásený v blízkosti Inkermanu, kde sa nachádza sklad ropy Čiernomorskej flotily.

7:47 Satelitné snímky veliteľstva Čiernomorskej flotily v Sevastopole pred útokom a po ňom.

6:22 Obranca Calgary Flames Nikita Zadorov sa vyjadril proti ruskej invázii. Ruský hokejista Nikita Zadorov v rozhovore s blogerom Yurim Dudom na YouTube otvorene kritizoval ruskú inváziu na Ukrajinu.

6:21 9 mŕtvych a 16 zranených pri ukrajinskom útoku na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily. Medzi obeťami sú aj ruskí generáli.

Morawiecki odkazuje Zelenskému, aby neurážal Poľsko

Zelenskyj na Valnom zhromaždení OSN v utorok povedal, že jeho krajina vyvíja veľké úsilie, "aby zachovala trasy na vývoz obilia", ale "niektorí európski priatelia z toho robia divadlo. V skutočnosti však len pripravujú scénu pre hlavného herca z Moskvy". Premiér Mateusz Morawiecki reagoval na jeho slová na stretnutí v meste Swidnik na východe Poľska. Zelenskému odkázal, že Poliaci nedovolia, aby ich krajinu urážal. Brániť dobré meno štátu je podľa neho tá najdôležitejšia úloha vlády. Morawiecki si podľa svojich slov uvedomuje, že Ukrajina vo vojne bojuje aj v mene európskej bezpečnosti.

"Uvedomujeme si to a pomáhame posielaním zbraní a najmä organizáciou ich prepravy, keďže teraz v prvom rade vyzbrojujeme svoju armádu," povedal. "Prekladisko západných zbraní v Rzeszowe funguje a bude aj naďalej fungovať pre našich spojencov," dodal poľský premiér. Poľský prezident Andrzej Duda povedal pre televíziu TVN24, že hoci Zelenskyj Poľsko vo svojej reči nemenoval, "všetci pochopili, o kom hovorí". Slová ukrajinského prezidenta považuje za "nespravodlivé" a vyvolali v ňom "trpké sklamanie".

Ukrajinskí hackeri sa dostali do ruskej databázy s údajmi o stomiliónoch letov

Ukrajinskí hackeri sa dostali do databázy ruského systému rezervovania leteniek Sirena-trevel. Získali tak prístup k údajom o 3,4 miliardy telefónnych čísel a 664 miliónoch letov aj s osobnými údajmi cestujúcich, napísal server BBC News s odvolaním sa na tvrdenia hackerského spoločenstva KibOrg na sociálnych sieťach.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages)

"Teraz bude ľahšie vyhľadať informácie o Rusoch, vrátane tých, čo radi lietajú za rodinou (opozičného vodcu Alexeja) Navaľného," tvrdí KibOrg v narážke na sledovanie opozičného lídra tajnou službou v čase, keď ho na Sibíri otrávili bojovou látkou. Kritik Kremľa sa z otravy vyliečil v Nemecku, no hneď po návrate do vlasti ho zatkli a uväznili.

O získaní údajov z rokov 2007 až 2023 informoval tiež portál Važnyje jistotii, pôsobiaci z pražského exilu, ktorý zverejnil aj snímku obrazovky s údajmi z "nabúranej" databázy. Hackeri sa podľa portálu nechystajú celú databázu sprístupniť, ale zvažujú možnosť predaja údajov, alebo ich odovzdanie ukrajinským ozbrojeným silám, prípadne možnosť podeliť sa o údaje s investigatívnymi novinármi. Sirena-Trevel je nástupkyňou sovietskeho systému rezervácie leteniek Sirena.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu