Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kúsok od našich hraníc vyčíňa nebezpečná nákaza: Hlásia prvé úmrtia! Ďalšie desiatky ľudí sú infikované

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Na sedem stúpol počet obetí legionárskej choroby, ktorá prepukla v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska, uviedli v piatok mieste úrady. Informujú agentúry AFP a PAP.

"Už bolo zaznamenaných sedem obetí, u ktorých bola potvrdená nákaza legionárskou chorobou... Ide o štyroch mužov a tri ženy vo veku od 64 do 95 rokov. Šiesti boli obyvateľmi Rzeszówa a jeden pochádzal z Rzeszówskeho okresu," uviedol miestny zdravotný inšpektorát.

archívne video Minister zdravotníctva Michal Palkovič o nových vakcínach proti koronavírusu 

Minister zdravotníctva Michal Palkovič o nových vakcínach proti koronavírusu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa hlavného poľského hygienika Krzysztofa Saczku trpeli ľudia, ktorí po nákaze zomreli, rôznymi chronickými ochoreniami, napríklad rakovinou či problémami so srdcom. Poľsky zdravotnícky inšpektorát tiež v piatok uviedol, že legionársku chorobu už potvrdili u celkovo 113 pacientov hospitalizovaných v nemocniciach v Rzeszówe, v Rzeszówskom okrese alebo okolitých mestách.

Kúsok od našich hraníc
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Choroba sa prenáša kvapôčkami kontaminovanej vody

Legionárska choroba sa prenáša kvapôčkami kontaminovanej vody, nešíri sa však priamo z človeka na človeka. Spôsobujú ju baktérie nazývané legionely, ktoré môžu zapríčiniť ťažký zápal pľúc. Zdrojom nákazy býva klimatizácia či kontaminovaná voda. Prejavuje sa podobne ako ťažký zápal pľúc, a to vysokými teplotami, bolesťami či problémami s dýchaním. Takéto problémy spôsobuje najmä ľuďom so slabým imunitným systémom, často trpiacim aj inými chorobami.

 

💬 PÝTATE SA, MY ODPOVEDÁME: Čo sú to legionely a aká je prevencia ochorení spôsobených baktériami rodu...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Thursday, August 24, 2023

Príčina šírenia baktérii spôsobujúcich toto ochorenie v Rzeszówe zatiaľ nebola určená. Mesto v snahe určiť príčinu šírenia baktérii nechalo otestovať vzorky mestskej vody, pričom výsledky testov očakáva v pondelok.

Vysokopostavený predstaviteľ poľských bezpečnostných zložiek Stanislaw Žaryn uviedol, že šírenie legionárskej choroby v Rzeszówe vyšetruje aj bezpečnostné zložky. Tie sa snažia vylúčiť, že sa šírenie ochorenie nie je úmyselné. V rámci vyšetrovania sa má tiež vylúčiť možné zapojenie Ruska, uviedol podľa denníka The Guardian Žaryn.

Viac o téme: ChorobaObetePoľskoLegionelóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu