Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Severná Kórea odpálila dve balistické strely

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL – Severná Kórea odpálila v stredu dve balistické strely krátkeho doletu smerom nad more pri svojom východnom pobreží, oznámila armáda Južnej Kórey.

K vystreleniu ďalšej severokórejskej rakety došlo v čase prebiehajúcich veľkých spoločných vojenských cvičení Južnej Kórey a Spojených štátov. Pchjongjang už dlho obviňuje obe krajiny, že takýmito cvičeniami pripravujú inváziu do KĽDR.Generálny štáb v Soule v krátkom oznámení neuviedol ďalšie podrobnosti ako dĺžka letu strely s tým, že prebieha analýza.

USA a Južná Kórea spustili svoje každoročné cvičenia Ulchi Freedom Shield (UFS) 21. augusta, skončiť sa majú tento štvrtok. V rámci nich v stredu prebehli spoločné letecké cvičenia nad Kórejským polostrovom, do ktorých sa zapojil najmenej jeden americký strategický bombardér B-1B.Severokórejské štátne médiá tento týždeň oznámili, že vodca krajiny Kim Čong-un vyzval armádu, aby bola neustále pripravená na boj s cieľom zmariť plány nepriateľov na inváziu.

Severná Kórea odpálila dve balistické strely

 Vrchné veliteľstvo Južnej Kórey v oznámení uviedlo, že rakety boli vypálené v stredu večer z oblasti severokórejského hlavného mesta Pchjongjang. Juhokórejská armáda tiež posilnila svoje prieskumné akcie, stále je v pohotovosti a úzko sa koordinuje so Spojenými štátmi.Japonské ministerstvo obrany tiež oznámilo, že Severná Kórea vypálila najmenej jednu balistickú strelu.

USA v rámci poľných cvičení s Južnou Kóreou vyslali do oblasti bombardér B-1B s dlhým doletom. Stredajší prelet amerického bombardéra je desiaty tento rok. Obe krajiny okrem toho majú každoročné cvičenie s využitím počítačovej simulácie pod názvom "Ulchi Freedom Shield", ktoré sa začalo 21. augusta. Severná Kórea (KĽDR) to vníma ako skúšku na inváziu na sever Kórejského polostrova. Severokórejský vodca Kim Čong-un v prejave v Deň námorných síl v pondelok vyhlásil, že vody pri Kórejskom polostrove sú nestabilné a "rizikové kvôli možnej jadrovej vojne", pretože pod vedením USA tam prebiehajú nepriateľské akcie.

Viac o téme: OdpálenieSeverná KóreaJaponské moreBalistická strela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu