Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nad Atlantikom sa zjavil unikátny úkaz: Geniálne FOTO! Toto človek vidí raz za život

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PORTORIKO - Počas hurikánu Franklin sa podarilo Frankiemu Lucenovi z Portorika zdokumentovať unikátny prírodný jav, ktorý sa pošťastí uvidieť iba málokomu. Tento fotograf totiž zachytil vzácne gigantické trysky obrátených bleskov vyletujúcich z Atlantiku až po okraj vesmíru.

Keď Frankie fotografoval 20. augusta búrkový systém, ktorý sa neďaleko Portorika zmenil na hurikán Franklin, podarilo sa mu zachytiť obrovské svetelné trysky obrátených bleskov. Tento jedinečný prírodný úkaz je päťdesiatkrát silnejší ako typické blesky a dokáže doraziť až na okraj vesmíru. 

Fotografovi sa ho podarilo zdokumentovať v okamihu, keď žiariace trysky vyleteli z búrkového mraku priamo nahor a zastavili sa tesne pod hranicou priestoru. Ide o najvzácnejší a najsilnejší typ blesku, ktorý dokáže vystúpiť viac ako 80 km nad zemský povrch, píše Live Science. Tam sa dotkne spodnej časti ionosféry, čiže obrovskej vrstvy elektricky nabitých častíc, kde sa vrchná časť atmosféry stretáva s dolnou časťou vesmíru. 

Hoci nejde počas sezóny hurikánov v Atlantiku o neznámy úkaz, podľa štúdie z augusta 2022, zverejnenej v časopise Science Advances, sú gigantické trysky najčastejšie zaznamenávané v tropických oblastiach. Vyskytujú sa najmä počas rýchlo silnejúcich tropických búrok, ako je Franklin. Vedci dokumentujú tento jav len približne dvadsať rokov. Tento rok bude možno viac príležitostí na jeho pozorovanie a štúdium, pretože sa práve začala sezóna hurikánov v Atlantiku. Franklin sa medzičasom presunul na sever k Bermudám a podľa Národnej meteorologickej služby zosilnel na prvý veľký hurikán sezóny 2023. Nepredpokladá sa však, že dosiahne pevninu.

Viac o téme: BúrkaHurikánBleskAtlantik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu