Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Počet prípadov legionárskej choroby na juhovýchode Poľska klesá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Iba jeden nový prípad nákazy legionárskou chorobou pribudol v utorok na juhovýchode Poľska v oblasti neďaleko Ukrajinskej hranice. Potvrdilo sa tak, že dezinfekcia vodovodného systému chlórom bola účinná, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

 Dosiaľ posledná obeť bola zaznamenaná minulý piatok, ich celkový počet sa tak od vypuknutia nákazy vyšplhal na 19. Celkovo sa chorobou nakazilo už 166 ľudí. Obete na životoch pochádzajú najmä z radov seniorov, ktorí zároveň trpeli ďalšími zdravotnými problémami, napríklad rakovinou. Choroba sa v júli začala šíriť v meste Rzeszów, ktoré leží približne 80 kilometrov od ukrajinskej hranice. Je dôležitým tranzitným uzlom na trase, ktorou začala prúdi zahraničná pomoc pre Ukrajinu. V oblasti je dislokovaných aj približne 10.000 amerických vojakov.

Choroba postihuje pľúca

Hygienici, zdravotníci a prokuratúra naďalej pátrajú po zdroji pľúcneho ochorenia v strategicky dôležitom regióne, poľská kontrarozviedka (ABW) preveruje aj možnosť, že chorobu niekto rozšíril úmyselne. Podľa odborníkov sa však mohla rozšíriť aj zo zriedkavo používaného vodovodného potrubia počas vlny letných horúčav. Legionárska choroba postihuje pľúca a šíri sa vdychovaním infikovaných kvapôčok, pitím vody sa nešíri. Zvyčajne sa vyskytuje na miestach, ako sú hotely, nemocnice alebo kancelárske budovy, kde kontaminuje dlhý čas nepoužívané klimatizácie alebo sprchy. Baktérie sa rozmnožujú pri teplotách od 20 do 50 stupňov Celzia, liečba choroby prebieha pomocou antibiotík.

Viac o téme: PoklesPrípadyPoľskoLegionárska choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu