Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kirgizsko zakáže aplikáciu TikTok s odvolaním sa na riziko pre zdravie detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BIŠKEK - Kirgizsko v stredu oznámilo, že plánuje zakázať obľúbenú mobilnú aplikáciu TikTok, pretože u detí "spôsobuje závislosť" a ovplyvňuje ich duševné zdravie.

Ministerstvo kultúry tejto stredoázijskej krajiny vo vyhlásení uviedlo, že dostáva "časté správy" od organizácií, ktoré vyjadrujú obavy zo "škodlivých účinkov" TikToku."Treba poznamenať, že TikTok používateľa vtiahne do virtuálneho sveta krátkych klipov. Po ich pozretí sa tínedžeri snažia opakovať obsah určitých videí, z ktorých niektoré sú životu nebezpečné," uviedlo vo vyhlásení. Ministerstvo obvinilo aplikáciu aj z toho, že neobmedzuje obsah, ktorý je podľa nej "škodlivý pre zdravie a vývoj detí".Viaceré krajiny vrátane Spojeného kráľovstva a Francúzska sa snažia sprísniť kontrolu sociálnych médií vzhľadom na ich možný negatívny vplyv na deti.

V Indii túto aplikáciu už úplne zakázali

Kirgizsko však bolo v uplynulých mesiacoch kritizované za obmedzovanie nezávislých médií, čo podľa skupín na ochranu práv predstavuje narastajúci nátlak na slobodu prejavu.Aplikácia TikTok má približne miliardu používateľov mesačne. Sprevádzajú ju obmedzenia aj v ďalších krajinách pre údajné porušovanie pravidiel v oblasti osobných údajov, pričom v Indii ju už úplne zakázali.Čelí tiež prísnej kontrole zo strany Západu v súvislosti s jej väzbami na Čínu. TikTok vyvíja čínska spoločnosť ByteDance, ktorá však popiera, že by bola pod priamou kontrolou Pekingu. V Číne je TikTok známy ako Tou-jin.

Viac o téme: DetiZdravieRizikoKirgizskoZákazTikTok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu