Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Väčšina republikánskych kandidátov by Trumpa podporila, aj keby ho odsúdili

Trumpovi podporcovia v Milwaukee. Zobraziť galériu (2)
Trumpovi podporcovia v Milwaukee. (Zdroj: SITA/AP Photo/Morry Gash)

MILWAUKEE - Väčšina kandidátov súperiacich o nomináciu Republikánskej strany do budúcoročných prezidentských volieb v USA by podporila amerického exprezidenta Donalda Trumpa i v prípade, že by ho usvedčili z trestných činov. Sám Trump sa na debate nezúčastnil. Správa bola prevzatá z agentúr AFP a Reuters a televízie CNN.

Trump namiesto účasti na debate poskytol rozhovor bývalému moderátorovi televíznej stanice Fox News Tuckerovi Carlsonovi. Rozhovor bol na sociálnej sieti X zverejnený krátko pred začiatkom debaty ostatných kandidátov. Trump počas rozhovoru uviedol, že pred ostatnými republikánskymi kandidátmi má taký veľký náskok, že preňho nemá zmysel sa na debate zúčastňovať.

Kandidáti republikánskej strany, medzi ktorými boli Mike Pence, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy, Nikki Haleyová, Tim Scott, Asa Hutchinson, Chris Christie a Doug Burgum, hovorili o problematike interrupcií, imigrácie, pouličného násilia, klimatickej kríze či ekonomike. AFP dodáva, že pozornosť sa počas prvej polovice debaty sústredila najmä na Trumpa, hoci v televíznom štúdiu nebol prítomný.

Na otázku, či by kandidáti podporili Trumpovu kandidatúru i v prípade, že by bol usvedčený z trestných činov, odpovedali okrem arkansaského exguvernéra Hutchinsona a bývalého guvernéra New Jersey Christieho všetci kladne.

Trumpovi podporcovia v Milwaukee.
Zobraziť galériu (2)
Trumpovi podporcovia v Milwaukee.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Morry Gash)

V druhej polovici debaty sa pozornosť sústredila na 38-ročného podnikateľa Viveka Ramaswamyho. Bývalý viceprezident USA Mike Pence, ktorý sa označil za "najlepšie pripraveného kandidáta na prezidentský úrad", sa však dostal s Ramaswamym do sporu a označil ho za "nováčika".CAgentúra AFP pripomína, že kandidátov na amerického prezidenta musí zvoliť členská základňa strany.

Viac o téme: VoľbyDebataDonald TrumpRepublikáni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu