Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Navracsics k prepusteným prevádzačom: V rámci Schengenu je voľný pohyb osôb

Tibor Navracsics
Tibor Navracsics (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko je členom schengenského priestoru a prevádzači prepustení z väzby sa môžu voľne pohybovať v rámci schengenského priestoru. Vyhlásil to v utorok v maďarskej komerčnej televízii RTL minister zodpovedný za územný rozvoj a využitie únijných zdrojov Tibor Navracsics v reakcii na kritiku Slovenska k silnejúcej migrácii smerujúcej z Maďarska.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok povedala, že na tému migrácie bude diskutovať s maďarskou hlavou štátu Katalin Novákovou. "Množstvo migrantov, ktoré máme na Slovensku, bolo predtým v Maďarsku. Faktom je, že sa k nám dostávajú bez akýchkoľvek problémov," skonštatovala.

Za prekvapivé označila prepustenie viac než 1400 osôb usvedčených z prevádzačstva z väzenia v Maďarsku. Navracsics dodal, že Európska komisia z tohto dôvodu síce začala voči Maďarsku právne konanie, avšak podľa jeho slov na ním vedených rokovaniach sa o tejto téme zatiaľ nehovorilo.

Opozícia kritizuje vládu za prepúšťanie väznených prevádzačov

Masové prepúšťanie odsúdených prevádzačov z maďarských väzníc je vážny a nebezpečný krok, vláda tým riskuje vylúčenie Maďarska zo schengenského priestoru. Vyhlásil to v utorok na online tlačovej konferencii na Facebooku politik opozičnej Demokratickej koalície (DK) Géza Mustó. Podľa slov opozičného politika nie je náhoda, že Rakúsko už zaviedlo hraničné kontroly na hraniciach s Maďarskom. "Ak vláda Viktora Orbána prepustí z väzníc ešte viac prevádžačov, riskuje tým vylúčenie Maďarska zo schengenskej zóny," podčiarkol Mustó.

Viac o téme: MaďarskoSchengenTibor NavracsicsPrevadzači
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu