Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na nelegálnu migráciu musí byť štát pripravený, tvrdí predseda Združenia miesta a obcí Slovenska Jozef Božik

Jozef Božík Zobraziť galériu (2)
Jozef Božík (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Na nelegálnu migráciu musí štát reagovať pripravenosťou. Jej prvotné dôsledky inak dopadajú na mestá a obce. Upozornil na to predseda Združenia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. Podotkol, že kompetentné zložky štátu musia byť v pohotovosti a samosprávy s občanmi im môžu byť len súčinní. Zároveň vyzval Ministerstvo vnútra SR, aby zmonitorovalo náklady, ktoré vznikli dotknutým samosprávam, a patrične ich refundovalo. Podčiarkol pritom potrebu finančnej stability samospráv a finančnej predvídateľnosti v takýchto akútnych situáciách.

"Nie je možné, že nie sme pripravení, nemáme systém a operatívnosť v reakcii a musí sa to prevaliť ako problém, ktorý pre mestá a obce určite je, pri hoci aj jednodňovom masívnom návale migrantov. Nie sme proti tomu, aby boli v našich mestách a obciach, veď tam je infraštruktúra a služby ako stanice, obchody, ale ako prvé jednoducho musia reagovať silové zložky štátu. Bezpečnosť obyvateľov našich miest nemôže byť ohrozená," skonštatoval Božik.

VIDEO Podľa Ódora treba hľadať európske riešenia nelegálnej migrácie

Podľa Ódora treba hľadať európske riešenia nelegálnej migrácie (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Upozornil, že mestá a obce nemôžu byť tie, ktoré budú reagovať ako prvé a vynakladať zdroje, energiu a financie na riešenie problematiky. Deklaroval, že ZMOS vie byť súčinný krízovým zložkám štátu. "Pokiaľ opatrenia nebudú systémové a koordinované v reakcii na tieto situácie, budeme požadovať prefinancovanie všetkých nákladov, ktoré nám dotknutým samosprávam vznikajú v týchto situáciách," avizoval.

Jozef Božík
Zobraziť galériu (2)
Jozef Božík  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podotkol, že rezort vnútra musí mať identifikované územia tranzitu a "odpočinku" nelegálnych migrantov, kde vie vytvoriť pevné krízové body. "Vieme, aké sú pravidlá v západných európskych krajinách, a vieme, že sme predovšetkým tranzitom, ktorý pokiaľ konečne nezačne byť koordinovaný, systémový a operatívny, stále bude 'rozbuškou' v našich samosprávach," uviedol s tým, že rezort komunikuje s okolitými krajinami a pozná platné pravidlá. Preto predpokladá, že problémom riešení sú financie. Myslí si, že dodržiavanie európskych pravidiel bezpečnosti by malo byť sprevádzané aj zdrojmi z rozpočtov Európskej únie, ktoré tieto pevné body budú financovať, keď nevieme nájsť zdroje v našom rozpočte.

Viac o téme: ŠtátMigrantiZMOSJozef BožikNelegálna migrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu