Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Pred francúzsku základňu v Niamey prišli ľudia s nigerskými i ruskými vlajkami

(Zdroj: Twitter/@fildelmonte)

NIAMEY - Tisíce prívržencov vodcov nedávneho vojenského prevratu sa v piatok zišli neďaleko francúzskej vojenskej základne na okraji nigerského hlavného mesta Niamey. Informovali o tom reportéri agentúry AFP, pričom dodali, že mnohí prítomní mali v rukách nielen nigerské, ale aj ruské vlajky.

Podobné zhromaždenie sa 30. júna konalo aj pred francúzskym veľvyslanectvom v Niamey. Vzhľadom na to, že počas neho došlo k násilnostiam i útokom na budovu, vláda v Paríži zorganizovala leteckú evakuáciu svojich občanov. Spolu s nimi Niamey opustili aj občania iných štátov. Piatková demonštrácia v blízkosti leteckej základne mala pokojný priebeh, konštatovala AFP.

Demonštranti počas nej skandovali: "Preč s Francúzskom, preč s ECOWAS" - Hospodárskym spoločenstvom západoafrických štátov, ktoré vo štvrtok schválilo rozmiestnenie "pohotovostných síl na obnovenie ústavného poriadku" v Nigeri. Jeden z demonštrantov pre AFP na margo zhromaždenia objasnil: "Chystáme sa prinútiť Francúzov odísť! ECOWAS nie je nezávislý, je manipulovaný Francúzskom, je tu vplyv zvonku." Francúzsko má v Nigeri približne 1500 vojakov, ktorí sú tam vyslaní na pomoc nigerskej armáde v jej boji proti džihádistickému povstaniu. Mnohí z francúzskych vojakov sú rozmiestnení na leteckej základni neďaleko Niamey, ktorú zdieľajú s nigerskými ozbrojenými silami.

Africká únia podporuje rozhodnutia ECOWAS

K zosadeniu demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma jeho prezidentskou gardou došlo 26. júla. Tento krok odsúdili krajiny západnej Afriky, Organizácia Spojených národov i Západ vrátane Francúzska - bývalej koloniálnej veľmoci a blízkeho Bazoumovho spojenca. V súvislosti s rozhodnutím štvrtkového summitu ECOWAS o aktivácii pohotovostných jednotiek sa v sobotu v ghanskom hlavnom meste Akkra uskutoční stretnutie náčelníkov vojenských štábov ECOWAS.

Od tohto stretnutia sa očakáva, že velitelia budú lídrov ECOWAS informovať o "najlepších možnostiach", pokiaľ ide o ich rozhodnutie aktivovať a nasadiť "pohotovostné sily". ECOWAS, ktoré stále dúfa vo vyriešenie krízy v Nigeri prostredníctvom diplomacie, nešpecifikovalo žiadny harmonogram, ani počet či príslušnosť vojakov tvoriacich jeho "pohotovostné sily". Africká únia v piatok informovala, že podporuje rozhodnutia ECOWAS týkajúce sa Nigeru a vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby zachránilo život prezidentovi Bazoumovi, ktorého životné podmienky v internácii sa zhoršujú.
 

Viac o téme: NigerNiameyRuské vlajky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu