Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smrtiace morské baktérie zabili tento rok už päť ľudí: Nachádzajú sa aj v TOMTO európskom mori!

Baktéria Vibrio vulnificus Zobraziť galériu (2)
Baktéria Vibrio vulnificus (Zdroj: Getty Images)

MIAMI - Tento rok zomrelo na pobreží Floridy päť ľudí na infekciu mäsožravými baktériami, ktoré spôsobujú vážne kožné infekcie. Hoci je ochorenie zriedkavé, choroboplodné zárodky sa stávajú problémom aj v Európe.

Podľa Fox News tento rok zomrelo na chorobu po kúpaní na pobreží Floridy päť ľudí. Zdrojom nákazy je baktéria Vibrio vulnificus. Tento choroboplodný zárodok viedol od začiatku roka k 26 hláseným prípadom infekcie v USA. Len v roku 2022 sa vyskytlo 74 prípadov, v ktorých 17 ľudí neprežilo.

archívne video

Španielov vystrašil údajný žralok, má ísť však o veľrybu (Zdroj: Facebook/Policía Local de Lepe.)

Baktéria spúšťa závažnú infekciu kože, ktorá môže byť smrteľná

Baktérie sa do tela dostávajú cez najmenšie ranky, ako sú praskliny či odreniny na koži. Môžu ich priviesť k nekrotizujúcej fasciitíde, závažnej kožnej infekcii. Vrchná vrstva kože sa rozpadá a odumiera. Varuje pred tým aj americký zdravotnícky úrad „Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb“ (CDC). Ak sa infekcia nelieči, môže spôsobiť otravu krvi, ktorá môže byť smrteľná.

Smrtiace morské baktérie zabili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Baktéria Vibrio vulnificus sa šíri najmä v teplejšej morskej vode s nízkou slanosťou pod 0,5 percenta. Okrem pobrežia Floridy postihuje zvýšené zamorenie Vibrio aj nemecké Baltské more, najmä v zálivoch a ústiach riek. Tomu napomáha nízka koncentrácia soli a narastajúce klimatické zmeny, ktoré ohrievajú morskú vodu.

Nemecký Štátny úrad pre zdravotníctvo a sociálne veci (LAGuS) v Rostocku len v júli varoval pred rastúcim šírením choroboplodných zárodkov pozdĺž celého pobrežia Baltského mora, ako uvádza t-online.de. Preto sú obzvlášť ohrození ľudia s chronickými ochoreniami, nedostatočnou imunitou a v staršom veku. Naposledy bol prípad nákazy touto baktériou v Nemecku v roku 2003. Vtedy sa nakazili dvaja ľudia vo Východnom Pomoransku a jeden z nich zomrel.

Viac o téme: úmrtiaFloridaBaltské moreMäsožravá baktériaVibrio vulnificus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu