Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bývalého vodcu Proud Boys odsúdili na 22 rokov za útok na Kapitol

Na archívnej snímke zo 17. augusta 2019 členovia ultranacionalistického pravicového zoskupenia Proud Boys (Hrdí chlapci), vrátane organizátora Joea Biggsa (tretí sprava).
Na archívnej snímke zo 17. augusta 2019 členovia ultranacionalistického pravicového zoskupenia Proud Boys (Hrdí chlapci), vrátane organizátora Joea Biggsa (tretí sprava). (Zdroj: TASR/AP Photo/Noah Berger)

WASHINGTON - Henry "Enrique" Tarrio, bývalý vodca americkej krajne pravicovej a neofašistickej organizácie Proud Boys, bol v utorok odsúdený na 22 rokov väzenia za podieľanie sa na útoku na washingtonský Kapitol zo 6. januára 2021. Ide o najprísnejší trest, aký bol doteraz v spojitosti s týmito nepokojmi udelený.

Obžaloba pre Tarria žiadala až 33-ročný trest odňatia slobody. Tento muž 6. januára 2021 nebol priamo vo Washingtone, bol však obvinený z plánovania a riadenia útoku členov Proud Boys.Súd 39-ročného Tarria a viacerých ďalších členov Proud Boys uznal za vinných zo sprisahania ešte v máji. Útokom na Kapitol sa snažili zabrániť pokojnému odovzdaniu moci zvolenému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi.

V spojitosti s týmto útokom bolo obvinených viac ako 1100 ľudí

Ethana Nordeana z Proud Boys v piatok (1. septembra) odsúdili na 18 rokov odňatia slobody a rovnaký trest v máji dostal aj zakladateľ extrémistickej skupiny Oath Keepers Stewart Rhodes, pripomína AFP.Pri nepokojoch sídle amerického Kongresu vo Washingtone prišlo o život päť ľudí a desiatky utrpeli zranenia. V spojitosti s týmto útokom bolo obvinených viac ako 1100 ľudí.

Viac o téme: Odsúdenieútok USAKapitolProud BoysHenry "Enrique" Tarrio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu