Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň päťstopäťdesiaty prvý (26. augusta 2023)

Vodca wagnerovcov Jevgenij Prigožin (†62) Zobraziť galériu (4)
Vodca wagnerovcov Jevgenij Prigožin (†62) (Zdroj: TASR/AP/Razgruzka_Vagnera telegram channel, SITA/AP/Dmitri Lovetsky)

MOSKVA - Vyšetrovací výbor Ruskej federácie v piatok oznámil, že na mieste zrútenia lietadla, v ktorom sa údajne nachádzal aj šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, sa našli tzv. čierne skrinky. Výbor potvrdil aj nález tiel všetkých desiatich obetí, o ktorom už predtým informovali ruské záchranné služby. Informuje agentúra AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 548

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 548 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

22:00 Bývalý britský premiér Boris Johnson verí, že vražda Jevgenija Prigožina demonštruje premenu Vladimíra Putina na ázijského despotu.

21:30 Ruský guvernér tvrdí, že drony zaútočili na Belgorodskú oblasť.

20:30 Keď Ukrajina dostane F-16, otvoria sa dvere krajinám NATO, aby dodali mnoho typov nových zbraní, ktoré sú s nimi kompatibilné.

20:00 Podľa slov kanadského premiéra si G7 uvedomili, že vojna na Ukrajine "môže byť zdĺhavá", ale sú pripravení ju podporovať tak dlho, ako to bude potrebné.

19:30 V Srbsku priaznivci Ukrajiny a Ruska zorganizovali „graffiti vojnu“.

18:45 Učiteľ z Mariupolu vztýčil vlajku Ukrajiny na najvyššej hore krajiny.

18:15 Reznikov o Prigožinovej smrti: "Myslím, že bol zabitý. Alebo aspoň jeho ľudia boli zabití. Nebola to nehoda. PMC "Wagner" ako vážna sila, ktorú sme mohli vidieť pred rokom, už neexistuje. Je koniec."

17:40 Stratégia AFU sa zmenila po stretnutí Zalužného s vysokými dôstojníkmi NATO.

17:10 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zadržala v sobotu štyroch predstaviteľov vojenského zdravotníctva, ktorí za úplatky pomáhali ľudom vyhnúť sa vojenskej službe. SBU tak pokračuje vo svojich zásahoch namierených proti korupcii. V Ukrajine je totiž korupcia rozšírená naprieč generáciami, no boj s ňou je jedným z hlavných cieľov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

17:00 Na území školy okupanti umiestnili mínometnú jednotku.

16:45 Na internete sa objavili zábery z havárie lietadla neďaleko Žitomyru.

16:15 Ukrajina zasiahla v piatok pri dronovom útoku ruskú vojenskú základňu ležiacu hlboko na území Ruskom anektovaného Krymského polostrova, oznámila Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR). V piatok ráno Rusko hlásilo jeden z najväčších koordinovaných ukrajinských vzdušných útokov na územie kontrolované ruskými vojskami. Uviedlo však, že vzdušnej obrane sa podarilo zostreliť všetkých 42 dronov útočiacich na Krym predtým, než zasiahli svoje ciele.

16:00 Začalo sa trestné konanie proti Azatovi Miftakhovovi, politicky väznenému matematikovi z Moskovskej štátnej univerzity, za výzvu na terorizmus.

15:30 Americký novinár Evan Gershkovich z denníka Wall Street Journal (WSJ) sa odvolal voči verdiktu, ktorým mu ruský súd vo štvrtok predĺžil väzbu o ďalšie tri mesiace. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala tohto amerického novinára 29. marca v Jekaterinburgu pre podozrenie zo špionáže. Podľa FSB zbieral informácie o jednom z ruských zbrojárskych podnikov, na ktoré sa vzťahuje štátne tajomstvo.

15:00 Včera sa neďaleko Žitomyru zrazili dve cvičné lietadlá L-39. Zahynuli traja piloti.

13:41 Dvaja ľudia zahynuli a jedna osoba utrpela zranenia pri ruskom ostreľovaní obce pri meste Kupiansk v Charkovskej oblasti, oznámil v sobotu tamojší gubernátor Oleh Synehubov. Informuje správa agentúry AFP.

13:30 V Kemerove začal horieť sklad pyrotechniky Výbuchy sú počuť po celom meste. Samotná budova sa zrútila. Pohotovostné služby sú na mieste.

13:00 Ďalšie plavidlo opúšťa prístav Odesa cez čiernomorský koridor. Podľa údajov MarineTraffic sa z Odesy dočasným čiernomorským koridorom plavilo druhé civilné plavidlo, ktoré bolo vytvorené predovšetkým na evakuáciu plavidiel zakotvených v ukrajinských prístavoch od začiatku rozsiahlej invázie.

12:31 Asistent Viktora Bouta vyvracia informácie, že viedol PMC Wagner.

12:05 Dym v regióne Belgorod.

11:40 Najväčšia kryptomenová burza Binance zakázala P2P prevody Rusom v akejkoľvek inej mene ako v ruských rubľoch.

11:05 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 26. augustu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:50 Ukrajinské médiá dnes ráno informujú o explóziách v Melitopole a Mariupole na juhu Ukrajiny. Obe mestá okupuje ruská armáda. Podľa Moskvy protivzdušná obrana zostrelila ukrajinský dron nad prihraničnou Belgorodskou oblasťou, píše agentúra AFP.

10:00 V dočasne obsadenom Mariupoli bolo počuť výbuchy. Podľa poradcu primátora mesta Andrjuščenka bola nepriateľská protivzdušná obrana v pozore. Okrem toho bol v okrese Shebekinsky v regióne Belgorod spozorovaný ukrajinský dron. Ruská armáda tvrdí, že sa im dron podarilo zostreliť.

9:25 Turecký minister zahraničných vecí sa stretol s vodcom krymských Tatárov.  Khakan Fidan sa počas svojej prvej oficiálnej návštevy Ukrajiny stretol s vodcom ľudu Krymských Tatárov Mustafom Džemilevom.

8:50 Lukašenko sa snaží „udržať zdanie, že je suverénnym vodcom“. Bieloruský diktátor Alexander Lukašenko sa na svojej nedávnej tlačovej konferencii pokúsil presadiť svoju domácu autoritu a zároveň podporovať naratívy Kremľa.

Alexander Lukašenko
Zobraziť galériu (4)
Alexander Lukašenko  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

8:17 V Irpine je pamätník na mieste, kde ruskí útočníci v marci 2022 zastrelili detského boxerského trénera Oleksija Džunkivského.

8:00 Neonacisti zo skupiny Rusich vstúpili do štrajku.  Žiadajú, aby sa Rusko zapojilo do prepustenia jedného z ich lídrov, Jána „Slavjana“ Petrovského. Pred mesiacom ho zadržali vo Fínsku a plánuje sa jeho vydanie na Ukrajinu.

7:30 Vláda Nového Zélandu v sobotu oznámila, že zjednoduší utečencom z Ukrajiny možnosť získať trvalý pobyt v krajine. Informuje agentúra AFP. Trvalý pobyt budú môcť získať ľudia, ktorí pricestujú na Nový Zéland s dočasnými tzv. Special Ukraine vízami do 15. marca budúceho roku, informoval minister pre imigráciu Andrew Little.

7:10 Domov sa vracia 11 deportovaných ukrajinských detí. Mimovládna organizácia Save Ukraine zariadila návrat ďalších 11 ukrajinských detí násilne deportovaných do Ruska a okupovaných území, uviedol 25. augusta šéf organizácie Mykola Kuleba.

6:45 "Protivzdušná obrana dnes zničila dron, ktorý letel na Moskvu," Sobjanin napísal na Telegrame. "Predbežne nie sú hlásené žiadne straty či škody. Záchranári sú už na mieste." Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na primátora Moskvy Sergeja Sobjanina.

6:30 Predstavitelia parlamentov tiež diskutovali o situácii na Ukrajine. Kollár v tejto súvislosti zdôraznil, že Slovenská republika už od začiatku konfliktu podporuje zvrchovanosť, nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach. „Naša podpora Ukrajiny v jej spravodlivom boji nesmie oslabovať. Musíme zachovať jednotu EÚ a efektívnu koordináciu s ostatnými partnermi vo svete. Nesmieme podľahnúť „únave z krízy na Ukrajine,“ skonštatoval Boris Kollár.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (4)
Boris Kollár  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

6:15 Spojené štáty v piatok obvinili Čínu a Rusko, že znemožňujú Bezpečnostnej rade OSN reagovať jednotne na odpaľovanie balistických rakiet Severnou Kóreou, najmä po štvrtkovom neúspešnom pokuse KĽDR o vypustenie špionážneho satelitu. Informuje agentúra AFP.

6:00 Ukrajina tvrdí, že pri piatkovom útoku dronmi bola zasiahnutá ruská vojenská základňa na anektovanom Kryme. Informuje o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej miestni obyvatelia hovoria o výbuchoch aj obetiach. Moskva pritom v piatok uviedla, že všetkých 42 bezpilotných lietadiel v oblasti Krymu zostrelila.

V súčasnosti prebieha vyšetrovanie

V súčasnosti prebieha vyšetrovanie a identifikácia obetí pádu lietadla, ktoré sa v stredu zrútilo v Tverskej oblasti blízko Moskvy. Na jeho palube sa podľa ruských úradov nachádzal aj Prigožin, ktorý pred dvoma mesiacmi podnikol ozbrojenú vzburu proti ruskému vojenskému veleniu. Jeho smrť však doposiaľ nebola oficiálne potvrdená.

Na snímke nákladné auto odchádza s časťou súkromného lietadla, ktoré malo patriť Jevgenijovi Prigožinovi.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke nákladné auto odchádza s časťou súkromného lietadla, ktoré malo patriť Jevgenijovi Prigožinovi.  (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

"V priebehu vyšetrovania sa na mieste havárie lietadla našli telá desiatich obetí. Vykonávajú sa molekulárne genetické analýzy v záujme zistenia ich totožností," uviedol v piatok na sociálnych sieťach Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. Zároveň oznámil, že na mieste pádu lietadla objavili aj "letové záznamníky" z havarovaného stroja. 

Ruské úrady už predtým uviedli, že v spojitosti s pádom lietadla v Tverskej oblasti začali vyšetrovanie porušenia pravidiel leteckej dopravy, k jej možným príčinám sa však zatiaľ nevyjadrili. Pád lietadla vyvolal podľa AFP množstvo špekulácií zo strany západných štátov i kritikov Kremľa, podľa ktorých mohol byť Prigožin terčom atentátu. Kremeľ tieto tvrdenia odmietol a fámy označil za "absolútnu lož"

Šéf Kremľa Vladimir Putin reagoval na celú udalosť až so zhruba 24-hodinovým odstupom, pričom vyslovil sústrasť rodinám obetí pádu lietadla. Hovoril pritom o zásluhách aj chybách Prigožina, ale jeho smrť zatiaľ ani on nepotvrdil. Prisľúbil tiež,  že ruské úrady okolnosti pádu lietadla dôsledne vyšetria, čo si ale podľa neho vyžiada určitý čas.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu