Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smrtiaca nákaza u našich susedov si vyžiadala nové obete: Šíri sa do ďalších regiónov, podozrenie zo sabotáže

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Už 11 obetí na životoch si vyžiadala nákaza baktériou legionella v Poľsku, uviedol server Onet s odvolaním sa na dnešné oznámenie hygienikov. Tí tiež uviedli, že baktérie sa našla v štyroch z ôsmich doteraz preskúmaných vzoriek vody z vodovodov v doterajšom ohnisku nákazy, meste Rzeszów na juhovýchode krajiny. Nákaza sa objavila v ďalších regiónoch - v susednom Malopoľsku a Lubelskom vojvodstve a tiež vo Veľkopoľsku na opačnom konci krajiny.

Úmrtie 91-ročnej pacientky dnes ráno oznámil hovorca rzeszówskej nemocnice špecializovanej na pľúcne choroby, kde žena, miestna obyvateľka, bola hospitalizovaná pred niekoľkými dňami. Súčasne o prvých prípadoch nákazy v regióne Veľkopoľsko na západe krajiny informovala nemocnica v meste Ostrów Wielkopolski. Ide o manželský pár vo veku 53 a 54 rokov.

archívne video

Slováci opísali svoju skúsenosť s takzvaným dlhodobým covidom (Zdroj: FB/MZ SR)

"Do nemocnice boli prijatí pred niekoľkými dňami s vysokou horúčkou, bolesťami svalov a hlavy," uviedol doktor Adam Stangret a dodal, že v moči pacientov bola zistená prítomnosť baktérie legionella. Po liečbe sa stav pacientov rýchlo zlepšil, dnes ich čaká kontrolné vyšetrenie a najskôr budú čoskoro prepustení domov. Pacienti v poslednej dobe nenavštívili podkarpatský región, ktorého centrom je Rzeszów.

Dezinfikovali vodovod

Pracovníci vodárenského podniku v tomto meste počas víkendu vodovod preventívne dezinfikovali dvadsaťnásobne väčšou dávkou chlóru, než sa pridáva obvykle, a následne prepláchli, aby sa parametre vrátili do normálneho stavu, dodala stanica.

Prvú správu o nákaze legionelou dostali miestni hygienici 17. augusta. Nákaza sa podľa údajov z nedele doteraz potvrdila u 144 osôb, z ktorých 96 žije priamo v meste.

Smrtiaca nákaza u našich
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Prípad nákazy v Malopoľsku bol hlásený ešte počas nedele. Podľa televízie ide o pacientku z domova pre seniorov. Podľa Onetu bol s nákazou hospitalizovaný v nemocnici v Lubline pacient, ktorý predtým pobýval v podkarpatskom regióne.

Išlo o sabotáž?

Šírenie nákazy začala vyšetrovať aj kontrarozviedka ABW, ktorá preverovala, či nejde o úmyselný zásah do vodovodného systému. Rzeszów je kľúčovým tranzitným uzlom pre medzinárodnú vojenskú pomoc Ukrajine, čeliacu ruskej agresii. Podľa stanice Rádio RMF príslušníci ABW doteraz nenašli nič, čo by nasvedčovalo sabotáži.

Viac o téme: ObeteNákazaPoľskoLegionelaLegionella
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu