Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

U susedov zabíja vážne infekčné ochorenie! Počet obetí rastie, zdroj sa stále nedarí nájsť: Strašiakom sú komorbidity

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Legionella alebo tzv. legionárska choroba, ktorá je závažným druhom zápalu pľúc, stále koluje v spoločnosti. V susednom Poľsku na následky komplikácií už zomrelo 22 ľudí, infikovaných baktériou je 166 ľudí. Zdroj je zatiaľ neznámy.

Ako informoval portál nowiny24.pl, ďalší človek nakazený legionelou zomrel vo štvrtok. Ide o 74-ročnú ženu z Rzeszówa, ktorá bola niekoľko dní hospitalizovaná. "Mala komorbidity, jej stav bol od začiatku vážny. V nemocnici je 12 pacientov s legionelózou, 9 v podkarpatskom centre pre pľúcne choroby a 3 v USK v Rzeszówe. V poslednom období neboli na pohotovosti žiadni pacienti so zápalom pľúc," uviedol Andrzej Sroka, tlačový hovorca Univerzitnej klinickej nemocnice v Rzeszówe. Žena je 22. obeťou choroby spôsobenej legionellou. Všetci, ktorí ochoreniu podľahli,  mali komorbidity (Komorbidita znamená prítomnosť jedného alebo viacerých ochorení vyskytujúcich sa súčasne s primárnym ochorením, pozn. red.)

archívne video

Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí, hovorí o súvisloti Parkinsonovej choroby a gamblingu

Podľa správy Okresnej hygienickej inšpekcie v Rzeszówe bolo do štvrtka zaznamenaných celkovo 166 potvrdených prípadov legionelózy. Zdroje bakteriálnej infekcie sú stále neznáme. Hygienická a epidemiologická stanica pracuje na obmedzení možnosti vytvárania podmienok pre jej rozvoj. Bolo vykonaných viac ako 200 kontrol.

Čo je legionelóza alebo legionárska choroba?

Legionelóza je ochorenie dýchacieho systému. Spôsobuje ju baktéria legionella, ktorá sa vyskytuje vo vode a množí sa pri teplotách 20-50 stupňov Celzia. Legionellou sa nemôžete nakaziť od ľudí alebo pitím vody, ktorá baktérie obsahuje. K infekcii dochádza pri vdýchnutí aerosólu z kontaminovanej vody, napríklad z rozprašovača, alebo mikroaspiráciou vody. Ohrození sú najmä chronicky chorí a ľudia s oslabenou imunitou.

 

Viac o téme: ObeteNákazaPoľskoLegionella
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu